ramen op kantelstand: een lage-landen-gewoonte
heel wat mensen slapen graag de ganse winter met de ramen open. Dikwijls op klapstand. Ze zijn dan zelfs fier als er soms wat sneeuw in de kamer ligt.
Heeft het dan nog zin om uw dak te isoleren? Of isoleer je niet beter de kamers van de rest van het huis.
Onlangss iemand gehoord die zijn zolder heeft laten isoleren. Die was dan een pak warmer, maar hij had geen verlaging verbruik gezien. Maar op de eerste verdieping liet men altijd de ramen open.
Maarten
Reacties
Straffer nog, bij ons staan die ramen 24 uur per dag op kip.
Ik heb ook al gedacht of het zij heeft dan nog uw zolder te isoleren?
blijkbaar krijgen jullie allebei jullie energie gratis???
hans d
Dit zou best een zeer grappig onderwerp kunnen worden. Ik wil de koudste hebben ;-)...
Even serieus: als je een tijdje in een warme en goed verluchte kamer leert slapen wil je nooit meer terug naar die koude kamers met gekantelde vensters.
En om even te helpen: om correct te verluchten moet de lucht stromen; normaal door de kamer naar de badkamer/wc en daar terug naar buiten.
Hoe zit het met de afvoer in de badkamer? Is er daar een correcte afvoer voorzien? En kan de lucht idd tss die kamers stromen?
Walter
Mijn huis is 15 jaar jong, toen was er geen sprake van verluchting.
Als ik een nacht gerslapen heb is verluchting op een slaapkamer echt wel nodig, dus gaat de raam op kip!
Als je die heel de dag op kip laat staan, is uw kamer s avonds pas goed verlucht, 15 minuten is echt onvoldoende.
Dus kom aub niet doen alsof mensen met een huis van ong. 15 jaar onozel zijn omdat ze geen verluchtingsinstallatie hebben.
Ik dacht dat het wijd openzetten van de vensters gedurende 5 à 10-tal minuten efficiënter was (dan een ganse dag de kipstand open)?
Op deze tijd is de lucht in de kamer grotendeels vervangen, en de binnenmuren en allerlei voorwerpen in de kamer nog net niet afgekoeld?
"Dus kom aub niet doen alsof mensen met een huis van ong. 15 jaar onozel zijn omdat ze geen verluchtingsinstallatie hebben."
Johan,
ik ken huizen van 30 jaar oud waar ventilatie correct is uitgevoerd; ik huizen van nog geen 5 jaar oud waar ventilatie totaal verwaarloosd is/was. Het hangt er maar van af hoe goed je architect was/is... (hij is wel degene die je onozel zou mogen noemen, niet de bouwheer natuurlijk).
Maar je kan er iets aan doen; je kan zorgen dat er 'beter' geventileerd wordt.
Een eerste punt is dat je moet zorgen dat de lucht kan stromen; dus door de slaapkamers, naar de badkamer en vandaar naar buiten. Ik zie wel eens dat mensen de ramen op kip stand zetten, maar dat de lucht niet door het huis kan stromen. De kipstand zorgt dan eigenlijk niet voor veel ventilatie. Dan heb je idd de situatie dat je de vensters heel de dag moet op kip stand laten voordat je kan praten over 'goed verlucht'. Met betere doorstroming zou je dat rapper kunnen bereiken (en minder warmteverliezen hebben).
Je kan de kipstand van de ramen 'kleiner' maken, je kan een ventilator (met debietmeting?) met tijdsregeling voorzien in de badkamer,...
Er zijn best wat opties om beter gaan ventileren. Niemand verplicht je om in de oude eventueel ongezonde gewoontes te blijven (met ongezond bedoel ik een slaapkamer waarvan je 's morgens het gevoel hebt dat ze moet verlucht worden). Beter is gewoon tijdens de slaap te blijven verluchten.
Walter
@flipper
ik dacht ook dat dit de effecienste manier was om te verluchten
altans dat heeft men mij ook wijs gemaakt
Ik heb ook geleerd dat een kipstand een onvoldoende grote luchtverplaatsing geeft, maar wel een lokale sterke afkoeling van de vaste voorwerpen in de buurt ( muren enz)
Dus : groot warmteverlies en minimale luchtverversing.
En je wilt het het liefst omgekeerd hebben natuurlijk.
Als het echt koud wordt buiten zou ik dus na het opstaan de ramen wagenwijd openzetten gedurende 10 min, liefst laten "doortrekken", dus ramen tegen elkaar openzetten.
En dan , voor het slapengaan, hetzelfde.
Slechts 15 à20 % van de warmte in een huis zit in de lucht, de rest ( 80à85%)van de warmte zit in de vaste massa ( vloeren, muren...)(Dat merk je goed na een hittegolf : de warmte hangt nog een paar dagen "in huis", en zit dus in de vaste massa. Even verluchten helpt dan niet, zo laat je maar 15% van de hitte buiten.)
Het is dus zaak om zoveel mogelijk luchtverplaatsing te krijgen, en zo weinig mogelijk afkoeling : kort en krachtig verluchten dus!!!
Althans : dat zou je moeten doen als je zoveel mogelijk energie ( en dus kosten en het milieu) wilt besparen natuurlijk!!
Zo doen wij het hier in huis en het werkt prima!
Groetjes
Toon
wij wonen in een wijk van 10 jaar oud.
Sleutel op de deur van een firma met faam.
Iedereen is ervan overtuigd dat de woningen over-ge-isoleerd zijn, want de aannemer vertelt dit.
Vele huizen hebben een condens probleem, want muur isolatie sluit niet aan op dakisolatie (deze steekt trouwens heel slecht). aannemer komt langs en zegt:
- oorzaak is overisolatie!
- ramen open de ganse dag en radiatoren volle bak open!
De buren geloven dit, en de ganse wijk heeft de ramen op kantelstand op de 1ste verdieping.
Wij niet, wij hebben onze isolatie opnieuw gestoken, geen condens, veel beter geisoleerd.
Heel veel vertrouwen blijkbaar is aannemers.
De correcte manier is constant het 'juiste' debiet te verluchten; niet te veel niet te weinig. vensters kantenelen, X-aantal minuten vensters volledig open heeft 1 groot nadeel: je weet niet hoeveel je ventileert. Kijk daarom vooral naar de afvoer zijde; Dus in WC, keuken, badkamer: daar moet een voldoende debiet kunnen worden afgevoerd.
Walter
johan
mijn balansventuilatiesyteem is nu 13 jaar oud.....
en je kamer verlucht niet beter of je je raam nu 1 uur of een hele dag op kipstand zet, haalt weinig uit, zorgt er alleen maar voor dat je warmte naar buiten verdwijnt.
als je echt goed wil verluchten moet je net als bij een ventilatiesysteem een beweging in de lucht krijgen, en dat lukt niet met één raam open, je moet als het ware tocht creëeren. 't is dus beter alle ramen tegen elkaar open te zetten gedurende 4 keer 15 minuten, dan de hele dag op kip. dat is al uitvoerig onderzocht en bewezen.
hans d