regelsysteem radiatoren en wandverwarming op één pomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste ecobouwers,

Bij onze renovatie hebben we gekozen voor een buffervat aangesloten op zonnecollectoren en houtkachel. De temperatuur in het buffervat zal aanzienlijk variëren (30° tot 95°) per bvb. 2 dagen.
We voorzien 1 zaal van wandverwarming (en een radiator), andere gewone kamers krijgen radiatoren (vertrekkende van een collector). Het idee is om een thermostaat met dagprogramma te plaatsen om 1 bepaalde kamer met radiator op gewenste temperatuur te houden, de andere radiatoren regelen we wel manueel bij. De wandverwarming dient om enkele dagen per week de zaal warm te maken voor langere tijd.
Als echte elektrotechnicus ben ik als de dood voor elektronische/automatische regelsystemen, je kan die nl. nooit genoeg regelen. Verder proberen we het ook zo goedkoop mogelijk te houden.
We dachten aan 1 circulatiepomp met daarna een manuele driewegkraan om het water naar radiatoren, wandverwarming (met extra terugkoppeling en manueel thermostatisch mixventiel) of een combinatie te sturen. Verder willen we traag circulerend water eerder dan een traditioneel aan/uit systeem, omdat de wandverwarming ook op het systeem zit, en omdat ik met die aan/uit-radiatoren altijd een tijdje te warm en dan een tijdje te koud heb. Ik denk dat er niets anders op zit dan het vermogen van de pomp regelen: thermostaat zegt te koud -> pomp gaat een stand harder pompen. Volgens mij kunnen we kunnen we dan alles naar hartelust manueel regelen.
Ik twijfel toch of ik geen gebruikscenario over het hoofd zie, dus feedback op het systeem wordt zeer geapprecieerd.
Verder weet ik niet welke combinatie pomp+thermostaat ik zou moeten gebruiken?
Ik vind er enkel pompen met 3 vermogenstanden die je manueel moet instellen, niet elektronisch door de thermostaat te regelen dus. Ik heb me ook laten vertellen dat een vermogenbegrenzer op het stopcontact voor je pomp steken geen goed idee is wegens gesynchroniseerd toerental en je de pomp zo om zeep helpt.
Verder vroeg ik me af welk voordeel een thermostatische radiatorkraan heeft op een gewone radiatorkraan die je open, toe, of iets ertussen draait?

Alvast bedankt voor jullie feedback!
Lize

Reacties

Mijn (zeer beperkte) ervaring met verwarming systemen die niet goed gedimentioneerd zijn, (totaal verschillende krakteristieken voor je 2 soorten afgifte systemen) is dat je eigenlijk alleen maar goed uit komt met 100% naregelen.

Praktisch b.v. door:

- (draadloze) thermostaten in de ruimtes en kleppen op de afgifte systemen.

- De wandverwarming eventueel stoken op wand temperatuur.

- thermostaatkranen op de radiatoren

 

Op buitentemperatuur kan je niet gaan stoken door de verschillende karakteristieken. Met het balans systeem wat je voorstelt blijf je bijstellen, vooral in het voor en na seizoen.

 

Je hebt wel degelijk CV pompen die werken op weerstand in het waer systeem. Gaan er meer kleppen open daalt de druk, en gaat de pomp op een hoger toerental draaien om te compenseren. b.v.:

http://www.delouwverwarming.nl/site/verwarming/Grundfos%20ALPHA2%20ener…

 

Ik heb bedrade kamer thermosten per ruimte, met ruimte, vloer voeler en klokprogramma die slechts €15,- per stuk kosten. Een klepje kost volgens mij ongeveer hetzelfde dus heel duur hoeft het allemaal niet te zijn.

 

Als ik je bericht lees en naar je vraagstelling kijk zou ik me als ik jou was toch eens laten informeren door een specialist. Dat ben ik niet en helaas is de gemiddelde verwaming installateur dat ook niet... Al hebben ze allemaal wel ongezouten een mening, het probleem is dat ze meestal de basiskennis van regeltechniek missen;)

 

Dat is een fantastisch idee! Begrijp ik goed dat ik de pomp moet instellen op constant pressure en dan laat ik (ev. daggeregelde) thermostatische kranen op radiatoren en wandverwarming regelen hoeveel debiet er doorheen gaat? En dat ik in de zomer au fond niks moet afzetten omdat dan alle thermostatische kranen vanzelf toe staan en de pomp bij gesloten circuit gewoon niet draait? Ik kan dus ook mijn drukverschil bypass weglaten?

Jij hebt dus thermostaten met klokprogramma die een klep kunnen bedienen? Waar heb je die gevonden (of onder welke zoekterm kan ik die vinden?)

Op wand-/buitentemperatuur stoken begrijp ik niet zo, kan het zijn dat het er niet veel toe doet wegens ons buffervat? Stoken bij ons betekent om de 1 à 2 dagen een paar uur lang hout op het kachelvuur gooien tot de temperatuur in het vat weer heel hoog is. Zakt de temperatuur in het buffervat na bvb een dag, dan zal er meer water moeten rondgepompt worden, maar dat regelt zichzelf door de thermostatische kranen? De temperatuur van in de wandverwarming wordt geregeld met een eigen terugkoppeling en thermostatisch mixventiel, daarvóór zou dan ook een thermostatische kraan moeten komen. Die terugkoppeling is niet 100% energie-efficiënt, maar daar zit denk ik niet anders op.

Ik ben al naar twee speciaalzaken geweest, allebei bevestigden ze dat het systeem wel zou werken, maar bij de vraag welke pomp en sturing stonden ze beide met de handen in het haar. 'Je kan mss eens op de site van Honeywell kijken'...

Super bedankt voor dit idee, mijn dag is goed (na maanden piekeren)!

Lize

 

Misschien kan dit je helpen , of je op ideeën brengen :

ik heb volgend (zelf uitgevonden) regelsysteem reeds toegepast in 2 studentenwoningen , alwaar de verwarmingskosten de pan uitswingden (wegens inbegrepen in de huurprijs).

- in de woning staat ergens een gewoon eenvoudig aan/uit thermostaatje, dat op bvb 15 graden staat ingesteld, gewoon om in de winter , als er niemand in huis is, een basiswarmte te waarborgen.

- op ieder verdiep staan drukknoppen, die verbonden zijn aan een "trappenhuisautomaat" ofte timer , die dan weer de pomp en ketel aanstuurt (gewoon aan/uit).

- indien iemand het koud heeft duwt die op een drukknop, en het systeem schiet in gang : de ketel produceert warmte. Hoe lang dit gebeurd , hangt af van de timer (bvb 1 uur). daarna is het nog niet onmiddellijk koud, natuurlijk, maar wie dan pas binnenkomt , of een bad wil nemen, duwt gewoon nog eens op de knop, er kan niet "te veel" geduwd worden. Wie het te warm heeft , kan altijd zijn thermostatische kraan dichtzetten op z'n kamer.

- na wat tegenpruttelen vanwege de studenten (nu moeten ze bewust iets "doen" om warmte te hebben), lukt dit syteem zeer goed, met spectaculaire besparing tot gevolg.

- ultiem voordeel : als iederen  weg is, zal enkel de thermostaat voor de basiswarmte zorgen, dus kan niemand "vergeten" de thermostaat te verminderen, alles komt vanzelf terug in "basisstand".

 

Ik geef je dit maar mee omdat ik, net als jij, een aversie heb van automatisch regelsystemen, en dat je dus , door wat nuchter denkwerk en enkele gewone basis-elementen, toch een performant systeem in elkaar kunt knutselen, waar je natuurlijk wel bewust mee bezig bent in het gebruik, en dat is nu net wat de doorsnee bewoner niet wil .

Ook de firma's en de meeste installateurs willen de meest exotische (lees : dure) regelsystemen aan de man brengen. ik kan de discussies niet tellen met de fabricanten van ketels die zegden dat m'n systeem "onmogelijk" was. Het was zelfs een hele toer om een gewoon aan/uit thermostaatje aan een moderne ketel te koppelen (allemaal beweren ze bij hoog en bij laag dat er enkel een hoogtechnologisch WAR op kan, hetgeen natuurlijk zever is)

 

Mischien kan je m'n systeem gebruiken om bvb een gemotoriseerde driewegklep te gaan bedienen, bvb standaard : alles naar de radiatoren, en bij gebruik van de wandverwarming, een druk op een knop ,en je driewegklep stuurt alles (of een deel) naar je wandverwarming voor X-aantal tijd, waarna het syteem terug naar z'n basisstand gaat.

 

Mijn reactie zou zijn het zo 'eenvoudig' mogelijk te houden.

Je hebt 2 problemen:

1.  je aanvoer temperatuur (en ook het vermogen!) uit boiler is niet constant en eventueel te hoog voor de wandverwarming

2.  regeltechnisch wordt het moeilijk met 2 afgifte systemen die wat andere eigenschappen hebben naar snelheid van energieafgifte.

Ik zou daarom eerst een vooral een driewegskraan achter de boiler zetten die een max garandeert; bv max 50° (waarbij de wandverwarming nog kan werken).   Afhankelijk van de temperatuur in buffer is temperatuur wel nog lager. 

Zodoende heb je toch 1 aanvoer die voor zowel wand en radiators kan.  Volgende stap moet zijn je radiators zo te dimensioneren dat ze ook bij de lagere temperaturen nog een redelijk vermogen kunnen leveren en dat je bij een bepaalde aanvoer temperatuur gelijkaardige vermogensafgiftes hebt door wand en radiators. 

Maar omdat je aanvoer vermogen en temperatuur niet kan regelen kan je niet anders dan alles thermostatisch te sturen per kamer/radiator.  Als je woning voldoende geisoleerd is, denk ik niet dat je bang moet zijn van aan/uit thermostaten.  Vermogens zijn klein genoeg om geen overschoot te hebben in te warm/te koud (bij lage vermogens werkt dat zelfs voldoende goed bij vloerverwarming).

Nog verder opletten voor een goede hydraulisch evenwicht.  Je praat over 'traag' circulerend' water; maar voor je wandverwarming zal je voldoende debiet moeten sturen om voldoende vermogen te kunnen leveren. 

Ook oppassen je temperatuur in de buffer.  Een buffer op lage temperatuur naast lage temperatuur kan vooral minder vermogen leveren.  De pompsnelheid dan opdrijven lost dat probleem helemaal niet op: eventueel geeft een te hoog debiet zelfs een lager vermogen. Je moet dus goed beseffen dat een te lage temperatuur in de buffer er eventueel voor zorgt dat je je huis niet warm krijgt. 

Walter

Ik zie toch wel niet in hoe een hogere watersnelheid soms tot een kleinere warmteoverdracht zou leiden. Indien de wandradiatoren niet meer voldoende warmte kwijt geraken zal de watertemperatuur lichttjes stijgen, zodat er weerom meer warmteoverdracht optreedt. Normaal zal er in elke warmtewisselaar meer warmte overgedragen worden wanneer de snelhied van de warmtedrager stijgt.

halo pierre,
nog even je redenering doortrekken: hogere temperatuur uit de radiator dus hogere temperattuur aan de ingang van be buffer. Dat geeft een lager temperatuursverschil over de buffer dus een lager vermogen.

Walter,

 

Het probleem is toch wel ingewikkelder. De warmte-inhoud van een vloeistof is evenredig aan het debiet en aan de temperatuur. Er wordt meer warmte verplaatst en voor een min of meer groot gedeelte overgebracht wanneer het debiet stijgt. Daarvoor moet zelfs de temperatuur van de vloeistof niet noodzakelijk stijgen. Gelijk gij het probleem voorstelt moet men zien of het buffervat wel voldoende capaciteit heeft om te kunnen volgen met het leveren van de gevraagde warmtehoeveelheid.

pierre,

mijn punt is vooral dat topic starter het vermogen van de verwarmingsinstallatie wil regelen via het debiet. dat gaat volgens mij niet werken. als je daarmee start krijg je redelijk complexe effecten die volgens mij de regeling nog moeilikker gaan maken dan het al is.
walter

Mogelijkheid is  per ruimte een thermostatische kraan voorzien. Wil je in de ruimte verwarming, draai je de thermostatische kraan op de gewenste waarde. Wil je ze niet verwarmen, draai je ze dicht.

Mogelijk probleem dat je hierbij kan hebben, is dat de kamerthermostaat die je ergens hebt hangen (in je referentie riumte) aangeeft dat het reeds warm genoeg is, waardoor in de andere ruimtes ook geen verwarming mogelijk zal zijn (omdat pomp en/of ketel niet werken) . Dit kan je dan oplossen met de oplossing die hierboven al is aangehaald: een thermostaat per ruimte, die een zoneventiel opent/sluit of met communicerende thermostatische kranen.

Voordeel van de thermostatische kranen is dat deze het debiet zullen verhogen/verlagen als de temperatuur al dan niet goed bereikt is, wat overeenkomt met een aanpassing van het geleverde vermogen aan het gevraagde vermogen. Zoneventielen zullen enkel open of dicht gaan, wat dan wel enkele keren meer zal gebeuren. Gezien je met hout (niet condenserend) gaat stoken, is dit echter van minder belang.

Kortom: ik zou ook de oplossing met thermostaten en zoneventielen toepassen, en in combinatie met drukgestuurde pomp.

Als je toch echt op debiet wil gaan regelen, hou er dan ook rekening mee dat je aanvoertemp ook varieert. Deze zou ik ook constant houden door mengventiel na buffervat te plaatsen. Vermogen varieert logatitmisch met debiet, dus slechts in beperkt gebied bruikbaar om te regelen. Bij variabele toevoertemperatuur varieer je vermogen ook nog eens... Niet echt makkelijk om allemaal in te rekenen natuurlijk.

Bedankt allemaal voor het medenken! Het doet deugd om eens wat nuchtere en basic oplossingen te lezen, dat sterkt mijn vertrouwen in het gezond verstand ipv wat bedrijven je allemaal proberen aansmeren. En goed om te weten dat vermogen logaritmisch varieert met debiet.

Het zal idd het systeem met thermostatische kranen, ventielen en debietgestuurde pomp worden. Tegen de herfst zou het operationeel moeten zijn, ik zal dan een schema posten en wat feedback over hoe goed het werkt, als er nog vernuftelingen het willen proberen.