Rockpanel en isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn van plan rockpanel te gebruiken als gevelmateriaal en zouden toch ook deftig willen isoleren (lees min 10 cm PUR platen).
We zijn er nog niet uit wat de beste bevestigingswijze is:
- 10 cm platen en rockpanel vastzetten met houten kepers
- 2x5 cm platen en houten kepers

er kruipt daar echter behoorlijk wat houten keperwerk in (kostelijk) bovendien doorbreekt dat hout telkens de isolatie schil (al isoleert hout ook wel iets natuurlijk).

opmerkingen ?

Reacties

Prosper,

Het beste is dat je een eerste keperwerk plaatst van 56mm dik en daartussen isoleren met een losse glas of rotswol

vb isoconfortpanel van isover van 6cm.

daarna plaats je terug een keperwerk in de andere richting, Je vult deze terug op met isolatie.

Daarna plaats je daar een dampscherm aan vb delta facade(plus) deze is zwart en zie je niet tussen de voegen

dan plaats je een plafondlat (gedrenkt op de afstand van de platen om daarna te kunnen lijmen of schroeven,

Er mag geen contact zijn met deltadoek en rockpanel (moet kunnen ventileren)

Ga je dat allemaal zelf doen?? dit is wel een serieus werk. en je hebt er goed snijdend materiaal voor nodig want de zagen en boren zijn héééél vlug bot als je daar in werkt. veel sterkte.

even ter informatie: eternit heeft ook gevelbekleding en is iets goedkoper en geeft meer verschillende soorten kleuren en afwerkingen( eter-color, natura, pictura,) om er maar een paar op te noemen.

Pur platen zijn moeilijk te plaatsen tussen keperwerk dus dat zou ik zeker niet doen, je kan dit nooit zo mooi aansluiten als glas of rotswol.

Op deze site zie je een passiefhuis in opbouw en deze zal ook afgewerkt worden met gevelbeplating van eternit.

www.quality-design.eu rubriek passiefhuis en klik dan door naar foto's en projecten.

gr keith

 

Even een aanvulling/correctie op het bericht van Keith: Hij maakt melding van een DAMPSCHERM in Delta-façade. Met het product voor zover ik weet niks mis, maar noem het a.u.b. geen dampscherm. Deze folie moet namelijk vooral dampopen zijn ! Het lijkt misschien onbeduidend om te vitten over dit ene woord, maar wel zeer essentieel: als iemand 'dampscherm' onthoudt in plaats van 'Delta-façade' en dus echt een dampscherm plaatst, dan is de kans groot dat het onderliggend houten lattenwerk na verloop van tijd weggerot is, en de gevelbekleding naar beneden gestort...

Voor het overige ben ik het eens met de reactie, zij het dat de diktes van de latten uiteraard vrij te kiezen zijn in functie van de bepaalde isolatiediktes.

 

Ander systeem: Eternit vermeldde in zijn technische documentatie een opbouw met 'verstelbare winkelhaken', intussen is dat trouwens van hun website verdwenen. Tegen de binnenmuur worden met bouten 'verstelbare winkelhaken' bevestigd, dit zijn stalen onderdelen: een stalen L-vormig geplooid ankertje uit staalstrip ter breedte van 4 à 5 cm. Het kortste been van de L wordt tegen de binnenmuur bevestigd. Het lange been is in lengte verstelbaar met een bout, wat toelaat om het buitenvlak van de gevelbeplating variabel af te stellen. Na plaatsing van de 'verstelbare winkelhaken' (om de 50 à 60 cm in horizontale en verticale richting) wordt isolatie tegen de binnenmuur geplaatst, kleine ingesneden slipjes in de isolatieplaat schuiven over de winkelhaken. De isolatie vormt een zeer goed aaneensluitend geheel, de winkelhaken vormen kleine koudebruggetjes zoals bv. spouwhaken. Zijdelings tegen de winkelhaken aan, worden verticale latten bevestigd - niet rakend aan de isolatie - waarop de gevelplaten kunnen geschroefd worden. Voordeel ten opzichte voorgaande methode: Minder hout nodig, snellere uitvoering, éénlaagse plaatsing van isolatie mogelijk zonder grote onderbrekingen, een windsluitende folie (dus geen dampscherm !) aan de buitenzijde van de isolatie kan eventueel weggelaten worden als deze tenminste een donkere kleur heeft en de isolatie tamelijk winddicht is.

Bert

Juist Bert,

Dit is een grote fout van mij, het is een dampfolie, mijn excuses maar het was al laat.

Die folie zal zeker niet overbodig zijn want er kan steeds nog vocht tussen de voegen (horizontale) en als prosper dat allemaal zelf wil doen zal met hout wel de gemakkelijkste oplossing zijn.

Kan ook een enkele lattenwerk plaatsen als het dunner moet.

Er zijn zoveel opties

ikzelf heb eter-color grijs gebruikt inm'n dakoversteken. Tevreden van, geeft en 'natuurlijker' uitzicht dan Rockpanel /Trespa

Bedankt voor de antwoorden. Is inderdaad niet de bedoeling dat we dit zelf doen. Het kepersysteem hadden we wel door, maar daar kruipt serieus wat hout en werk in (lees: vrij duur) ondertussen zijn we ook het aluminium profielsysteem aan het bekijken. Blijkbaar nu ook thermisch geisoleerd.