radiator wordt warm met gesloten thermostatische kraan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

een vraagje:

sinds zaterdag avond 12/12/09 gebeurd er iets raars telkens de verwarming opspringt.

op het eerste verdiep van onze woning zijn drie kamers, met elk 1 radiator.
en telkens als wij savonds via de thermostaat in de keuken de verwarming aanzetten, worden de drie radiators boven ook even warm.
dit duurt zo'n +/- 10 minuutjes.
dit alles gebeurd met gesloten thermostatische kranen (DELFOSS)
et is zelfs zo dat de eerste maal (op zaterdag) ook de radiator in de gang op het gelijkvloers dit had (opwarmen met gesloten thermostatische kraan)
daar wij in de woning aan het werken zijn, hadden zaterdag veel ramen op de eerste verdieping opengestaan, en ook de voordeur (waar de radiator staat in de gang)

nu zondagochtend 13/12/09 springt de thermostaat aan op 08u, en weer warmen deze drie radiatoren (op de eerste verdieping) een tiental minuten op. de radiator in de gang bleef koud.

dit gebeurd allemaal met volledig gesloten thermostatische kranen op de radiators.
de overige radiators op het gelijkvloers vertonen dit (probleem) niet, met uitzondering van deze in de gang die dit enkel deed op zaterdag.

kan het zijn dat er in die thermostatische kranen een soort voeler zit, die toch een minimuum van verwarming doorlaat (anti-vorst beveiliging ??)
of heeft iemand hier een uitleg voor?

dit is een huis dat wij pas gekocht hebben en zijn nog niet zo op de hoogte van deze dingen.

alvast bedankt,
SLKDRIVER

Reacties

wij hebben al 1.5 jaar hetzelfde probleem. Vorige keer dat CV man langs is geweest heeft die de thermostatische kraan eraf gevezen en terug opgevezen. Hij vertelde wel om volgende keer (keuring cv volgend jaar) het resultaat te vertellen omdat het iets (???) anders kon zijn.

Ben dus ook heel nieuwsgierig naar mogelijke oorzaken

 

Als de radiatoren in het tussenseizoen lange tijd niet gewerkt hebben met open kranen  en ketel koud  dan is het mogelijk dat het kraangedeelte van de thermostatische kraan vast komt te zitten. Hetzelfde kan voorkomen als de kraan lang toe heeft gestaan maar dan blijft de radiator koud als men de kraan open draait. Oplossing: vijs het thermostatisch deel van de kraan (let op de juiste stand van de pijl) en tracht de uitstekende pin van de kraan met een tangetje  voorzichtig in en uit te duwen tot deze makkelijk heen en weer beweegt. Monteer het thermosstatisch blok opnieuw met de pijl in de juiste stand.

Thermostatische kranen hebben inderdaad een vorstbeveiliging zodat ze opengaan als de temperatuur te laag wordt, zelfs al staan ze op *. Officieel onder de 5° maar in de praktijk gaan ze al open bij een hogere temperatuur zodat de radiator toch even opwarmt. Geen probleem tenzij natuurlijk alle ramen wagenwijd openstaan. 

Als de ramen de hele dag wijd open staan door werken dan kan je eventueel de radiator helemaal buiten werking stellen door het voetventiel dicht te draaien met een inbussleutel. Toch opletten dat de zaak niet bevriest natuurlijk.