sanitair warm water en cv
We zijn een oud huis aan het renoveren en hebben gekozen voor een CV-ketel op pellets. Voor sanitair warm water denken we de CV-ketel te combineren met zonnecollectoren. Maar hoe zit dat precies met die warmwaterproductie en hoe past een buffervat hier precies in en is dat een aanrader?
Pelletketel voor verwarming en sww in de winter, zonneboiler voor sww in de zomer, tot zover ben ik mee (denk ik toch).
Kan die zonneboiler in tussenseizoenen overdag ook het water voor de CV die 's avonds moet opstaan (werken allebei uit huis overdag) opwarmen of moet er dan een buffervat ergens tussen? Is dat buffervat dan in plaats van een boiler of extra?
Sorry, ben hier nieuw in en op dit forum vind ik zoveel info dat ik de draad kwijt ben...
Arno
Reacties
Arno,
De combi kan. Het idee van een centraal buffervat met verschillende in- en uitgangen.
Je voert warmte in het vat via verschillende bronnen. Bv in eerste instantie via de zonneboiler, als die te weinig warmte aanlevert via andere systemen, in jullie geval de pelletketel. (of via een warmtewisselaar (ww) op de houtkachel of via....)
Vanuit dit centrale buffervat gebruik je dan de warmte vanop verschillende hoogte. bv voor sww vanboven waar het warmste water zit, voor vloerverwarming tap je lager af waar de temperatuur niet zo hoog is.
Dimensionering hangt af van de warmteverliezen van je huis en het sww verbruik. Dus eigenlijk is het eerst isoleren, en dan pas kan je de ketel juist dimensioneren afhankelijk van het type verwarming dat je kiest: vloerverwarming ,.. en je sww verbruik.
Het is pas na de dimensionering van het systeem dat je economisch kan inschatten of een totaal systeem uberhaupt een interessant verhaal is. Neemt niet weg dat elke uitgespaarde kWh gas of stookolie of pellets ecologisch meegenomen is!
Arno,
als die CV ketel op pellets nog moet beslist worden (merk/type etc) moet je zeker eens kijken naar de Okofen Pellematic Smart. Dat is een pelletketel met ingebouwde buffer/boiler. Hiermee kan je dus het SWW alsook de verwarming doen. Aansluiting met zonnepanelen kan ook nog.
Het grote voordeel van deze installatie is alle werkende onderdelen in 1 verpakking zitten. Enkel voor de pelletsopslag moet je nog een silo voorzien.
(zelf geen verkoper van dat product maar voor zover ik zelf weet heb, is dat zowat het enige geintegreerde toestel.)
het nadeel van een geïntegreerd toestel is dan weer dat als 1 van beide onderdelen (buffer of ketel) het begeeft, je sowieso beide moet vervangen. Als je een aparte pelletketel + aparte buffer neemt, dan hoef je op het einde van de levenscyclus enkel het betrokkenonderdeel vervangen
@ Recumby:
Klopt deels wat je zegt.
Maar een degelijk merk voorziet wel dat alle onderdelen kunnen gedemonteerd worden, dus gotendeels van de installatie is herstelbaar/vervangbaar zonder dat je u een breuk moet werken. Een buffervat in een geïntegreerd toestel zal je natuurlijk niet zo snel kunnen vervangen maar ik veronderstel dat dit wel het laatste is die stuk zal gaan want dat zal wel iets meer zijn dan wat plaatstaal. Al de rest zoals leidingen, pompen, wielen, motortjes, ventilator, printplaten, ... kan je normaal gezien gemakkelijk vervangen.
Onlangs mijn wasmachine moeten herstellen bijvoorbeeld en daar heb ik alles kunnen bereiken van langs de voorkant zonder dat ik het machien maar 1 cm moeten verschuiven heb, en goedgeteld 6 strategische vijzen moeten lossen om het open te maken. Ondanks dat het toestel 10 jaar oud is waren alle onderdelen nog vlot verkrijgbaar.
Daarmee komt dan natuurlijk de kat op de koord van de degelijke merken natuurlijk.
Arno,
Dan moet je doen zoals op onderstaand beeld:
http://www.rvr.ie:900/images/thumb/7/71/FSSchematic.jpg/400px-FSSchemat…
Bedankt voor de reacties. Ik verkies ook aparte onderdelen, niet alles in één (doet me denken aan de reeks stereo's op zolder waarvan alleen de radio nog werkt maar de cd-speler van kapot is).
Het schema is verhelderend. Maar wat als ik nu enkel de pelletketel en de buffer voorzie, en tegen de lente pas de zonnecollector? Welke invloed heeft dat op het verbruik? (wordt de buffer elektrisch bijverwarmd in tussenseizoen bijvoorbeeld?).
Is een buffertank wel interessant voor mensen die overdag niet veel thuis zijn? Als al dat water warm gehouden moet worden tijdens de dag terwijl er toch niemand is, is dat toch ook nadelig voor het pelletverbruik? Of wanneer het bufferwater overdag afkoelt, moet het 's avonds volledig opgewarmd worden voor het warm wordt in huis?
Met andere woorden, hou ik het niet beter bij een pelletketel en een simpele zonneboiler zonder buffer? Lijkt mij goedkoper en voor ons gebruik even efficiënt? Tenzij ik mij hierin vergis natuurlijk?
Groeten,
Arno
Beste Arno,
Zo een installatie werkt typisch met een "vers water station". Bij een gewone boiler ga je het water typisch op 65 graden houden (minstens eens per etmaal op 60 graden en niet onder de 55 of zo tegen de legionellabacterie). Als de buffer 65 graden warm is, is die 65 graden ook goed om voldoende warmte te kunnen opslaan. Het verlies is dan evenredig met het temperatuursverschil met de omgeving (vb 65 - 20 graden binnentemperatuur = 45 graden).
Bij een (groot) verswaterstation werk je met een gescheiden circuit. Een warmtewisselaar leidt koud water door een warmtewisselaar in een groot buffervat. De temperatuur kan 45 of 50 graden in dat vat zijn. Doordat het sanitair water geen contact maakt met het water in de buffer, is legionella geen probleem. De warmtewisselaar zit bovenaan in de buffer, waar het warme water zit. Onderaan is de temperatuur iets lager. Gemiddeld 45 graden in het buffervat is haalbaar. Het temperatuursverschil met de omgeving daalt nu tot 25 graden. Het verlies per oppervlakte daalt bijgevolg ook. De oppervlakte van het vat is wel groter, dus best toch een behoorlijk goed geïsoleerde buffer nemen.
De installatie werkt goed met vloerverwarming en zonneboiler: 40-45 graden is voor vloerverwarming in een deftig geïsoleerde woning voldoende. Doordat de buffer relatief groot is, kan de pelletketel dusdanig gedimensioneerd worden dat hij op 24 uur in het ergste geval de verwarming en het sanitair warmwater aankan. Dat is meestal een behoorlijk klein vermogen. Dan moet de ketel minder pendelen (start-stop, suboptimaal draaien met groter verbruik en minder propere verbranding). Bij goed geïsoleerde buffer en kleine ketel zal het verbruik in het tussenseizoen beperkt blijven. In combinatie met een zonneboiler wordt dit zelfs nihil. Door de gescheiden kring kan de buffer onder de 55 - 60 graden blijven, bvb 45 graden. Dit wordt veel eer bereikt met zonnewarmte in het tussenseizoen dan 65 graden. Het rendement van de collectoren stijgt dan zelfs. Door de grote buffer kun je ook meer zonnewarmte optimaal benutten. Deze combinatie zal duurder zijn, maar een lager verbruik en een properder verbranding opleveren.
Mvg,
Jurgen
Wil dat zeggen dat zo'n buffer geen goed idee is met een traditionele verwarming (convectoren)? Om die reden hebben we afgezien van een condenserende gasinstallatie, omdat we dan met een lagere watertemperatuur zaten en alle radiatoren moesten vervangen.
Grroeten,
Arno
Om legionella te vermijden moet je eerder éénmaal per week of twee weken de temperatuur eens verhogen tot 65+ °C, dat hoeft niet dagelijks te gebeuren.
En waarom zou legionella geen probleem zijn voor water dat permanent in de warmtewisselaar in de boiler op temperatuur blijft? Dat water in de leiding blijft op dezelfde temperatuur als de boiler. Dus als er niet permanent water van 65 °C gehaald wordt bovenaan in de boiler zit je met hetzelfde probleem.
Hoe wordt eigenlijk vermeden dat de zonnecollectoren het buffervat op een zonnige dag zodanig verwarmen dat het water begint te koken? De stroming in de collectoren stilleggen is geen optie want dan begint het water in de collectoren te koken?
Rik
Leegloopsysteem. Het water in de collectoren mag overigens koken, dat leidt dan tot stoom waardoor bij een goed ontwerp de collectoren leeggeduwd worden. Het enige nadeel is dat de glycol sneller zal degraderen owv de hoge temperaturen.
of indien geen leegloopsysteem, blijft de glucol in de collectoren staan. Die glycol kan, volgens specificaties van de fabrikanten, temperaturen aan tot 160-200°.
's nachts koelt de glycol terug af en bij gebruik van SWW zal de dag nadien terug langer duren vooraleer het rondpompen van de glycol stopt. Bijgevolg zal de aanwezige glycol minder lang in de collectoren staan 'koken'
het leegloop systeem heeft ook zijn beperkingen (afstand, plaatsing van boiler tov collectoren etc.) die met systeem onder druk (glycol in de leidingen) worden opgevangen.
best de 2 onderzoeken en de beste oplossing geval per geval kiezen ....