Sanitair warm water en regenwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi.

Heeft er iemand ervaring en tips om regenwater te gebruiken voor douche / bad (naast wc, wasmachine, dienstkraantjes).

Ik wil eigenlijk werken met een elektrische boiler en een zonneboiler om regenwater op te warmen.

De meningen lopen nogal uiteen...

Ben benieuwd naar jullie instalaties / tips / ervaringen / gebruikte filters / enz...

 

Daarnaast nog een kleine vraag ivm zonneboiler,

wat zijn de pro ' s en contra ' s van

- vlakke plaat collector of vacuümbuis collectoren

?

 

Reacties

Beste,

Voor de verwarming van regenwater heb je dezelde keuze's zoals bij leidingwater, al zijn er fabrikanten die het gebruik van regenwater in hun toestel afraden.

Gas zal hierbij het goedkoopst zijn, gevolgd door warmtepompboiler, zonneboiler en de duurste oplossing met 100% elektriciteit.

Het gebruik van zuiver regenwater voor douche en bad kan ik enkel maar aanraden op voorwaarde dat de put groot genoeg is, een goede voorfilter is geplaatst op de toevoer naar de put en indien  er in de put een aanzuigdarm met vlottende filter hangt

Ik schat dat we ondertussen al 20 jaar bijna alles op regenwater doen . ( Er is maar 1 kraan met drinkwater in huis de rest is regenwater) Ik ondervond geen enkel probleem. Voor beide regenwaterputten staan voorfilters zodat het grootste vuil uit de putten blijft. De pomp is regenwater bestendig , we gebruiken 3 filters , de laatste is een koolstoffilter. Wanneer de notenboom zijn bladeren verliest bij felle wind kan het water licht geel kleuren maar anders denk ik niet dat je een verschil zult zien. Ik heb als test een tijdje gekookt regenwater als drinkwater gebruikt en ondervond geen probleem . Bedoeling was het drinkwater volledig af te schaffen maar de democratie was tegen .......

blogie,

 

wij wonen nu al bijna twee jaar in onze nieuwbouw woning. Alles op regenwater, ook warm water behalve in de keuken daar hebben we dan leidingwater en een aparte elektrische boiler.

Ik ben er alleen maar positief over. Onze douche en toiletten zijn altijd kalkvrij, mijn vrouw haar haar is zachter,..

We hebben ook drie filters van honeywell en (heel belangrijk) een pomp in de regenput. Vroeger hadden we er eentje in de berging maar die sloeg iedere keer aan toen we douchten. Dit maakt nogal herrie, zelfs al heb je een geluidsarme versie. Deze zomer hebben we ze dan vervangen door eentje in de regenput. De eerste pomp van een wilo, geluidsarme versie, de tweede is er ook eentje van wilo. Onze regenwaterput is 15 kuub en zelfs de afgelopen droge zomer hebben we hem niet leeg gekregen.

De teller van het leidingwater staat na bijna twee jaar op 18 kuub. Niet zo veel dus.

 

 

@jef

@takske

 

Hoe verwarmen jullie je regenwater? Electrisch? Gas? Zonneboiler?

Bestaat er geen groter risico bij regenwater op bacteriegroei en legionella?

Ook de kraantjes van de lavabo's in bijvoorbeeld de badkamer hebben jullie op regenwater?

Wij verwarmen ons water met een gasketel. Af en toe verwarmen we eens tot 60 graden en laten we alles doorlopen. 

Ik woonde vroeger met mijn vrouw bij onze schoonouders. Daar was het al 35 jaar zo, nooit problemen gehad. Het enige wat je wel hebt is dat in het filterhuis, gemaakt van doorzichtig glas, er algen kunnen groeien. Maar dan ververs je gewoon het filter. 

Er wordt veel over legionella gesproken maar ik vind het toch een beetje overroepen. Er zijn meer gevallen van verkalkte ketels en kranen.

Het SWW loopt thuis via een mazoutbrander. Wanneer je het water voldoende verwarmt zie ik op gebied van hygiene geen enkel verschil of hoger risico op legionella. Ik kreeg een niertransplantatie ben dus door de medicatie tegen afstoting gevoeliger voor infecties. Mijn beide kinderen waren prematuur . Dus als er na decenia lang gebruik van regenwater bij ons geen problemen waren zie ik niet goed het gevaar .Legionella kweekt in stilstaand water of dat water nu regenwater of drinkwater is .... Water dat blijft staan kan een bacteriekweek zijn bij regenwater niet meer of niet minder. Ik denk trouwens niet dat legionella al voorkwam in privé woningen wel in zwembaden en dergelijke