schoorsteen herstellen
Ik heb recent een oud huis , type polderhoeve, gekocht. In redelijke staat.
De schoorstenen zijn door waterschade aan het afbrokkelen (zie foto), maar de muren zijn heel dik, en op de boven kant ligt een betonblok van ca 10 cm dik, de binnenkant ziet er nog goed uit, dus ik ga ervan uit dat de muren niet té rot zijn.
Hoe ga ik best te werk om dit te herstellen. Ik las op dit forum een aantal tips :
Ik neem aan dat alle verf eraf moet, en dan zou ik graag bewerken met een siliconenemulsie (watergedragen) waarop ik kan kaleien? Klopt dit? of moet ik eerst nog een ander product gebruiken?(Ik neem aan dat de brokstukken niet té diep afgebroken zijn zodat ik dat kan uitvlakken met kalei? Ik las ergens over 'hydraulische kalk' om te kaleien, wat is dat juist? En welke verf daar best op 'acrylaat of silicaatverf? Is er een primer nodig? Afwerken met kiezelzuur?
Graag had ik hier meer tips over werkwijze en producten gekregen.
Bovenop zou ik dan een schoorsteenkap plaatsen, zodat er geen regenwater meer in kan.
Ook de muren vertonen barsten, en daar gaat de verf eraf (dat zou kwartsverf geweest zijn, met fijne korrel (3.0). Op een primer van solvent-verf. Bovenlaag acrylaatverf. Hoe kan ik best die barsten dichtstoppen? Waar is nog zo'n kwartsverf te krijgen?
Op de dakrand zijn de pannen los van de muren : volstaat het om die toe te cimenteren?
Dank voor alle advies, dat zeer gewaardeerd zal worden,
grtn, Tom
Reacties
Hallo,
voor wat 't waard is:
Mijn huis is (jammergenoeg) ook geschilderd en heb offertes opgevraagd omdat het ook aan herschilderen toe is.
Mijn schouwen zijn niet geschilderd, en toen ik daarnaar vroeg zei die man: schouw nooit ofte nooit mee schilderen, dat geeft altijd vodden achteraf.
Heb er toen op gelet, en idd bij bijna alle geschilderde schouwen in de buurt bladert de verf eraf.
Hetheen jij hebt is duidelijk vorstschade: de steen springt kapot bij vorst omdat er vocht in blijft zitten. Ik weet niet wat de oorzaak van het vocht is: condens van de rookgassen, of vocht door regen die in de schouw komt...
Laat je alvast goed adviseren ivm de producten die je gebruikt door iemand met ervaring, want volgens mij kleeft er niet teveel (geen ?) materiaal meer op iets dat met siliconen behandeld is geweest....
groeten,
Nayy
Zien de andere muren er ook zo (in meer- of mindere mate) uit ?
Volgens mijn mening 100% te wijten aan een dampdichte eindlaag (verf).
Dus vergeet dan al die dampdichte produkten maar :zolas siliconen en cement enpleister.(is geen kalei !)
Het best (en historisch verantwoord) zet je er een verf of kalei op op basis van luchtkalk. En dan meerbepaald op basis van 'sumpfkalk' en geen mengsels met poeder die al aan de lucht blootgesteld geweest zijn.
Dat houdt wel produktkennis en vakmanschap in bij de plaatsing. (meerdere lagen, langzame droging, en voortijdige afbraak in stedelijke omgeving met veel zwavel in de lucht)
Tweede mogelijkheid: dampopen silicaatverf .
Zover mijn mening,
G
dank alvast voor eerste reacties,
neen, de muren zijn over het algemeen nog zeer ok, en inderdaad, die zijn geverfd om het vocht buiten te houden, enkel waar er barsten zijn doordat het huis zich 'gezet' heeft (en het water er dus aan kan) gaat de verf eraf (gelukkig niet veel).
De schoorstenen hebben volgens mij het water binnen gekregen langs de bovenopening (ene is van de haard, en die brandt niet veel, dus condens zal er niet veel zijn) er staat geen schoorsteenkap op, ik denk dat dit de conceptfout is.
Vooraan staan wat lagere muurtjes, met de basis half onder de grond, en die zijn ook compleet geruïneerd...vermoedelijk omdat het vocht er daar langs onder aankon.
Ik zou echt graag die schoorstenen weer in orde krijgen voor de winter zodat de schade gestopt wordt : ik begrijp dat ik in de richting van 'kaleien' moet gaan (eerst alle verfsporen eraf, en losse stukken) ...en dan direct kaleien? Daarop een verflaag? Nog andere producten die ik best gebruik? Werkwijzes? Echt bedankt voor wie mij helpen kan!!