radiatorfolie: tegen muur of radiator

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

er blijken twee soorten te zijn van radiatorfolie: om tegen de muur te plakken en om tegen de radiator te plakken (vb van tonzon en go green). Surfen op internet maakt niet duidelijk wat nu juist de beste methode is (integendeel, het wordt enkel verwarrender). Daarom hoop ik langs deze weg eindelijk wat duidelijkheid te krijgen. Tegen de radiator is het meest aanlokkelijk, omdat je er dan het minste van ziet en er ook geen schade kan zijn aan de verf op de muur als je hem ooit verwijderd. Maar is dat even efficient, en zo niet, hoeveel is het verschil? Want het lijkt me als die isolatie tegen de radiator zit dat die toch minder warmte kan afgeven, en de muur kan daarentegen wel nog koude doorgeven.

groet

Reacties

Koude wordt niet doorgegeven, warmte wordt opgenomen. Doel van dergelijke folies is om de stralingswarmte van de radiator niet in de muur te laten dringen. Dit kan zoals je zegt door de achterkant van de radiator af te schermen of door de muur reflectief te maken. Op basis van wat gezond verstand maak ik volgende redenering:

  • Een deel van de straling die uit de radiator komt zal naast de folie op de muur belanden, folie op de radiator dekt de radiator dus beter af.
  • Door de folie op de radiator wordt er minder lucht achter de radiator opgewarmt, dan als de folie op de muur zou zitten.
  • Als de radiator bovenaan goed kan trekken en de lucht van achter de radiator dus significant bijdraagt tot de warmte stroom, dan verlies je vermogen door de achterkant van de radiator af te dekken.
  • Als de radiator niet goed trekt (bv. door een lage vensterbank) en de lucht achter de radiator is erg warm en staat stil: dan krijgt de muur de kans om veel warmte op te nemen, dus is het beter om zo weinig mogelijk warmte naar de muur te stralen.

Dus mijn advies: hangen je radiatoren vrij en heb je het gevoel dat het afgegeven vermogen zeker niet kleiner mag: dan folie tegen de muur. Staat de lucht achter de radiatoren erg heet en hangt er een vensterbank over: folie op de radiator.

ik heb zowel radiatoren met als en vensterbanken, dat wordt dus wat afwisselen. Is het zinvol om op de onderkant van de vensterbank folie te plakken? Of haal je daar weinig opbrengst van?

Als je zo'n folie tegen de radiator hangt, verlies je dan 1/4de of 1/6de aan afgiftecapaciteit (afhankelijk van aantal lagen), of wordt dit deels gecompenseerd door de hogere temperatuur die het water in de radiator houdt of zo?

Wat is de beste methode om die folies op de muur aan te brengen, zonder dat ze opnieuw loskomen of beginnen vervormen?

 

Tomtom,

 

Het antwoord op jouw vraag is ..... geen van beide !

 

De beste plaats voor de reflecterende folie is in het midden tussen radiator en muur.

Ik heb dit ooit toegepast in een vorige woning.

 

Zo had ik het gedaan :

Houten latten tegen de muur (20mmdik) daartegen volhouten planken (15mm dik) en daartegen de folie.

Men noemt dit ook wel eens een warmteschild.

 

Als ik dit nu zou maken zou ik de houten plankjes vervangen door bvb een houtvezelisolatieplaat van ongeveer 20mm dik.

 

Er moet natuurlijk voldoende ruimte tussen radiator en muur zijn (ong 6cm) ... en plaatsen zonder radiator weg te nemen is niet altijd makkelijk.

Een houtvezlisolatieplaat uit één stuk is dan wel makkelijker .. achterliggende latten kunnen dan ook vervangen worden door enkele blokjes of andere ..

 

Dirk

Bij de gratis energiescan van Infrax/stebo, krijg je gratis folie om tegen de radiators te plakken. Het lijkt me logisch dat je op die manier de muren niet opwarmt en de warmte de radiator meer langs het front verlaat;

als men het tegen de radiator plakt gaat hij uw muur minder opwarmen,maar het is dan toch ook meer dan logis ,dat uw radiator minder warmte afgeeft

want hij kan zijn warmte langs daar niet kwijt,u radiator heeft dan minder watt

maar normaal gaat dat geen probleem zijn ,en verschil in verbruik te verwaarlozen  volgens mij  tegen de radiator of muur

 

 

 

Is het bij een radiator die tegen een binnenmuur geplaatst is ook nuttig om radiatorfolie te plaatsen? De muur zelf straalt die warmte toch terug uit?