Provent vs invisivent

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij gaan in augustus nieuwe ramen plaatsen in onze woning (bj 1990).

Wij hebben gekozen voor 3-dubbel glas van profel, profiel is van pvc met aan de buitenzijde een alluminium overkapping. (http://www.profel.be/index.cfm?n01=news&n02=prodnews&newsid=182 )

Bij de ramen gaan we ook ventilatieroosters voorzien. De verkoper verklaart ons voor gek dat we roosters nemen omdat we dit helemaal niet verplicht zijn. Toch hebben we onze goesting doorgedrukt en gaan we voor ventilatieroosters.

Nu stelde hij de Provent roosters van profel voor omdat die beter zouden isoleren dan de renson invisivent (volgens hem een lege doos).

Nu gezien hij zo anti-roosters is vertrouw ik zijn advies niet helemaal. Heeft iemand enig idee of de provent roosters inderdaad beter isoleren dan de invisivent roosters? (persoonlijk vind ik de invisivent roosters mooier, maar dit is zeker niet het belangrijkste bij onze keuze)

Reacties

Denk dat isoleren van de roosters niet zo belangrijk is, aangezien je langs daar KOUDE lucht binnenzuigt. :-)



Toch kan ik die verkoper geen ongelijk geven. Ik vind het namelijk ook zeer vreemd dat je voor duur drievoudig glas kiest en tegelijk voor roosters in de ramen. Je wil dit dan waarschijnlijk combineren (vervolledigen) met een ventilatiesysteem C dat dan de koude buitenlucht binnentrekt.

Denk toch maar eens na om ramen zonder roosters te nemen en een ventilatiesysteem D. 

 

Systeem D in bestaande woningen is meestal zeer moeilijk aan te leggen. Dus beter C dan geen ventilatie.

Al ben ik wel akkoord met je opmerking over 3-voudig glas en roosters.

Heidi,

 

Los van de vraag of de roosters een goed idee zijn:

 

De Invisivent  (EVO) heeft een U-waarde van 2,8 W/m²K

De Provent een U-waarde van 3,29 W/m²K

 

Het Invisivent-rooster heeft dus een betere isolatiewaarde. Het oudere type van de Invisivent (voor dat het EVO als toevoegsel kreeg) had een U-waarde van 3,9. Toen was de Provent inderdaad beter isolerend, nu niet meer...

 

Maar zoals Robin aangeeft: De U-waarde van zo'n rooster is niet zo van belang, behalve als je het toe laat, maar daarvoor doe je het wellicht niet...

 

Wat de luchtdoorstroming betreft: De Invisivent heeft een doorlaat van 53 m³/h per lopende meter, de Provent 50,1. De Renson laat dus een fractie meer lucht door per lopende meter.

 

Dit snap ik dus niet. Je neemt de beste ramen met het beste glas en maakt er dan gaten in. Waar zit je winst nog van driedubbel glas? Driedubbel glas heeft naar ik begrepen heb  enkel zin bij zeer lage energiewoningen en passief. Bij een bestaande woning maakt dit het verschil niet en kan je je centen nuttiger gebruiken. Een ventilatie D bijplaatsen in een bestaande woning per definitie afschieten is behoorlijk kort door de bocht. Alles hangt af van de situatie en dient geval per geval bekeken te worden. Bij mij is het in ieder geval behoorlijk gelukt

Daarom zegde ik "meestal".

De isolatie in ventielatieroosters bij inkomende lucht is vooral bedoeld als geluidsbuffer, zeker aan de straatzijde.
Groeten
Vochtadvies

Sorry Vochtadvies,

 

Wat u hier schrijft is onzin. Er is een verschil tussen thermische en akoestische isolatie in ventilatieroosters.

De meeste actuele roosters zijn thermisch geïsoleerd. Sommige modellen bestaan in een variant die daarbovenop nog voorzien zijn van een module voor akoestische isolatie. In de praktijk betekent dit meestal dat de afstand tussen de buiteninlaat en de opening aan de binnenzijde vergroot wordt, zodat ruimte ontstaat om akoestisch absorberend materiaal aan te brengen. 

Ramen met 3-dubbel glas en een ventilatiesysteem D heeft enkel zin in een nieuwbouw met verhoogde luchtdichtheid!

Kies voor 1.0 glas en een invisivent met op termijn een vraaggestuurde ventilatie "type C+ evo van Renson bv"

Eventueel een AK versie die het geluid van buiten deels zal verminderen.

Wat je hierbij aan uitgaven kan besparen investeer je beter in bijkomende isolatie van je dak en of muren. :-)

Spouwmuurvulling is niet zo duur.

Let wel op dat je een firma kiest die de zaken ernstig wil aanpakken.

Je vochthuishouding in de muur moet wel even bekeken worden.

 

succes

 

C+ Evo + roosters is nu niet direct veel goedkoper dan D :-)

Alfa,

Ik ben het niet helemaal eens.

Zowel driedubbel glas (laat ons zeggen goed isolerend) als een goed ventilatiesysteem (laat ons zeggen systeem D) als een goede luchtdichtheid als een goed isolatieniveau hebben elk apart wel zin. Aan te raden is uiteraard de combinatie van alles, maar het is niet persé nodig om alles onmiddelijk tegelijkertijd te doen.

 

Gelukkig hebben we nu al 2 nieuwe vrienden die ons bijstaan met onze vochtregulatie.

Charel

idd alles heeft zin maar met een beperking op je budget moet je keuzes maken.

mijn inziens is het dan beter om alle aspecten aan te pakken en een behoorlijk geheel te bekomen ipv  het best beschikbare  op 1vlak en niets op het andere te investeren.

Als je dan nog verder wil gaan kan je ook de gevelsteen wegnemen en alle buitenmuren inpakken met EPS en afwerpen met crepi of een steenstrips.

Plaats je ramen iets naar buiten en zorg ook dat je muurisolatie aansluit aan die van het dak en tracht zo je bouwknopen te verminderen.



Inderdaad, het is niet de bedoeling om één ding te doen en het daar dan bij te laten, de rest moet volgen.

Je hebt dan de keuze: Ofwel kies je voor alle nodige maatregelen op korte tijd en dan vanwege het budget op een goedkopere (en dus minder effectieve wijze.

Ofwel kies je voor de betere maar duurdere systemen maar dan omwille van het budget gespreid over een veel langere periode.

Echter dat "duurdere" is soms ook relatief zoals in het geval van een ventilatiesysteem Robin al aanhaalde.

wat gaat er gebeuren als ik met systeem D mijn huis niet helemaal winddicht maak ?

Ik ga lucht binnenzuigen in de winter tussen de balken... En dan dit zal opwarmen, en er ontstaat geen condens...

 

je gaat ervan uit dat je huis in onderdruk staat: dat is natuurlijk niet altijd zo.  Op zich zou heel je huis in overdruk kunnen zijn.  Of de ene kant van je huis in onderdruk, andere kant in overdruk... Sommige plaatsen gaan dus lucht aanzuigen door kieren, andere gaan lucht uitblazen (en bij die laatste heb je wel risico op condens).  Zelf vermoed ik zelfs dat je waar je lucht aanzuigt, dat door concentratieverschil van dampdruk er nog steeds wat vochttransport kan zijn naar buiten (vergelijkbaar met osmose). 

Walter

En wat met C?

Daar zuig je alleen maar lucht af, dus daar heb je sowieso onderdruk = grote kans dat je in badkamer en keuken lucht aanzuigt rechtstreeks naar binnen (vanuit kieren en spleten dus).

Met D heb je dat volgens mij toch minder. Gezien je de ene kamer in overdruk en de andere in onderdruk zet, zal de lucht daar makkelijker de 'correcte' weg volgen.