Regenwaterput plaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij willen één van de komende weken een regenwaterput van 5000L plaatsen. Nu heeft men ons afgeraden om dit in deze periode te doen omwille van mogelijke problemen met het grondwater bij het graven van de put. Er werd ons aangeraden om de put naar het einde van de zomer te laten graven en te steken.
Ik dacht nochtans als we put onmiddellijk na het graven erin plaatsen het risico op instorten en problemen met het grondwater vrij beperkt zouden zijn. Heb ondertussen al eens gepeild naar het grondwater door een putje van 130cm te graven, maar nog niks tegen gekomen.
Hebben jullie enig advies of ervaringen hieromtrent?
Alvast bedankt!

Reacties

Hallo,

 

De mijne is ongeveer een jaar geleden geplaatst, juist in deze periode.

Dit is zonder problemen verlopen. Maar 't zal wel afhankelijke zijn van welk type grond het is (bij mij heel zware klei) en hoe diep het grondwater zit.

Ook niet te lang wachten tussen het graven van de put en het insteken van de citern.

Ook je citerne de dag zelf voor de helft met water laten vullen, of hij zou de dag erop met zijn kopke boven kunnen zitten :-).

 

groeten,

 

Nayy

Als je bij 130 cm nog geen enkel spoor van water ziet, dan zal het wel meevallen.

Een regenput plaatsen gaat zeer snel, waardoor het water eigenlijk niet veel kans en tijd heeft om in de put te sijpelen.

 

Wel goed opletten dat de put waterpas staat, en zo goed als mogelijk ondervuld is door grond ... dus de bodem vlak maken.... bij hoge grondwaterstand is er niet altijd genoeg tijd om dat goed te doen, maar het voordeel is dat natte aarde licht "vloeibaar" is, waardoor de put dan toch wel goed ondervuld is.

 

Kruip ook niet zomaar in de put (bvb) om die vlak te maken.(dit doe je beter met de kraan). Het zou niet de eerste keer zijn dat de randen instorten, en er iemand bedolven word. (tenzij de put (kuil) ruim genoeg is, de randen schuin, en de grondwaterstand laag is)

 

let ook goed op hoe diep je je put laat plaatsen.

Als je de put niet diep genoeg plaatst kan het zijn dat er geen verval genoeg is voor de filter.

Als je de put te diep plaatst kan het zijn dat je in de problemen komt met de overloop van de put.

Een (licht) hellend terrein is natuurlijk ideaal.

 

De aansluitingen in de juiste richting laten wijzen kan je doen als de put al in de put staat (eum)  .. je bevestigd bvb drie kettingen aan de put, je hangt deze vervolgens aan een haak of ring, en vervolgens draai je deze ring een aantal keer rond zodat de ketingen in elkaar gevlochten worden. Als je nu de ring aan de kraan hangt, en een klein beetje heft, dan gaat de put ronddraaien ... maar normaal weten de kraanmachinisten dat wel.

 

Dirk

en rekening houden met de stedenbouwkundige verordening hemelwater...

vriendelijke groeten

Jorden Van Eetvelde

JVE Milieuconsult

uw specialist inzake milieuadvies voor het waasland en omstreken