Spantendak, detail afwatering dakgoot
Hallo, Op onderstaande link zien jullie een detail op schaal. (gepost op meerder fora om natuurlijk meer reacties te hebben)
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/694/spantdetailafwateringda.jpg/][…]
Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
Afbeelding ook toegevoegd als bijlage.
Blauw=Celit4D Oranje=Constructiehout Lichtblauw=Afwatering/Luchtdichting/Bescherming
De steunende constructie is houtskeletbouw. De panlatten alsook de tengellatten zijn 25mm genomen. Celit4d =22mm Voor bescherming van die "ene" plank solitex UD, voor afwatering daar net boven DPC/Diba. En meer intern de luchtdichting is ProClima DB.
Nu had ik graag jullie visie op dit detail, enige bemerkingen. Vragen die ik er zelf bij heb:
- Bevestiging van de dakgoot, doorheen de windplank in het constructiehout oke? Dan schroef ik wel door doek, die daar mijn hout beschermd. Maar de windplank doet zelf ook wat af natuurlijk.
Reacties
Er zit wel iets fundamenteel fout met deze constructie: het regenwater gutst over de dakgoot uit. De onderste pan heeft hier wel dezelfde helling als de andere pannen, daar waar deze onderste pan dikwijls meer helling heeft, hetgeen niet zeer esthetisch is.. Maar het geheel zou meer achteruit moeten komen ten opzichte van de positie van de dakgoot, ofwel andersom de dakgoot meer vooruit.
Het gootprobleem is alleen een kwestie van de pannen (wel erg groot) wat via de helling omhoog te schuiven. Een groter probleem is het smeltwater dat in de constuctie loopt. Dat wordt hier opgelost met een dpc-folie terwijl een goede opbouw van het detail een dpc-folie overbodig maakt: materialen dakpansgewijs laten overlappen.
Alvast bedankt beide voor de fouten te melden.
Ik heb met veel hulp op een ander forum nu het volgende detail.
@Pierre,
De pan is ietsje naar achter maar misschien nog niet helemaal goed??
@Ingir, folie is weg en overlappende celit is in de plaats....
Ik kijk uit naar jullie antwoord.
Welke pan heb je hier getekend, als ik kijk naar de breedte van de gevelsteen (ca 90mm) kom ik op een panhoogte van 450-500mm... dat is wel erg fors.
474mm is de bruto lengte van de langezenn, koramic.
Zoals je ziet in het huidig detail laat ik het eventuele smeltwater dus wel de vrije loop over de gevelsteen. Hier heb ik nog een raar gevoel bij.
Hoe vaak per jaar denk je dat er water over de Celit naar beneden komt, smeltwater en regenwater dat bij harde wind door kan slaan? En hoeveel water?
En hoeveel denk je dat er tijdens een gewone regenbui in de muur terecht komt enkele meters lager? De gevelsteen is een regenjas die het vocht van je woning afhoudt. De spouw achter de gevelsteen zorgt dat doorslaand vocht afgevoerd wordt zonder de woning te bereiken en dat de muur extra snel kan drogen.
Wat een beest van een pan trouwens, niet mijn smaak...
Als ik je goed begrijp, dan bedoel je dus dat het detail ok is?
Over smaken en kleuren valt niet te twisten ;-)