speksteen als hoofdverwarming --> EPB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo, wij zijn van plan een zo ecologisch mogelijke woning te bouwen , op dit moment opteren we voor de volledige verwarming van onze woning voor een massieve speksteen kachel van tulkivi , we zijn nog aan het rondkijken dus dit hoeft niet per se van tulkivi te zijn, maar we zijn overtuigd van massakachels met een hoogrendement. De speksteen kachel dus als hoofdverwarming ! Ik had ook graag nog gekeken voor de mogelijkheid voor hiermee ons sanitair warm water mee te verwarmen maar telkens ik dit ballonnetje oplaat word ik geconfronteerd met het E-peil van onze woning. En wel als volgt : verkopers/architect/bouwheer wijst ons erop dat speksteenkachels nog niet officieel gekend zijn mbt quantificatie van het E-peil, maw het komt erop neer dat onze woning niet aan het E-peil van 80 zal voldoen indien we de speksteenkachel als hoofdverwarming willen gebruiken en/of als verwarming van sanitair warm water. Daarom opteren we nu ook voor een gascondensketel voor ons sanitair warm water... Ik heb een paar EPB verslaggevers gecontacteerd mbt deze problematiek maar voorlopig nog geen antwoord. Ik zie hier veel posts mbt speksteen, maar vond niets terug die verwees naar het EPB. mensen hier ervaring mee? achtergrond info e-peil, we kwamen niet aan E-peil van 80 . Omdat we niet wilden opteren voor roosterventilatie (we nemen 3 lagig glas, en roosterventilatie daar is contradictorisch/ koude brug) We overwegen balansventilatie, maar er zijn alternatieven.. We verkiezen niet om over te gaan tot dure fotovaltische oplossingen, of warmtepompen om het correcte E-peil te halen, we focussen op de drie peilers : isolatie/luchtdichtheid en ventilatie (maar dit kan ook door middel van twee vensters die fungeren als ventilatie, maar goed ik wil dit topic over de speksteen laten gaan ;-) ) groeten, cumulus libre

Reacties

Dag cumulus,

Je hebt de zoekfunctie niet (goed) gebruikt:
http://www.ecobouwers.be/forum/post/e-peil-82-door-speksteenkachel

Ik zit met hetzelfde probleem, maar voorlopig nog geen bevredigende oplossing...

Moet voor de epb regelgeving de gas brander eigenlijk aangesloten zijn? Zoniet een 2 de handse kopen, en daarna weer verkopen?

eddy

Op welk isolatiepijl zit de woning nu?

 

Maar als je nu met een speksteen niet aan E80 geraakt, komt dat dan ook niet omdat het energieverbruik nog te hoog is? Welke score heb je met een gascondensatieketel ipv een houtverwarming?

 cumulus: het is niet dadelijk een antwoord op jou vraag tav de EPB maar '' we zijn overtuigd van massakachels met een hoogrendement'' kijk dan ook eens op dit forum voor betere en goedkopere alternatieven dan de door jou genoemde kachel. Ondanks de mythe-vorming die rond dit merk gecreeerd wordt zijn er wel degelijk zulke alternatieven voor massakachels. En als je gaat bouwen is het bij elke investering een keuze en afweging maken.

 

Ten aanzien van de EPB: dit is een van de vele onvolkomenheden van het programma en als mijn info juist is zal deze (hopelijk) met de nieuwe versie opgelost worden. 

ron

klopt er zijn betere alternatieven dan de "de hemel ingeprezen" speksteenkachel, de finovens en grundovens moeten zeker niet onderdoen.

en wat de EPB betreft, daar wachten we al jaren op, ik geloof het niet voor ik het zie.  maar 't is inderdaad wel hoogste tijd!

hans d

 

 Hey iedereen, 

 

 

thx voor de input ! 

het bevestigt wat ik dacht en gehoord had, (ander topic ondertussen gelezen) , kunt u ons zeggen wanneer de nieuwe versie van EPB software uitkomt?

Anderzijds speksteenkachel van Tulkivi of ander alternatief ? We zijn volledig akkoord, we zijn aan het uitkijken voor andere kachels ook de finnoven was hier idd een voorbeeld van, maar we hebben ze enkel nog maar op beurzen gezien ! Demo toestellen rond antwerpen, gent, enz.., als je er weet of een winkel kent graag jullie feedback. Op dit moment heb ik maar 1 contact en die winkel is voor mij een daguitstap ;-) . En ik heb het heel heel druk. 

Maar waarom zeg ik tulkivi eerst en vooral : 

1. afvoerpijp kan op zij gelegd worden tot 2 meter (dan wel een hoogte van 6,5 m minimaal nodig , inclinatie 1 cm per m bij het horizontale gedeelte)

2. gesloten circuit, aanzuig komt via buiten

3. mooie verbrandingskamer of beter , voldoende zodat het ook gezellig is om er naar te kijken. 

 

Doordat we enkel nog maar Tulkivi uitvoerig gezien hebben (en we daar zeker een model gezien hebben waar we mee kunnen leven) haal ik deze kachel aan, voor EPB maakt dit niet uit juist ;-)

Maar als ik finnovens in de buurt kan gaan bekijken.. laat het me maar weten ;-)  . Wat ik me ook herinner is dat de Finnovens (de demo die we gezien hebben op een beurs) is dat ze knap en vormbaar zijn/organisch, maar een kleinere verbrandingskamer (als visueel element)

 

ik hou je opde hoogte met mijn ervaringen met de EPB man/vrouw

 

groetjes

cumulus libre