Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

regenwater uv en keuken en douche

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

is het niet mogelijk via een uv licht filtering regenwater te gebruiken in keuken en badkamer?

ronny

Reacties

Zal zeker kunnen. De vraag is of de investering opbrengt.

Wanneer je reeds regenwater gebruikt voor was en plas, zal je al moeilijk aan de jaarlijkse gratis hoeveelheid water komen.

Wij komen met 5 niet aan de 75 gratis kubiek.

Jeroen

NB Heb wel leiding voorzien voor eventueel op termijn.

Toch opletten met UV-ontsmetting.
In een lab in Leuven ontsmette men water ook op deze manier.
Naderhand bleek dat het water vlak na de onsmetting bacteriologisch zuiver was, maar verder in de leidingen bevondezn zich zeer grote kolonies van bacterïen. Een verklaring voor dit verschijnsel was er niet.

Een vriend van me heeft als hobbyproject heel zijn waterbevoorrading op regenwater gezet. Hij heeft één kraantje in huis dat aangesloten is op de normale distributie omdat dat wettelijk verplicht is, althans in Wallonië.

Enkel met UV zal je er niet raken, dat is normaal de laatste fase. Vooraleer je daar komt is nog een systeem van voorfilters en (keramische) fijnfilters nodig. De UV-lampen zijn tenslotte ook duur en moeten na x uur brandtijd vervangen worden. Economisch zal je er denk ik nooit winst kunnen mee doen.

Werner,

Uw stelling klopt. Ik ken iemand in de buurt van Tienen, is beroepshalve steeds met water bezig, maar vooral zwembaden en had bij hem thuis een installatie gemaakt om van regenwater drinkwater te maken. Ging perfect met de bijhorende filters en uv licht. Uiteindelijk had hij de rekening gemaakt en kwam momenteel nog 3* duurder uit dan leidingwater te gebruiken. Zijn visie was dan ook dat zolang het drinkwater zo goedkoop blijft je er momenteel geen winst aan doet. Toch zeker niet als je drinkwater wil bereiken.

Firma is JPS Tiensesteenweg in Tienen. Vraag hier maar eens inlichtingen.

Hans V.

bedankt alvast mensen maar ik ben 1 ding vergeten te vertellen er is geen leidingwater bij mij verkrijgbaar en putwater heb ik zo mijn idee over

groetjes
ronny

Wat ik graag zou weten, is of er geen tussenoplossing bestaat, die regenwater voldoende veilig maakt voor bad en douche, dit vooral ivm mogelijke legionellabesmetting. Naast was en plas, is dit toch de grootste verbruiker, en dit water hoeft daarom toch niet van drinkwaterkwaliteit te zijn ?

legionella plant zich enkel voort bij een temperatuur van plus 30°daar je wateropvang meestal onder de grond zit is daar geen kans bij , enkel zorgen dat je waterverwarming gebeurt boven de 60° en dan is er geen probleem.plus dat die temp boven de 30°langere tijd moet zijn

ronny

Voor zwemwater gelden ook hoge normen. Zorg dat je bij opwarming tot boven de 60°C gaat. Hou er rekening mee dat stilstaand regenwater in uw leidingen binnenshuis opwarmt.
Daarom wordt in hotels bvb het warme water constant rond gepompt en boven de 60°C gehouden, vanwege...legionella.

Als je gezond van lijf en leden bent kan dat natuurlijk weinig kwaad al dat legionella gedoe. Moest ik mijn regenwater gebruiken om te douchen zou ik het toch filteren dmv een percolatieveldje (zonder planten weliswaar omdat de wortelgroei Uw afvoeropening in de folie kan verstoppen).

Na de passage door een percolatieveld blijven er weinig kiemen over, zeker wanneer je vertrekt met slechts zeer licht verontreinigd regenwater.

Neem info daarover: " VZW Dialoog"