sanitair warmtepompboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Laatst stond een artikel in Testaankoop over warmtepompboilers voor verwarming sanitair warm water (SWW). Uit een meting bleek de gemiddelde COP van een dergelijke warmtepomp "aangesloten op buitenlucht" tussen de 1,7 en 2,7 te liggen om water tot 55° op te warmen.

Vele fabrikanten beloven COP van 3,8 (zelfs tot 5...)

De werkelijke COP is vooral functie van temperatuurverschil tussen aanzuiglucht en de ingestelde temperatuur van SWW. Bestaat daar een grafiek van die dit verband weergeeft (bij benadering)?

Ik beschik over een kelder van 300m3; deze is onder de grond gelegen. Zelfs na een lange winterperiode bedraagt temperatuur hierin nog +- 12°. Als ik gebruik zou maken van de lucht uit kelder (dus niet aansluiten buiten) wat zou COP dan zijn; natuurlijk zou de temperatuur dalen in de kelder maar vb hoeveel per dag (verbruik zie verder)?

We zijn een gezin van 3 personen en er wordt gemiddeld per dag 1 groot bad en 1 douche genomen, hoe groot moet de warmtepompboiler zijn? Vermits COP stijgt als SWW temperatuur lager is is het misschien voordeliger om een grotere boiler te nemen en water op een lagere temperatuur te brengen (45°????). Wat is minimum temperatuur die men kan instellen om nog voldoend warm water te hebben ?

Wat zou dan de SPF of gemiddelde COP over een gans jaar zijn?

Reacties

wij hebben een warmtepompboiler in de berging staan buiten geisoleerd volume; hier daalt de temperatuur tot een graad of 5 als het zeer lang koud is.  

Wij zijn wel met 5 personen.  

Voor je kelder vermoed ik niet dat het zal gaan vriezen; vermoedelijk ook tot een graad of 5°C ergens.   Nadeel van de kelder is wel dat de temperatuur in de zomer ook niet heel hoog wordt.  

Door de temperatuur lager te zetten zal je wel echt minder warm water hebben; bv 45 graden; bv boierl 300l; als daar 100 liter koud water bij komt van 10 graden zit je nog maar op 36,5 graden; over het algemeen te weinig om nog te douchen; ook voor de afwas, scheren lukt dan niet meer (of niet goed).  En dan heb je nog 'maar' een dikke 100 liter aan 37°C afgetapt (je bad).  De WPB doet er wel even over om dat terug op te warmen.  Daarnaast moet je water wekelijks naar hogere temperatuur brengen omwillen van legionella.  

Zelf denk ik dat ook veel warmte verloren gaat door dat de boiler in een koude plaats staat.  Dat is ook niet ideaal.  En veel van die boilers zijn niet goed geisoleerd.  

Een voorspelling voor SPF is moeilijk; ergens tss 2 en 3....

Wat is de reden dat je denkt aan een warmtepompboiler?

Walter

Minos,

U ziet het een beetje verkeerd ,

SWW heb je elke dag nodig.

WPB in winter +- COP 1,5 à 2

WPB in zomer +- COP 5 à  6 en soms hoger.

Zal het jaargemiddelde COP tussen 3 à 4 liggen.

 

 

"WPB in zomer +- COP 5 à  6 en soms hoger."

Er is geen enkele warmtepompboiler fabrikant die beweert water van 55 graden te maken aan cop 5of6; bestaat niet.  Ik koop die zijn aandelen als je me zo een fabrikant kan tonen.  

Walter

Ken je niets van ,Walter.

Zeker met zulk antwoord

Kan je dan die warmtepompboiler dan eens geven die dat wel kan?  Het is zo al zeer moeilijk specificatie van warmtepompboilers vast te krijgen.  

Walter

in die brochure staat maar 1 warmtepompboiler; rest zijn warmtepompboiler-zonneboilercombinatie in een aantal smaken (en ook veel duurder dan enkel warmtepomp).  

Ik denk niet dat topicstarter daar aan dacht toen hij een warmtempompboiler in zijn kelder wilde zetten.  In ieder geval haalt die warmtepompboiler geen COP5 of 6 in de zomer.

Walter

Walter,

Ik heb een WP L/L , stel ik ga er mee verwarmen in zomer (absurd natuulijk)

bij buiten T° 25 C°

Wat denk je dat COP zal zijn?

Met WPB is dat net hetzelfde .

25-55; COP zal ergens tss 3 en 4 liggen, heel, heel  misschien 4,5; Maar jij zegt dat je het zeker weet; ik verschiet iedere keer hoe moeilijk het is die info te vinden.  En als ik die info eens zien zeker geen 5; Bij warmtepomp boiler zitten ze ergens tss 3,8 en 4 om bij 20°C 55°C water te maken.  Maar nog steeds een eind van COP 5 en 6.  

Ik ben niet diegene die met referentie moet komen.  Ik beweer niet dat een warmtepomp warm water kan maken aan COP6.

Walter

@ walter:

 

Vermits jij een WPB staan hebt heb jij er ervaring mee. Ik overweeg er ook ene te zetten, echter in het beschermd volume maar met externe aanzuiging en uitbaas door geïsoleerde buizen (er is geen andere oplossing).

 

Wat is het merk en type? En hoe is het lawaai van de WPB als deze draait? Het is vooral het lawaai dat mij nog een beetje tegen zou houden.

Er staat een fout in die folder. Of de maximum COP die ze opgeven is fout, of het maximum opgenomen vermogen. 2000/500 is voor mij 4 en geen 6. En COP is natuurlijk nog geen SPF.

Lawaai is er zeker; maar 'grootste' praktische probleem is dat de WPB bij ons de koude lucht terug in de berging blaast; dat is niet zo aangenaam voor iemand die even in de berging moet verblijven.  Boven de berging is er een slaapkamer; houten vloeropbouw met chape en in houten balken 16cm rotswol; je hoort de wpb 's nachts met een beetje moeite.  

De meeste WPB geven een indicatie voor het geluid dat ze maken.  Zo kan je eventueel vergelijken.  

Maar waarom wil je absoluut een WPB; hoe verwarm je je huis?  Hier is de warmtepomp boiler een 'noodgeval';  a 

Walter

Het betreft een passiefhuis, verwarming zal het eerste jaar elektrisch gebeuren, daarna waarschijnlijk met een pelletkachel. Gas ligt niet in de straat. De kost om een watergevoerde pelletkachel, vloerverwarming en daarop dan een klein buffervat of zonneboiler was iets teveel. 

 

De mogelijkheid voor een zonneboiler is er nog maar een wp boiler neem ik ook in overweging. Mijn voorkeur voor een wp boiler is vooral dat ik ze zelf eenvoudig kan plaatsen. Daarnaast kan ik vrij goedkoop aan een wp boiler geraken bij een groothandel waar ik klant ben waardoor het verschil in kostprijs hoog oploopt. 

ok; onze warmtepompboiler (ochsner) van 8 jaar heeft de geest gegeven (relais beveiliging bevriezen condensor stuk, relais over/onderdruk koelcircuit stuk, micro lek in condensor). 

Ik ben nu op zoek naar een vervanging. Ik twijfel nog wat ik wil doen:

- ofwel een nieuwe warmtepompboiler

- ofwel een WPB-zonnepanelen combinatie (zonnepanelen nu er nog redelijke subsidies voor zijn): probleem is dat veel warmtepompboilers ook al hebben ze een extra warmtewisselaar niet echt geschikt zijn als zonneboiler; die extra warmtewisselaar zit dikwijls in het midden en niet vanonder.   En met ons vijf zou ik graag een 400l aan zonneenergie willen kunnen stokeren; zo een grote WPB heb ik nog niet gevonden (300l zijn er weinig).   Ik moet wel nog wat opzoeken wat nu eigenlijk goed is aan volume voor een gezin van 5 (en binnen 12 jaar zullen we vermoedelijk nog met 2 zijn). 

- ofwel een zeer kleine lucht-water warmtepomp en een 'echte' zonneboiler;, de combinatie is met de juiste boiler dan geen probleem.  Voor de kleine warmtepomp denk ik aan een Ochsner IWP of eventueel een zeer klein 'chinees' lucht-water warmtepomp (ergens tss 2 en 3kW vermogen); of als iemand anders nog een kleine lucht-water warmtepomp kent hoor ik het graag. 

Nog ivm de WPB: ik heb al wat offertes; zeer grappig hoeveel de offertes kunnen verschillen zelfs voor dezelfde WPB. 

Ivm test aankoop referentie: jammer dat test aankoop niet wat meer gewicht legt op het rendement.   Uit het artikel kan je nog altijd zeer moeilijk halen welke warmtepompboiler nu het hoogste rendement heeft (of hoe hoog dat is, onder welke omstandigheden).  Daarnaast zijn er nog wel wat meer merken en modellen op de markt.  Bv stiebel heeft ook een warmtepomp waar wat van de negatieve commentaren op de geteste versie niet van toepassing zijn.

De 'winnaar' vind je blijkbaar wel veel terug: hiervoor heb ik al twee offertes (700 Euro verschil tss de 2 offertes). 

Merk nog op dat je voor jouw situatie zeker moet zijn dat de WPB 'intelligent' is; wanneer de warmtepomp het niet kan trekken omdat het buiten te koud is (en dat zal gebeuren gezien de grenzen van de WPB), moet automatisch electrisch kunnen verwarmd worden.    Misschien belangrijk in jou geval om zeker een WPB te nemen die met zeer lage temperaturen nog warm water kan maken. 

Walter

Welke boiler kwam er als beste uit de test?

 

ATLANTIC Odyssee 2 was de 'beste'; een stiebel eltron WKK had hoogste COP.  De 'slechtste' was buderus; maar die kon dan tot -10°C werken. 
De 'besten' waren dan weer niet goed in hoeveelheid geluid dat ze produceren of hoeveelheid water; Zelf denk ik dat je niet teveel waarde moet hechten aan het testaankoop resultaat.  Het zal vooral zijn wat je zelf belangrijk vindt aan zo een toestel dat bepaalt wat je keuze is.  Het is bv zeer jammer dat testaankoop veel testresultaten niet kwantificeert; je weet niet welke COP ze gemeten hebben (zijn de verschillen voor mij relevant?).  Ook hun conclusies ivm zonneboiler zijn voor mij naast de kwestie; voor mij hebben die 2 niets met elkaar te maken.  

Wandel eens naar je plaatselijke bib als je de details wil weten. 

Walter

Bedankt voor het antwoord.

 

De meeste halen COP 2.9-3 op buitenlucht

als je ze 100% op binnenlucht doet werken halen ze COP4, mits dat de binnenwarmte van de verwarming komt

http://www.golantec.be/Warmtepompboiler.html

de enige truuk om dat te vermeiden is een canadese put installeren, die ventilatie wordt aangezogen via die canadese put en kan ozo altijd lucht leveren die opgewarmd is met grondwarmte, wanneer je weet dat die ventilatie pomp de lucht afkoelt tot 5° mag jeverwachten dat je netto een klein beetje energie wint, omdat lucht kouder buitengaat dan binnenkomt Dus een COP4 voor Wp boilers zonder zonnepanelen. En een COP6-11 met zonnepanelen

 

 

Bedankt.

Ik heb toch de indruk dat de COP cijfers erg onbetrouwbaar zijn...en dat er tussen theorie (=beloftes) en praktijk een groot verschil is.

Mijn kelder (en garage) is 300 m3; in zomer staat de garagepoort dikwijls open zodat warme lucht binnen kan; in winter voortdurend toe (behalve om met wagen naar buiten te gaan); wordt "verwarmd" door wasmachine, droogkast, ... en is volledig onder grond (behalve goed geisoleerde garagepoort). In begin van winter vb 15° en dan koelt af na een maand zeer koud tot 10°.

Met hoeveel zou COP stijgen (in parktijk) als van deze warmte gebruik wordt gemaakt en niet van buitenlucht? 

 

 

Paul,

Ik ben niet akkoord met de redenering die je volgt. Ik ga er vanuit dat je bij COP met zonnepanelen bedoeld: de opgehaalde zonnerergie/electrische energie solarpomp.

Je kunt dit inderdaad als COP beschouwen, maar dan van een zonneboiler. En een zonneboiler is wp boiler. Zijn ze gecombineerd, dan moet je ze nog afzonderlijk bekijken, want de zon heeft geen invloed op de wp. Normaal gaan ze ook niet samenwerken.

Wat wel kan is een SPF van de ganse installatie opgeven. Jaarlijks gewonnen energie/ opgenomen electrische energie wp en solarpomp.

Maar dan twijfel ik nog of je een SPF gaat bereikenvan 6 of meer. Het vermogen van de solarpomp is een heel stuk lager dan het vermogen van de compressor.

tuurlijk is dat een gecombineerd getal, de warmtepomp haalt niet meer dan 4,dat is duidelij, die 6-11 komt er omdat de zonneenergie er gratis bijkomt. EN hoe je dat nu korrekt voorstelt, weet ik niet zo goed, de marketing kiest voor SPF 6 -12 te noemen.

die COP is gewoon een 'stom getal in die zin, hoe lager de buitentemp hoe lager de COP, sommige warmtepompen in de winter halen een COP2, wat ecologisch gezien een ramp is. Hij hangt ook af van de gewenste temperatuur van het water, iemand die water wil van 45° zal een hogere COP halen dan iemand die verwarmt tot 65° Dus een boiler heeft een lagere COP dan een vloerverwarmingswarmtepomp. Feit is dat grondwarmte een grotere COP heeft, en inderdaad uw kelder is een soort grondwarmte, en zal dus ipv 10° af te koelen in de winter afkoelen naar 5-8°  Dus sowieso zal uw COP nooit dat 10° niveau halen zoals een geothermiepomp, maar het zal altijd beter zijn dan pure buitenlucht.

Daarom dat ik nogal zeker ben, als je uw warmtepompboiler laat lucht aanzuigen uit de kelder, en er zit een ventilatieopening in de keld, dat je zonder moeite voorverwarmde lucht kunt trekken in huis, die dan via roosters uiteraard zich verdeelt en verder opwarmt in het huis. DIe opgewarmde lucht in de badkamer en WC  via die warmtepompboiler als systeem C ventilatie gebruiken om dan koude lucht uit te stoten (dus uw boiler zet je in uw badkamer, een collector in de plafond, een buis naar de WC's.) en je zorgt dat er een rooster van kelderlucht binnenkomt ofwel via uw kelderdeur, en je laat hem maar zuigen.

Lacroix ,

Realistische CO P kan je meten bij - 5 en +20°

Vertrekkend van zelfde water T°

Meet hoeveel  stroom WPB nodig heeft,

in winter en zomer om zijn water op 55° te krijgen.

Zo  kan je het SPF bij benadering vaststellen.

 

Maar dat wil iedereen weten voordat je je toestel koopt...

walter

"Met hoeveel zou COP stijgen (in parktijk) als van deze warmte gebruik wordt gemaakt en niet van buitenlucht?"

er zijn zeer weing WPB's die de hele winter warm water kunnen leveren op de buitenlucht.  Ergens tss -5en +5 stoppen ze zowat allemaal.  En dan is het dus zuiver elektrisch.  Dat is al groot nadeel voor werken op de buitenlucht. 

Gemiddelde buitentemperatuur gedurende het jaar is 10°C in Belgie; als het warmer is in je kelder gemiddeld zit je dus beter.   Maar vooral; een warmtepomp rendement is niet lineair; kouder wil zeggen dat rendement veel lager wordt. En warmer wil niet zeggen evenredig hoger rendement.  Dus bij zelfde gemiddelde temperatuur is binnen zeker beter. 

Maar uiteindelijk moeilijk te zeggen omdat het zeer moeilijk is specificaties van producenten vast te krijgen bij verschillende temperatuurregimes.

Walter

 

Walter-8

Als je fabrikanten al  niet geloofd ,

moet je zelf meetingen uitvoeren.

WPB kan  minimaal COP compenseren met maximaal COP.

daarom heeft het een  goed gemiddelde COP over heel jaar.

 

 

o; ik geloof fabrikanten wel; alleen vertellen ze niet altijd alles, en als je details leest zie je dikwijls dat er wel eens iets ontbreekt om tebesluiten dat de info voor jou toepasbaar zou zijn.

Walter

toch nog een goede referentie gevonden: http://www.viessmann.be/content/dam/internet-be/Nederlandstalige_media/…

info van een viessmann lucht water warmtepomp. 

Op pagina 17 zie je COP bij verschillende regimes; uit de grafieken kan je zowat alle COP's berekenen, maar dan wel enkel voor temperatuur regimes 35, 45 en 60°C.  Andere regimes eventueel met extra poleren al is dat extrapoleren met zekere foutmarges omdat de eigenschappen niet linieair zijn. 

En je ziet ook hoe moeilijk de warmtepomp het heeft om bij lagere buitentemperaturen nog 60°C warm water te maken.  En ook bij 35°C buiten is COP voor 60°C aanmaak maar 3,2 (en voor Chris; dat is dus een pak minder dan COP 6).

Dergelijke info vind je ook voor daiking met wat zoeken: andere fabrikanten verstoppen dat soort info zeer goed. 

Maar wat je in die grafieken ziet zijn goede richtwaarden; de grote groep warmtepompen zal ongeveer zelfde performatie hebben; misschien grofweg 20% speling. 

Nog 1 opmerking: de COP hier is in stationaire toestand.  Dat wil zeggen de WP produceert constant dezelfde temperaturen.  Als je gaat kijken bij een WPB zal je bij aanmaak van warm water van bv 60°C een hogere COP terug vinden.  Maar dat is omdat de WPB mag beginnen met koud water van bv 15°C end dat opwarmen tot 60°C; in het begin is de COP veel hoger bij de lagere temperaturen.  Terwijl het water opwarmt zakt de ogenblikkelijke COP;  Je begint bv bij20°C buiten ergens bij COP 6 en zakt dan tot een COP van 3.1 wanneer het water 60°C; de warmtepompboiler mag dan gemiddelde COP geven als zijn 'COP'; die is dan bv COP 4.  Daarom lijkt een WPB soms een 'betere' warmtepomp dan een 'gewone' warmtepomp. 

walter

voila; net een referentie gepost van zeer goede specs van Viessmannn (is naar documentatie een voorbeeld voor veel fabrikanten).  Ik heb geen enkele reden hen niet te geloven.  Maar als ik zo een warmtepomp zou toepassen moet ik zeer goed nadenken over wat die info kan vertellen over de toepassing die ik voor ogen heb.  Even zo maar wat cijfers overnemen lukt niet altijd. 

ik heb bv al gezien dat Viessmann soms fouten maakt in zijn nederlandstalige documentatie; hier lijkt dat weer het geval te zijn: SPF benoemen ze als COP ergens.  Soms moet je eens extra op je hoede zijn.  Uit het document is het bv ook niet duidelijk of de ontdooi energie altijd meegenomen is in COP.

Walter

Minos,

COP van WPB werkt bij volledig koud SWW minder ,

dan bij SWW dat al VB. 25° is.

 

Ik heb deze werking uitgetest bij mijn eigen WP L/L

door retour  op condensor warmer te laten.

 

Een beetje als hoger retourwater van CV ketel,

moet cv ketel niet veel vermogen bijsteken.

Chris

 

Kom aan, kan het nog gekker worden...

Komen vertellen dat de COP stijgt bij een grotere temperatuursprong.

Waar staat dat ergens geschreven (en waar is dit gemeten).

(Sorry, er wordt geklopt. Er is net een UFO in de tuin geland en de Alien's komen een Duvel drinken).

Lacroix,

Verklaar  nader, Waarom dit niet zou kunnen?

U uitleg graag , want u weet het.

Ik zal mijn Duvel al inschenken ;-)

Lacroix ,

 

In winter -7 energiemeter aan WP L/L

eerste stand:

Ventilator stand 2 en opening van unit op 1/3 open.

T° in woning 21° verbruik  1,3KWh

tweede stand:

Ventilator stillemodus (50% van stand1) en opening van unit helemaal open .

T° in woning 21° verbruik 1.1KWh.

Ben op zoek gegaan voor een verklaring.

enigste dat ik vond was retour T° van condensor,

bij stillemodus stond duidelijk warmer.

Ik ga er van uit dat dit de verklaring is/was.

Binnen T° van WP L/L stond in beide gevallen gelijk.

 

Verklaar wat er is  gebeurd?

Heb je een ander verklaring ?

In stille modus draait de ventilator van uw binnenunit een beetje 'rustiger' waardoor de binnenunit minder warmte kan onttrekken aan de voorbijstromende koelvloeistof, waardoor die iets warmer terug naar de buitenunit gaat.

 

Wat was het actuele vermogen van de wp op het moment van de 2 metingen ? 

In uw tweede geval was het verbruik iets lager maar het vermogen zal ook lager zijn.

Uw temperatuurmetingen zijn bovendien niet nauwkeurig genoeg met teveel niet gemeten of niet gekende variabelen om daaruit enige conclusie over het vermogen te trekken.

 

Maar ja, je zal het toch nooit leren om te zwijgen over iets waar je niks vanaf weet. 

Idd; als Paul een referentie geeft naar een warmtepomp fabrikant die voor zijn WPB-zonneboiler combinatie resultaten geeft die alleen in het zuiden van Europa kunnen, dan reageer ik daarop.  Een fabrikant die dingen mooier voorstelt dan ze hier bruikbaar zijn is niet helemaal eerlijk.  Dat zou jij ook niet correct vinden.

Jij hebt een 'gewone' lucht-lucht' warmte geinstalleerd; als je zegt welke kunnen we de specs eens opzoeken.  En als je meetingen vindt die veel beter zijn dan die specs dan kunnen we die fabrikant eens contacteren om zijn specs te corrigeren.  Over het algemeen is het zeer moeilijk thuis een COP meeting te doen. Zeker op een lucht-lucht warmtepomp (energie in lucht meten is echt wel zeer moeilijk). 

Maar kan je begrijpen dat als je beweert dat er een warmtepomp is met COP 6 voor warm water en je kan dat niet staven met enige referntie dat dat niet echt geloofwaardig overkomt?

En Carnot cyclus; als je die kent en dat combineert met eigenschappen van gebruikte koelvloeistoffen dan weet je bv de COP niet kan stijgen met grotere warmteverschillen.  Waarom beweer je dan zoiets een paar antwoorden verder?

Walter

 

PartickM,

U schrijf dat de stelling klopt , en nadien schrijft u dat ik er niets van ken?,

"""""

In stille modus draait de ventilator van uw binnenunit een beetje 'rustiger' waardoor de binnenunit minder warmte kan onttrekken aan de voorbijstromende koelvloeistof, waardoor die iets warmer terug naar de buitenunit gaat.
"""""

Even verduidelijken (binnen unit = condensor)

U schrijf  dat koelvloelstof iets warmer terugkomt =

Even verduidelijken (uit compressor naar condensor (binnen unit))

Wat gebeurd er dan Theoretisch bij het herhalen van Carnot syclus,

met zelfde elektrisch verbruik van compressor?

Zou binnen unit (condensor) niet in T° stijgen?

Zelfde verbruik en meer warmte = hoger COP.

U laatste zin , ja slaat niet alleen op mij :-)))

Chris

 

 

 

Chris, Als de uittrede temperatuur van het koelmiddel uit uw binnenunit stijgt, de hoeveelheid warme lucht (m³) die je eruit haalt daalt (ventilator draait minder), het opgenomen vermogen daalt, daarmee heb je niet genoeg gegevens om een uitspraak te doen over de cop en het geleverde vermogen op dat moment, en daar ging het over.

 

Chris, dit is er eentje speciaal voor u:

 

Wanneer je, bij het bestuderen van een natuurkundig verschijnsel:

-         beschikt over onnauwkeurige of foute meetgegevens

-         over sommige variabelen geen meetgegevens hebt, of zelfs geen weet hebt van die variabelen

-         belangrijke variabelen niet mee in overweging neemt

-         omgevingsfactoren niet in beschouwing neemt

als je in die situatie één vaststelling doet, en daaruit uit domheid of onwetendheid een foute algemene conclusie trekt, dan kunnen we spreken over het mpemba-effect.

 

Wanneer je daarna, nadat anderen je wijzen op je fouten, hardnekkig blijft vasthouden aan je (verkeerde) conclusie, of die zelfs probeert te bevestigen met andere mpemba-effecten, of juiste gegevens gebruikt om andere foutieve gegevens arbitrair als correct te beschouwen , dan spreken we over het carisfire-effect.

 

Wanneer datzelfde nog gepaard gaat met ellenlange epistels vol irrelevante of uit hun context gerukte gegooglede data, en commerciële boodschappen verward worden met correcte technische gegevens, dan kunnen we spreken over het brotherpaul- effect

 

Hopelijk kunnen de vraagstellers in verschillende vraagstaarten die reeds door deze effecten verknoeid werden het onderscheid maken met informatie die wel relevant is.

 

 

 

 

download pdf simulatie totaal systeem performance 6.1  SPF 5.8-5.7 maar COP4.9 van de warmtepomp

(gebroken link verwijderd door admin, 8/3/2017)

 

PatrickM ,

Nog een belangrijke vergeten.

U bent het bankkzitters effect (in voetbal) vergeten .

Kunnen en weten alles beter, en breken andere af.

Daarom zijn het ook bankzitters  :-)))

Hopelijk terug naar onderwerp

 

Minos ,

Als boiler elke dag leeg loopt , kan 45° ,

is er geen gevaar voor legionella.

Enkel bij dagen stilstand en op T° houden wel.

bij dagelijks volledig gebruik is er niets aan de hand.

Ik heb een elektrische boiler ,ook met 45°

120L word elke dag gebruikt.

 

een 23000kWh verbruikend huis omtoveren naar ZERO energie...

/sites/default/files/users/user42332/Polysun7584931804865589927_PV-CPC_mix.pdf

op blz 15 staat een boiler van 500l (je zei dat er geen zijn van 500) en de COP waardes ifv buitentemp voor 45° warm water

https://dl.dropboxusercontent.com/u/13131222/WebSite/Neo/NeoFamilyNLJAN2013.pdf

 

Température extérieure COP -5°C 2,79 0°C 3,16 5°C 3,87 10°C 4,24 15°C 4,67 20°C 5,37 25°C 6,03

 

Dus staat die in uw huis aan 20° dan heb je COP5

staat die verbonden met de buitenlucht via een canadese tunnel dan is dat CO 4.24

staat die verbonden met de buitenlucht dan is dat variabel in de winter 2.79  en ind e zomer 6

 

Voor de FX, zonnecollector met L/Lwarmtepomp

zie je de prestaties op bladzijde 19, dat is dan een theoretische berekening met COP 3.5, waar je inderdaad zelf een correctie zou kunnen aan doen; dat putje winter de COP  2.7 zou moeten zijn en niet 3.5. Je ziet dankzij de zon input die 'nieuwe COP' floreren tussen de 3.8 en 22 in de zomer. Die meting is gebeurd in Parijs niet in Spanje

 

Dus die waarde is niet slecht, en inderdaad hij haalt zijn kracht via zijn zonnepaneel.

je hebt wel een punt een Warmtepomp boiler die werkt met geothermie, COP 4.9, haalt uiteindelijk zelfs ondersteund met een zonnepaneel voor 50% zonnewarmte, en heeft nog altijd  600kWh nodig op  3000kWh of een COP5; je zou verwachten dat hij COP10 haalt, omdat hij 54% van zijn energie van de zon krijgt, maar als hij derest uit de koud elucht moet persen met een COP3 en nog een rits pompen die energie verbruiken en klaar is kees

/sites/default/files/users/user42332/Polysun8574661324206557049_zonnebnoilerWP.pdf

 

Het zou dus beter zijn dat die Noeenergy zijn calculatie maakt op basis van effectief geijkte meting ipv een theoretische extrapolatie

een simulatie, nog gekker met een warmtepomp COP4 Lucht/lucht, zo'n sanicube + een goeie zonnecollector paradigma, en je haalt 800KWh verbruik per jaar, op 3000Kwh dat is dus een SPF 4  met zonnepanelen... Dus zo'n Lucht/Lucht warmtepompboiler zonder zonnecollector haalt een COP2... als hij met buitenlucht werkt in de winter, en haalt vermoedelijk zijn COP 6, in de zomer om zo te eindigen op een COP3.5 Je kunt u afvragen wat het zin is van een warmtepomp in die configuratie, je gebruikt hem op het slechtste moment, en als je  hem gebruikt kost hij duurder dan wanneer je daar een aardgascondensatieboiler zou aanhangen

/sites/default/files/users/user42332/Polysun1925854000506476635_sanibloc_LLWP.pdf

doe jehetzelfde met aardgas eindig je op 2500kWH wat ongeveer het driedubbele is van zonder aardgas

/sites/default/files/users/user42332/Polysun1925854000506476635_sanibloc_LLWP.pdf

Terug naar de oorspronkelijke vraag:

Ik heb eerlijk gezegd geen idee van onze COP of SPF maar wil beschrijven wat wij staan hebben:

- WP boiler 300 l, electrisch vermogen 500W, warmteafgifte vermogen 1,5 kW

- in gebruik sinds dec. 2002

- gezin 4 personen, quasi dagelijks groot bad, enkele keren per dag douche, afwasmachine eveneens op SWW

- gemiddeld 2à3 kWh eli-verbruik per dag, per jaar 800-1000 kWh.

- staat in de garage en neemt lucht uit warme, vochtige ruimtes in het huis (badkamer, keuken + WCs); afgekoelde lucht wordt naar buiten uitgeblazen, verse lucht in de kamers wordt aangezogen via spleten en kieren en vanuit aangrenzende kamers (in de praktijk: komt via de dampkap in de keuken naar binnen...)

- geen lawaaioverlast van het toestel zelf (maakt niet meer lawaai dan een koelkast; hoor je zelfs niet in een aangrenzende kamer), wel het gezoem van de ventilator doorheen de ventilatiebuizen, maar dit went (in ons geval zeer snel)

- boilerwater wordt constant op 54°C gehouden, zonder pieken, de electrische weerstand wordt nooit aangesproken

Groter volume met water op 45° zou 'k niet aanraden gezien het risico op legionella; onze 54° is denk ik al een minimum

Heb geen ervaring met kelderlucht, maar het is idd het principe van de canadese put: seizoensonafhankelijk lucht van constante T°, in de zomer nadelig, in de winter voordelig. Het systeem zoals wij het staan hebben geeft ook een seizoensonafhankelijke constante warme lucht (maar deze is natuurlijk eerst door de CV opgewarmd... :-( ).

Ik hoop dat u er iets aan heeft...

 

Gulliver,

 

Men kan daar niet te veel rechtstreekse conclusies uit trekken wanneer men het juiste dagelijks verbruik niet kent. Zou dit 300 liters per dag bedragen? In dit geval zou de COP ongeveer 4,8 zijn, de dagelijkse uitgave 0,42 euro/dag. Omgerekend naar een gasverwarming zou het verbruik zeker 1,2 m³/dag bedragen, ofwel 0,68 euro/dag. Maar een verbruik van 2 à 3 kWh per dag is ook alles behalve nauwkeurig. Het gaat hier dus enkel over ruwe schattingen.

<zucht>

Minos,

SWW van 60° met aftappunten van meer dan 5 m

heeft meer kans op legionella ,

dan SWW van 45° dat dagelijks gewisseld word.

leidingen zijn het meeste gevaar!!

http://www.wtcb.be/homepage/index.cfm?cat=publications&sub=bbri-contact&pag=Contact19&art=269

SWW met 45° zal zuiniger zijn.

Lucht uit kelder:

WPB  zal T°  in kelder een klein beetje  laten  zakken,

Maar nadien zal kelder T° door grondwater/grondwarmte  terug op peil komen.

WPB werkt maar enkele uren op dag .

Chris

Hier walter, beste die te vinden is COP6 W10/W35

http://www.topten.ch/deutsch/haus/waermepumpen/wasser-wasser.html

maar goed nieuws het wordt alsmaar beter