sneeuw op dak
Beste forumleden,
Ik heb een vraagje over mijn dak met isofloc isolatie. Een aantal jaren geleden is ons schuin dak geisoleerd met ongeveer 20 cm isofloc. Een paar maanden geleden hebben we het dak zelf moeten vernieuwen (nieuw onderdak + panlatten + pannen). De werken zijn prima verlopen, er was geen indicatie dat er iets misliep met de isolatie. Nu heb ik gemerkt dat bij de eerste sneeuwval de sneeuw op ons dak niet bleef liggen aan de straatkant, maar wel aan de tuinkant. Bij de meeste buren bleef de sneeuw aan beide zijden liggen. Naar mijn aanvoelen binnen is er niets mis met de isolatie, buiten -10 en boven op zolder is het nog steeds 16 graden zonder iets te stoken, in een rijhuis uit de jaren 60 dat verder niet goed geisoleerd is, ik heb moeite om te geloven dat mijn isolatie dan zo vreselijk slecht kan zijn. Bovendien merk ik ook geen verschil in temperatuur op zolder tussen straatkant en tuinkant. Op de plekken waar ik het kan voelen (waar er geen gyproc voorhangt) voel ik ook geen verschil in densiteit achter het intello scherm tussen straatkant en tuinkant.
Moet ik mij zorgen maken over mijn isolatie, of kan het zijn dat sneeuw op nieuwe pannen minder goed blijft liggen (sneller afschuift) dan op oude ?
Alle suggesties voor een licht bezorgde bewoner zijn welkom ;-)
Reacties
Wim,
als uw zolder nog 16° is dan denk ik dat er met uw isolatie niks mis is...
Is aan de zuidkant de sneeuw weg, dat is toch normaal, dat gaat volgens mij zelfs nog sneller bij een goed geïsoleerd dak, de dakpannen zijn immers langs achter (binnenkant) geïsoleerd dus ze kunnen de zonne-energie beter accumuleren waardoor de sneeuw vlugger smelt.
Hier was aan de zuidkant het dak ook zaterdagnamiddag reeds sneeuwvrij. Bij de thermische zonnecollectoren was dit effect nog sterker, ik had mij zaterdagvoormiddag helemaal ingeduffeld om deze sneeuwvrij te gaan maken om eens buiten vast te stellen dat de zon dat klusje al had opgeknapt :-)
Dus bij somber weer haal je de slecht geïsoleerde daken eruit, daar smelt sneeuw of ijs vlugger door het warmteverlies van de woning, bij zonnig winterweer kan je zien waar het dak goed geïsoleerd is, daar kan de zon de dakpannen met sneeuw of ijs erop vlugger opwarmen tot boven 0°
Bij ons in de straat waren de daken met golvende pannen allemaal sneller sneeuwvrij dan de daken met platte pannen (Actua Migeon is hier veel gebruikt). Alle daken hebben 45° dakhelling.
Sneeuw schoof er veelaal af.
Van slechts 1 dak met platte pannen was de sneeuw ook snel afgegleden: wind. Dit huis staat aan het einde (kop) vd straat en krijgt de wind frontaal. Dat zag je dus.
Zuidkanten waren zaterdagmiddag allemaal sneeuwvrij, van elk huis. Gisterenmidag waren enkel de noordkanten nog besneeuwd.
Conclusie: je moet daar niet te veel uit proberen afleiden. ;-)
Wim,
Zoals Patrick al zei kan het perfect dat bij een goed geïsoleerd dak de sneeuw aan de zuid (zuidwest) kant sneller smelt.
Wat ook een rol speelt is de dakhelling, en vooral het type pannen.
Bij gladde geglazuurde pannen, en bij een stijlere dakhelling zal de sneeuw sneller afschuiven.
Bij donkere (zwarte) pannen zal de sneeuw ook sneller verdwijnen.
Net als bij nieuwe pannen ... omdat deze gladder zijn, en bvb nog geen mos bevatten.
Mijn zuiddak is ondertussen ook sneeuwvrij (45 cm dakisolatie!) ... dat heeft ook te maken met het feit dat ik mijn PV systeem steeds onmiddellijk sneeuwvrij maak, waarna de warmte die vanonder de PV panelen uitkomt de rest doet wegsmelten.
... en nu is het hoog tijd om mijn schaatsen aan te binden ... :-)
Dirk
Bedankt voor het geruststellen ;-)
Ik blijf het wel wat vreemd vinden, aangezien de straatkant oostgeorienteerd is, maar ik denk wel dat bovenstaande uitleg klopt. En nogmaals, met de slechtste isolatie van mijlen in de omtrek (als je enkel naar de sneeuw kijkt) zou het inderdaad zonder stoken eerder -16 dan +16 zijn op zolder bij dit weer...
Nogmaals dank allemaal!