slaapkamermuur lemen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

 

Ik wil de muren van onze slaapkamers in ons nieuwe huis "proper" zetten.

Het behang is er al af, de leem eronder die op sommige plaatsen loskwam is ook weg, dus op die plaatsen zie je baksteen.

Het is een oud huis, geen spouw. De buitenmuren worden (later) langs de buitenkant geïsoleerd.

Ik zoek een "simpele" oplossing om deze muren weer proper te zetten.

 

Ik zou de binnenmuren gewoon kunnen herbehangen of schilderen, maar bij de buitenmuren zie je dus soms gewoon de bakstenen.

Kan ik alles gewoon een laagje leem geven, en dus waar de oude leem weg is gewoon een dikker laagje leem geven? Of krijg ik dan problemen (damp/zal de leem blijven hangen?/...)? Waar de oude leem losgekomen is, kwam er vroeger regenvocht door de muren, ondertussen werd de gevel afgewerkt met pleister en heb ik de indruk dat de muur langs binnen niet meer vochtig is.

De schouw die door de slaapkamer loopt voelt wel vochtig aan.

 

Nog andere suggesties dan lemen?

Of laat ik de baktenen zichtbaar? Maar hoe werk je dit dan af om stofvrij te hebben?

Dank je wel voor tips en suggesties!

Reacties

Hoi, lemen is zeker geen slecht idee, want leem is vochtregulerend en zorgt dus gelijk ook voor een gezond klimaat.

Als de ondergrond ruw genoeg is zou de leem moeten hechten zonder dat je hiervoor extra maatregelen moet treffen. Om de leem mooi af te werken moet je dit in verschillende stappen zetten:

  1. De eerste basislaag aanbrengen (eventueel met een leemspuit, maar het kan ook met de hand). Deze dient om de oneffenheden in de muur zo veel mogelijk weg te werken. Deze laag kam je met een getande kam zodat er structuur in de muur blijft.
  2. Deze basislaag moet je dan helemaal laten uitdrogen. Dit kan afhankelijk van de weerstomstandigheden 6 weken of langer duren. De leem is helemaal droog als er geen donkere plekken meer zichtbaar zijn.
  3. Daarna zet je een tweede laag leem die je netjes glad probeert af te strijken met je spatel.
  4. Meteen na het zetten van de tweede laag gebruik je een vlakke spons die je lichtjes bevochtigt om met cirkelvormige bewegingen de laatste oneffenheden uit de leem te halen.
  5. Nu laat je de leem opnieuw uitdrogen. Dit zal nu minder lang duren omdat de tweede laag leem veel dunner is dan de eerste basislaag.
  6. Vervolgens gebruik je een paardenharen borstel om de muren af te borstelen. Zo verwijder je het grootste stof van de muren en worden deze al een stuk gladder.
  7. Afhankelijk van hoe strak je je muren wil hebben, kun je de muren zo laten of nog een keer met de vlakke spons de muren uitvlakken. Gebruik dit keer echter een droge spons.

In ons strobalenhuis zijn alle muren met leem afgewerkt. Makkelijk om zelf te doen en bovendien gezond!

Dank je wel voor dit duidelijke antwoord!

Op de gedeeltes muur die nog redelijk effen zijn van oppervlak zou ik dan ook een heel dun laagje (2mm ofzo) leem doen.
Zou dit blijven hangen? Of moet er eerst iets "oneffen" op de muur gekleefd worden.

En waar leg ik dan de "nieuwe elektrische leidingen"? Op de ondergrond, tussen de leemlagen of gewoon op de leem?

Dank je!

Hey,

 

Een laagje van 2mm lukt met gewone leem niet, dat kan wel met leemfinish (bv van Terrafino te verkrijgen via ecomat), maar ook voor deze heb je altijd een ruwe ondergrond nodig voor de hechting.

Als de ondergrond te glad is dan hecht de leem niet goed.

Wat elektrische leidingen betreft, wij hebben die bij ons hoofdzakelijk in de vloer uitgeslepen met een houtfrees (de luxe van alles met hout te bouwen), maar ook in onze buitenmuren hebben we elektrische leidingen in de muur weggewerkt. De leem zorgt hier voor een ideale brandveiligheid. Doordat leem niet brandt is het de ideale isolatielaag om je elektrische leidingen te beschermen. Je zou de leidingen dus op de muur kunnen vastzetten en dan netjes wegwerken met een laag leem.

Als je dit doet, wel best een netje voorzien in je leem om scheuren te voorkomen. Tenzij je de leidingen in de muur inslijpt. Een netje kan sowieso geen kwaat (kan desnoods een jute-net zijn).

Juist, dat was ik nog vergeten te vermelden.

Heel belangrijk detail, tjans. Foei aan mezelf. In de eerste laag leem moet je zeker een wapennetje instrijken om zoals Robin aangeeft te voorkomen dat de leem gaat barsten.

kwaad*