Recirculatiedampkap -ervaring gebruikers op lange termijn ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik blijf sceptisch staan tgo het gebruik v e recirculatiedamkap. Naast de duidelijke directe voordelen ivm luchtdichtheid en energiebesparing, zou ik wel eens willen weten: hoe zijn de ervaringen op lange termijn, vooral ivm vervuiling luchtkanalen bij balansventilatie, en de rest v je interieur???
Ik zie kookluchtjes liever direct naar buiten gaan, ook al trek je dan -tijdelijk!- je balansventilatie in onvenwicht en voer je warme lucht af. Trouwens, filters vervuilen en moeten af en toe ook vervangen worden, wat ook geld en materiaal en... energie kost. Sommigen op het forum hebben het ook over 800m³ lucht die je naar buiten jaagt. Ja, hallo zeg, dat is wel het theoretische maximum, hoe dikwijl en hoe lang staat de gemiddelde dampkap op de hoogste stand te loeien?
Er bestaan trouwens tegenwoordig ook andere muurdoorvoeren dan die waanzinnig dure Berbel-toestanden, zoals deze: Naber COMPAIR Flow Star GTS 150 F Mauerkasten Ø150mm Niedrigenergie & Passivhaus, blowerdoor getest en al, vanuit het gidsland voor PH bij uitstek, duitsland.

Reacties

Meet je ook de invloed van een dampende kom frietjes op je keukentafel?

Of de dampende botersaus die je opdient?

Ja, 1x/jaar was je mss. daarvoor je keukenplafond af (hoewel :-) ).

Meer aandacht geef je daar niet aan. En als je een recirculatiedampkap hebt, verandert dat eigenlijk niet.

Ik heb 1x een koolstoffilter gekocht voor de dampkap, maar die is er alweer uit (en ik vervang hem niet meer). Die houdt de geurtjes wat tegen, maar een spectaculair verschil merkte ik niet. Ik verwijderde hem omdat hij zélf geurtjes begon af te geven (1 jaar oud was ie toen).

De vetfilters vd dampkap gaan sowieso om de zoveel tijd de vaatwas in.

Dus wat bedoel je met "filters vervuilen en moeten af en toe ook vervangen worden, wat ook geld en materiaal en... energie kost.". Ik zie geen andere kost dan bij jou?

 

Ik zou in ons huis trouwens niet eens weten hoe ik een afvoer naar buiten had moeten realiseren.

Zou veel buis en bochtenwerk én extra vals plafond gevraagd hebben.

De injectie van kookvocht is in de winter trouwens mooi meegenomen om de RLV op peil te houden.

Er is maar 1 argument tegen recirculatie: niet lekker kunnen koken !

Als je niet tegen de geur kunt, dan moet je eigenlijk sowieso niet koken ;-)

 

Serieus: balansventilatie voert geurtjes toch vlot af. En wij maken de vetfilters maandelijks schoon (of tweemaandelijks) in de vaatwas. Dat is dan dé gelegenheid om je hand eens in het kanaal boven de filter te steken: perfect proper ! geen bevuiling, geen vet. Zo goed als nieuw na 4 jaar. Dus hou zou er dan eigenlijk iets terug uitgeblazen worden en zo in je ventilatiesysteem terechtkomen ?

Sinds een goed jaar wonen we met balansventilatie en recirculatiedampkap met enkel inoxfilter, geen koolstoffilter.Niet meer of minder kookgeurtjes dan vroeger .Niet meer of minder vervuiling (vet) dan vroeger. Zeer veel warmte niet buitengeblazen.

De filter wordt af en toe in de vaatwas gedaan. Het afzuigventiel en de leiding van het ventilatiesysteem zijn onlangs nog nagezien en hier is nauwelijks vuil te zien.

Vroeger altijd gekookt met naar buiten afgevoerde kooklucht. Wetende wat ik nu weet snap ik niet dat nog wordt overwogen om een dampkap met buitenafvoer te voorzien. Echt wel passé.

Charel

Woon nu reeds een klein jaar in een woning met recirculatiedampkap en systeem D. De dampkap mondt uit in de berging, en als ze aanstaat zetten we de ventilatie op 100% om de geuren sneller af te voeren. Minpuntjes zijn dat er vaak toch enkele uren na het koken nog reukjes in de berging zijn, en dat het soms noodzakelijk is om de achterdeur open te zetten wegens rookontwikkeling bij het bakken van sommige soorten vlees. Maar al bij al valt het ongemak wel mee.

 

 

 

Geur in de terugvoerleiding van de ventilatie hindert niet. Want bij een afzuigkap naar buiten komt deze ook in de omgeving terecht. Maar rook van het bakken in deze leiding is wel minder aangewezen. Kan men zeker zijn dat alle vetten eruit gefilterd zijn?

Het is wel de bedoeling dat de kook of baklucht eerst door de vetfilter van een recirculatiedampkap gaat. Daar blijft het vet al achter in de vetfilter. Wat overblijft is vochtige lucht en geur. Dat wordt vervolgens opgevangen door de afzuigmond van uw ventilatiesysteem. Moest er toch nog vettige lucht in de keukenruimte komen dan is normaal het hoogteverschil tussen kookvuur en ventilatieventiel voldoende barriere opdat er geen vet tot in de kanalen zou komen.

Charel

Het gaat erom dat de geur soms toch nog enkel uren in de berging blijft hangen, wat minder aangewezen is als daar jassen hangen. Als we bv gemarineerde satés bakken dienen we de achterdeur wel even open te zetten omdat de berging anders vol rook gaat hangen. Misschien dat die rook bij ons harder opvalt omdat de berging een vrij kleine ruimte is (8m²).

Thomas,

Bij ons komt de uitblaas gewoon terug in de keuken, twee meter verder waar er de minste hinder van is. Wij ervaren daar geen nadelen van qua reuk of vocht. Is er bij jullie in de berging een voldoende afvoer via uw ventilate. 

Misschien ook heeft de aard van de bereide gerechten er veel mee te maken. Wij gebruiken namelijk zeer weinig olie, vet of vlees.

Charel

Fornuis staat tegen keukenwand dampkap met inox filter recht naar buiten,

afsluitbaar aanzuigrooster rond kookplaat in keukenblad .

mag je fritten bakken of vis , geen geur.

Keuken en leefruimte open.

Vroeger kon ik de openhaard niet aansteken ,

dampkap trok rook in leefruimte.

 

Wij hebben hiervoor ook een gewone dampkap gebruikt en laten uitblazen in de woning zelf. Zou het niet anders willen. Geurtjes heb je niet meer dan met dampkap naar buiten. Zeker niet met een ventilatiesysteem D.

Uw vetfilter is misschien nog iets belangrijker dan als hij naar buiten blaast. Gewoon voldoende regelmatig in de vaatwas doen!

Berging is absoluut niet de beste plaats om uw uitblaas te zetten: je blaast er veel te veel lucht in een kleine ruimte = overdruk =>  je jaagt de vochtige lucht toch gewoon weer in de woning.

Dus gewoon laten terugblazen in de keuken. Daar zal deze dan door EN de afvoer in de keuken EN die in de berging en mss zelfs toilet en badkamer worden afgevoerd.

Rook bij het koken? Rook ontstaat bij (ver)branden. Dan doe je iets niet goed bij het koken hé ;-)

Het is inderdaad niet ideaal, we hebben er inderdaad overdruk als de dampkap opstaat.  De recirculatiedampkap in de berging laten uitkomen was iets makkelijker en kwam vooral esthetisch beter uit in ons geval.

Die rook is slechts sporadisch, hangt inderdaad sterk van het eten af.

 

 

Thomas,

 

Ge hebt toch een afzuiging van de ventilatielucht in de berging. Normaal heerst daar een onderdruk, want de lucht moet ergens vandaan (keuken of hal) onder een deur door aangezogen worden. Zet ge wel de ventilator van uw systeem D in hoogste sta,nd?

Normaal is daar inderdaad onderdruk, maar als de dampkap aanstaat niet. Die blaast tot 700m³/h en systeem D voert maximum 75m³/h in de berging af.

 

 

Inderdaad. Maar door deze  overdruk zal de rook zich terug naar de rest van het huis verplaatsen. Er is altijd evenwicht tussen:

-  aanzuiging van verse lucht en afzuiging van slechte lucht door de balansventilatie

-  aanzuiging en uitblaas van de dampkap. Gezien deze recirculatiedampkap haar lucht in de keuken neemt, moet de in de berging uitgeblazen lucht voor een groot gedeelte terug naar de keuken stromen.

 

Bij een dampkap die naar buiten blaast moet haar aangezogen lucht als infiltratie binnenkomen. Met alle ramen toe zal diit een grote weerstand oproepen, en zal de dampkap maar een gedeelte van haar debiet kunnen opbrengen. In een passief huis is dit waarschijnlijk onbegonnen werk.

Kan je perfect oplossen met afsluitbare aanzuiging rond kookplaat.

Beste oplossing .

Dampkap zal nog wel een klein % lucht uit woning nemen ,

maar weegt niet op tegen de voordelen (reuk ,damp enz.).

De aanzuiglucht werkt als een luchtgordijn rond de kookplaat.

Proef met kaars op 1 meter van kookplaat,

bij gesloten rooster kaarsvlam richting dampkap,

open rooster kaarsvlam recht omhoog.

Chris,

Voor jouw is dit misschien de beste oplossing. Zeker een stuk beter dan het gebruikelijke systeem met afvoer naar buiten. Echter voor een passiefhuis is dit niet goed genoeg, je hebt toch nog veel warmteverlies. Alle opgewekte warmte om te koken en te bakken ben je kwijt en deze dagen is die zeer welkom. Dat maakt dat we onze woning nu nog juist op temperatuur kunnen houden zonder bijverwarming.

Nadelen van reuk, damp enz... ervaren wij echt niet.

Charel

 

Charel

Straf bij anderen is dit ,toch een vervelend probleem.

Geur in bergplaats , garage of kelder.

Kennissen hebben ook een passief huis ,

zijn ook overgeschakeld op rechtstreekse lucht aanvoer rond kookplaat.

Zijn zéér tevreden.

 

Chris

Chris,

'Geur in bergplaats , garage of kelder.": dat is echt geen normale oplossing: recirculatie is inblazen in keuken: er is geen reden om een andere plaats te kiezen. 

Walter

Hier al 7 jaren met recirculatie: ik zou niet weten waarom we het anders zouden doen.

Walter

Chris, als uw kennissen zéér tevreden zijn is dat zéér goed hé.

Charel

Walter,

Bij fritjes en vis en spek.

Bij slechte reukreceptoren zal het geen probleem zijn :-)

Je kan toch niet ontkennen dat er geen kookgeuren zijn,

kruip in kleding en stoffen.

Kennissen zijn zéér tevreden dat zij er van af zijn .

Chris

Crhis, het in de stof kruipen van de geuren gebeurt enkel maar bij langdurige blootstelling: lees slechte ventilatie.

Wij ondervinden hier nu dat wij, ondanks recirculatie (met klassieke dampkap) minder (eigenlijk geen) geuren in kleding hebben dan vroeger in onze huurwoning, waar wel naar buiten werd geblazen, maar geen ventilatie was: de geuren die binnen bleven na het bakken van frieten, bleven wel 2 dagen hangen. Nu ruik je het na 1 uur al niet meer.

Wij hebben ook een recirculatiedampkamp en hebben geen las van reukginder. Frietjes bakken doen we wel buiten, maar dat deden we vroeger ook al. "Vroeger", zijnde in een slecht geïsoleerd, maar mega-geventileerd (natuurlijke ventilatie) huis, met een dampkap die naar buiten blaast.

Het feit dat we buiten frietjes bakken heeft dus helemaal niets te maken met al of niet een recirculatiedampkap, maar met een gewoonte van ons.

Ik kan het hoerageroep over recirculatie en systeem D alleen maar bevestigen.

We hebben een recirculatiekap mét koolstoffilter en direkte uitblaas in de keuken (volgens de regels). We hebben totaal geen last van kookgeuren. De BV zal daar ook wel voor iets tussen zitten. We zetten ze ook niet hoger als we koken. We bakkon onze frieten ook op het aanrecht. Uitblazen in een berging zou ik niet doen, want dan moet het daar toch ook weer afgevoerd worden. Ondertussen hangt de geur daar wel 'te rotten', smaken je bananen naar bouletten in tomatensaus.

 

't zou me verwonderen dat als vroeger in hun 'stoffen' etengeuren gekropen zijn dat die er op eens terug uit komen.  Dat is geen probleem dat je even oplost met een dampkap;  Ik vermoed dat ze hun 'stoffen' dan serieus hebben moet wassen om dat probleem op te lossen.  Ik ben echt benieuwd wie zijn passiefhuis 'onpassief' gemaakt door er een dampkamp in te stoppen (de luchtdichtheid test zal nu falen). 

Ik zie echt niet wat probleem is met kookgeuren.   Zet jij je eten dan niet op tafel; dan ruik je het eten toch ook.  Dat is toch geen enkel probleem. 

Walter

De meeste reacties zijn dus  duidelijk pro recirculatie, maar goed , op dit forum had ik eigenlijk niet anders verwacht.

@flesjespa:

Meet je ook de invloed van een dampende kom frietjes op je keukentafel?
Of de dampende botersaus die je opdient?

De dampende kom frietjes is niet te vergelijken met een dampende frietketel met olie aan 170 °C.

En die dampende kom zal altijd geur afgeven, met welk systeem van ventilatie dan ook, en wie daar niet tegen kan, kan beter overschakelen op een prehistorisch dieet van rauwe groenten en fruit. Dat is dus geen argument.

En buiten frietjes bakken doe ik ook. In de zomer, niet bij vriestemperaturen.

En ik kook nu eenmaal graag op gas, dus die rookgassen moeten naar buiten.

Het zgn beste alternatief: koken op inductie. Het is me nog altijd een raadsel waarom die zgn energiezuinige inductieplaten zulke zware leidingen nodig hebben. Bovendien: dure investering, en die platen hebben niet bepaald het eeuwige leven.Maar goed, da's voer voor een ander topic. Laten we bij de les blijven.

 

Het argument van walter8: je woning onpassief maken. Je hebt blijkbaar mijn post niet goed gelezen: er bestaan kleppen die perfect dicht zijn, blowerdoor getest. Goed, je verliest enkele cm² isolatie oppervlak, maar hoeveel stelt dat voor op je totale gevelopp.? Dat zal vlgs mij nog minder zijn dan cerocerocerocerocerocerocinco %, om een beroemd wielrenner te parafraseren.

Bovendien kan je ook nog een -afsluitbaar!- toevoerkanaal installeren, zodat de luchtcirculatie enkel in de keuken plaatsvindt, best nog enkel rondom het fornuis, zodat het warmteverlies beperkt blijft. Is ook zo leverbaar door een aantal merken. Dat jaagt naturlijk ook weer de prijs omhoog.

 

Het feit dat duitse bedrijven een afvoer ontwikkelen die geschikt is voor LEW en PH, deed bij mij een belletje rinkelen dat ook ginder blijkbaar niet iedereen zo onverdeeld achter het recirculatieprincipe staat. Een beetje zoals de Challenger: die werkte ook perfect -op papier- behalve voor een paar kritische ingenieurs, maar ja, dat waren doemdenkers. Waarmee ik niet wil beweren dat een recirculatiedamkap riskeert te ontploffen! :-)

En ja, ik speel graag eens advocaat van de duivel! :-)

Vander Vennet,

"De meeste reacties zijn dus duidelijk pro recirculatie, maar goed , op dit forum had ik eigenlijk niet anders verwacht."

Die pro recirculatie reacties komen wel van mensen die het in de praktijk hebben ervaren. Zelf had ik eerst ook dezelfde twijfels over dat systeem, men is niet snel geneigd om tegen de heersende gewoonten in te gaan.

Als twijfelaars hier de vraag stellen over wel of niet recirculatie kunnen de gebruikers van dat systeem hierin het best raad geven dunkt me.

Charel

Dat was precies de reden waarom ik de vraag hier stelde, en dat is ook de titel van van dit onderwerp.

Bedankt overigens voor je advies dat leerrijk en ter zake doend was. Ik neem het mee in de besluitvorming. ;-)

Hallo Robin Demey,

Ik ben al vaak reacties van je tegengekomen in mijn zoektocht bij mijn bouwavontuur. Deze dateert al van een tijd geleden maar ik hoop dat ik je op deze manier toch kan contacteren.

Ik ben benieuwd naar hoe je dit gedaan hebt: een gewone dampkap gebruiken voo recirculatie. Gewoon aansluiten op de balansventilatie?

Groetjes,

 

Chrissie