Spanten zadeldak met badkamer isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumlezers,

Ik heb 5 isolatiefirma's een offerte laten maken voor het isoleren van mijn zolder doch iedereen heeft blijkbaar zijn eigen oplossing die soms zelfs tegenstrijdig is. De bedoeling is er kamers te maken waaronder 1 grote badkamer.

Nu, belangrijk om weten is dat mijn onderdak verweerd is doch dit kan ik nu niet vervangen vanwege het hoge kostenplaatje. Ik heb sneldekpannen die goed aansluiten en heb geen binnenkomend water dat ik weet (dus aub bespaar me de "onderdak"-preek).
Doch het verweerde onderdak kan misschien meespelen bij de keuze van het isoleren.

Ik heb 3 belangrijke vragen:

1) Isoleren van voet tot nok of enkel de binnenruimte (stukje op de vloer achter de vertikale stijlen, de vertikale stijlen zelf, stukje schuine wand, dakoversteek)?
De "voet tot nok" isolatiefirma's zeggen dat dit de enig juiste manier is. Zoniet is de kans groot op condensatie in de knieruimte achter de vertikale stijlen + in de nok-driehoek. De andere firma's beweren echter dat de binnenruimte perfect kan zonder condensatieproblemen in de niet geisoleerde stukken.
Nu als ik het zo bekijk zal het aanbrengen van een voet-nok dampscherm in mijn spantendak een waar huzarenstukje zijn (en valt hierdoor dus ook vrij duur uit) en moet ik een groter volume verwarmen. Ik vraag me dus af welke problemen ik echter kan krijgen bij het enkel isoleren van de binnenruimte (rekening houdend met een verweerd onderdak)?

2) Vermits ik er een badkamer wil maken krijg ik ook diverse oplossingen betreffende de combinatie "isolatiemateriaal" - dampscherm of damprem.
Klopt het dat je voor "vochtige ruimtes" best
- ofwel een damprem neemt in combinatie met een vochtbufferende isolatie (bvb hennep)
- ofwel een dampscherm in combinatie met een niet vochtbufferende isolatie zoals glaswol of rotswol (dampscherm is niet dampdoorlatend dus vocht kan niet van binnen naar buiten in de isolatie dringen ... wat blijkbaar een probleem zou zijn voor glaswol/rotswol)
- geen vochtregulierend dampscherm nemen ( zie http://www.ecologischbouwen.be/ecologisch_bouwen_pdf/belang_van_luchtdi… )

3) Men vertelde mij dat glaswol en rotswol uitstekend isoleren van binnen naar buiten ... doch niet omgekeerd. Ze zullen de warmte op de hete zomerdagen gewoon niet tegenhouden of bufferen van buiten naar binnen. Klopt dit?

Mvg
Berto