Is regenwaterput van 3000l genoeg?
Hallo,
Wij zijn momenteel bezig met een regenwaterrecuperatie installatie.
Maar ik vraag me af wat de ideale grootte is.
Ons totale dakoppervlak is 66m² EPDM en nog eens 6.25m² EPDM met grind.
Ik dacht eerst een tank van 5000l te steken, maar dit is praktisch onhaalbaar. Die kan namelijk onmogelijk over het huis heen.
Daarna dacht ik een tank van 3750l omdat die net door de deur kon, maar helaas. De deuropening is 0.5cm te smal. Dat zou nog kunnen opgelost worden met het wegnemen van een deurkader en dan terug plaatsen.
Volgens mijn oude berekeningen was dit ook de ideale grootte van tank.
Maar met de nieuwe berekeningen zou ik met mijn dakopp. slechts een tank van +/- 2700 liter nodig hebben en is dus een tank van 3000l ideaal.
Ik lees zo veel tegenstrijdigheden dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
Alvast bedankt voor jullie feedback.
Met vriendelijke groeten
Wim GIjsels
Reacties
DE ideale grootte bestaat niet. Veel hangt af van uw verbruik en dakoppervlakte.
Gebruik je regenwater zeer weinig of bijvoorbeeld in pieken (bv. vakantiehuisje), dan is een grote(re) regenwaterput aangeraden.
Bij normaal gebruik zijn de standaard regeltjes voldoende: +/- 5000 liter/100m2 dakoppervlak.
Dus in uw geval is 3500-3750 inderdaad 'ideaal'.
Maar zoals gezegd: alles hangt af van je verbruik. Desnoods steek je twee kleinere tanks die je verbindt als communicerende vaten.
De Vlaamse Milieumaatschappij heeft een zeer degelijke publicatie over regenwatergebruik. Een manier om je tank te dimensioneren staat eveneens in de folder vanaf hoofdstuk 4:
http://www.waterloketvlaanderen.be/publicaties/waterwegwijzer-bouwen-en…
In de folder verwijzen ze naar een nog meer gedetailleerde berekeningswijze die elders op de site van VMM staat:
[[http://www.vmm.be/water/waterwegwijzerbouwen/hemelwater/hemelwatersyste…|volg deze link]]
Aan het wateroppervlak van je tank onstaat een soort biofilm van meegespoeld organisch materiaal, larven e.d. Om die reden gebruik je een vlottende aanzuiging die het water ± 10 cm onder het oppervlak gaat weghalen. Als de tank overloopt spoelt die biofilm mee. Overgedimensioneerde tanks zullen zelden of nooit overlopen.
De ideale tank is van beton. Door de micro-poriën kunnen natuurlijk zuiverende bacteriën zich op de wanden vastzetten. Zulk een tank moet over de woning getild worden en dat laat de kosten behoorlijk oplopen. Kunststoftanks zijn gemakkelijker te hanteren. Er bestaan ook extra dunne tanks die door een standaard voordeur kunnen gedragen worden.
Twee voorbeelden al zullen er nog wel andere bestaan:
http://www.regenwater.com/gep/regenwater-opvangen/regenwaterput/kunstst…
http://www.golantec.be/Regenwatertank.htm
Bij die twee firma's (en dus ook hun collega's) kun je ook tanks voor kelderopstellingen vinden of een regenwaterzak die in de kruipruimte kan geplaatst worden.
Voor regenwaterpompen kies je een toestel uit het lijstje van Belgaqua. Die zijn gekeurd en kunnen zo in de binneninstallatie opgenomen worden. Dat lijstje staat achter deze link: Lijst van goedgekeurde toestellen
Als de link niet werkt gebruik je de zoektermen Belgaqua en "lijst van goedgekeurde toestellen" Het is een exceltabel waar je tabblad 8b van moet gebruiken. Je kiest best een toestel met automatische omschakeling naar leidingwater zonder bijvulling van de regenwaterput. Die toestellen gaan heel efficiënt om met leidingwater. Sluit de overloop van het toestel aan op de riolering met een open verbinding. Wanneer het vlottersysteem blijft hangen zie je dat aan het druppen.
Zeer interessante bijdrage.
Ik wist niet dat er een goedgekeurd toestel bestaat met automatische omschakeling naar leidingwater, zonder bijvulling van de regenwaterput. Dit is tenminste intelligent.
Er hangt nog een ander onverwacht voordeel aan vast. Er wordt hier opnieuw benadrukt hoe groot de rol is van de goede bacteriën die zich op de betonnen wand vastzetten. Maar als de put droog komt te staan verdwijnen deze. Als men na de eerste regenval onmiddellijk terug op regenwater overschakelt, krijgen deze bacteriën niet de tijd om zich opnieuw te vermenigvuldigen. Met dit systeem is men dan niet verplicht chloorhoudend leidingwater bij te voegen, dat deze bacteriën nog meer doodt. En men kan na de eerste regenval een zekere tijd wachten alvorens terug op regenwater over te schakelen, totdat het water terug voldoende helder is.
Hetzelfde kan gebeuren wanneer een halfvolle put plots volledig wordt gevuld bij een hevig onweer. Op een droge wand zitten geen bacteriën, zodat het regenwater dan troebel wordt bij gebrek aan voldoende bacteriën.
Als ik de werking goed begrijpzal een pomp die automatisch overschakeld naar drinkwater ook moeten draaien als je op drinkwater staat ? Daarnaast begrijp ik niet goed hoe een dergelijke pomp kan goedgekeurd zijn. De overschakeling gebeurt door een mechanisch gestuurde bolkraan (die dus kan lekken en het drinkwater kan besmetten). Als ik eenzelfde installatie plaats ( zonder dit soort pomp dus) maar door via een bolkraan over te schakelen naar stadswater wordt de installatie afgekeurd vrees ik. Wie keurde deze installaties goed en volgens welke norm ?
De keuring gebeurt door Belgaqua. De normen die ze daar voor hanteren staan ook op hun site in deze publicatie:
http://www.belgaqua.be/document/Repertorium.pdf
Voluit heet die publicatie Repertorium van conforme apparaten en goedgekeurde beveiligingen + Technische voorschriften voor binneninstallaties.
Zoals je aan de titel kan zien is dit een vrij technisch document. Dat de reglementeringen vrij streng zijn kan je ook opmaken uit het feit dat ze daar 170 pagina's voor nodig hebben om alles te beschrijven.
Om vermenging van leidingwater (drinkwater) en regenwater te vermijden mogen er geen fysieke verbindingen bestaan tussen de twee watercircuits. Een schema vind je in de publicatie op pagina 15. Bijvulling gebeurt door een vrije afstand te houden tussen het drinkwatercircuit en het bovenste niveau in het ingebouwde tankje van minimaal 2 cm. Datzelfde principe geldt ook voor bijvulling in de regenwatertank. Bijvulsystemen oor regenwater moeten een beveiliging type AA, AB, AD of DC hebben.
Een doe-het-zelf-installatie met wat omzetkranen zal dus inderdaad afgekeurd worden.
Op pagina 22 van het Repertorium staan die verschillende beveiligingen op een tabel.
Ik ging net hetzelfde posten , maar Dirk was me voor.
Een dergelijk systeem werkt idd. met een klein opvangtankje van een tiental liter dat onder de pomp gemonteerd is , en bij overschakeling met een vlottersysteem leidingwater aanvult , waar dan de pomp uit gaat pompen.
Zolang je idd. een vrije uitloop hebt van 2 cm , raakt dat goedgekeurd.
Nadeel vindt ik wel dat je stadswater onder druk (= energie) eerst weer drukloos gaat maken, om het dan weer op te pompen (= 2 maal energieverbruik), maar ja , een andere, Belgaqua -goedkeurde manier is er bij mijn weten niet (of je zou alle verbruikers 2 maal moeten aansluiten , 1 keer op regenwater , en 1 keer op leidingwater , en dan bij tekorten alle toestellen manueel gaan overschakelen).
Wat ik zelf heb gemaakt voor mijn regenput is een extra leiding van de put naar de plaats waar de watermeter binnenkomt , daar een sifon en trechter gemonteerd + een extra kraantje(met 2 cm vrije uitloop !) . ik vul manueel bij als dit nodig is.Pobleemloos gekeurd geworden.
Aan allen,
Bedankt voor jullie berichtjes.
De zelf te monteren Carat S van Graf 3750l is helaas 0.5cm te breed voor mijn deur. Om mijn deur te sparen heb ik me dus moeten tevreden stellen met een tankje van 2700l.
Bedankt
Gezien het graafwerk dat ik al met 1 tank heb, denk ik dat ik het daar ga bij laten.
Mvg
Wim
Ons huis uit 1973 heeft een waterput van 2200 liter nuttige inhoud. Dit si inderdaad weinig, maar de voorbij 8 jaar heb ik nooit meer dan 1000l/jaar moeten bijvullen. De meeste jaren volstaat het 500l bij te vullen. Af en toe komen we rond zonder ook maar één liter bij te vullen. Het dakoppervlak dat naar de regenput afwatert is 130m²
Op de put staan 3x WC, vaatwas en wasmachine. De WC's hebben allemaal een spaartoets voor de kleine spoelingen. Enkel wannneer het langer dan 3 weken droog blijft moeten we beginnen nadenken over bijvullen. ons gezin telt 3 personen en er is een praktijk in huis (meer WC bezoeken dan gemiddeld gezin)
Verder stellen we het wassen vd auto uit in drogere periodes.
Ons drinkwaterverbruik bedraagt net geen 50m³ per jaar
Hopelijk kan je je met deze info een idee vormen,...