Spouwmuurisolatie
Beste,
Wij wilden de spouw van ons huis, daterend uit de jaren 60,laten isoleren en zijn dan offertes gaan laten opstellen bij verschillende firma's. Alle firma's hebben een vertegenwoordiger gestuurd om de spouw te inspecteren.
Wat blijkt 1 van onze gevels heeft op bepaalde plaatsen een beperkte spouw (3 tot 3,5cm) voor de 1ste 4 firma's was het geen enkel probleem om te isoleren (zowel met minerale wol als met parels. De 5de firma vertelde ons, na endoscopische onderzoek van de spouw, dat wij deze niet konden isoleren met minerale wol of parels. Enkel PUR zou een optie zijn. Als wij toch met een ander product zouden isoleren zou de kans bestaan dat niet alles opgevuld is en dat we op termijn last van vocht kunnen krijgen. Zijn voorstel was om alles met PUR te isoleren maar dit wil wij liever niet (vooral voor het extra werk wat dit met zich meebrengt: alles opnieuw kitten, alle schuren in de muren herstellen, ...)
Wat we nog konden doen was de desbetreffende gevel 1st isoleren met PUR en de andere 3 met minerale wol. Op deze offerte zijn wij nog aan het wachten.
Ik heb bovenstaand probleem dan ook voorgelegd bij de andere firma's die langs zijn gekomen. 1 firma verzekerd mij dat 3 tot 3,5cm voldoende is om te isoleren met minerale wol zolang er maar met een kleinere spuitkop gewerkt wordt, wat zij ook deden. En gaf mij de garantie , in de vorm van een warmtescan, dat zij goed werk leverde.
Persoonlijk ben ik een beetje in de war en vandaar ook mijn vraag.
Wat denken jullie hierover? Iemand dezelfde ervaring?
Reacties
Eind deze maand wordt hier ook spouw geisoleerd...
Heb gekozen voor eps parels...
Reden: dampdoorlatend en de parels geraken overal...
In glaswol geloof k niet echt... aangezien er mortelbaarden enz in spouw aanwezig zijn... heb mijn twijfels of dit overal geraakt...
En pur komt niet in mijn muren... voor plafond kruipkelder te isoleren of zo wel..
Wij hebben even geleden (zo'n 2 jaar denk ik) onze spouw nog snel voor het begin van de verbouwingen laten isoleren met pur. We hebben er toen niet lang over nagedacht en er blijken dus idd ook andere materialen te bestaan. Pur is de best isolerende en geeft weinig kans op vochtproblemen e.d. omdat het een voledig vocht- en luchtdichte barriére vormt en een lage lambda waarde heeft. Hiermee zijn de voordelen dan ook gezegd; gezond is het goedje niet echt te noemen en vooral belangrijk op dit forum: aan recyclage of hergebruik moet je niet denken, geen ecologisch product.
Afkitten is idd ook zeer belangrijk bij pur want anders krijg je geelgroene strepen of zelfs hoopjes pur binnen (langs de rolluikkasten bvb).
Indien men mij nu voor de keuze zou zetten, dan zou ik mss voor de eps pareld gaan. Bij glaswol heb ik -om onverklaarbare reden- minder vertrouwen. Echter als de plaatser warmtebeelden wil maken na de plaatsing is dit wel een teken dat hij overtuigd is van de goede werking en dat je zelf controle hebt.
Heb je al eens gezien met welke snelheid die glas of rotswol in de spouw wordt geblazen? Het kruipt echt overal tussen. Glaswol is fijner dan EPS parels dus je zou kunnen stellen dat bij mortelbaarden je met EPS hetzelfde probleem gaat hebben mocht je ergens met een vernauwing zitten.
Als er voldoende gaten worden gemaakt, dicht genoeg tegen elkaar dan is het bijna onmogelijk om een bepaalde plek niet te bereiken (tenzij de spouw echt vol mortel zit maar dan heb je met alle na-isolatiemethodes een probleem).
Alles begint dus met een goede studie van uw spouw en daarna een correcte uitvoering.
Dat klopt idd, hier twijfel ik ook niet over. Ik vraag me echter wel af of glaswol wel geschikt is voor gebruik in de spouw, en dan zeker als na-isolatie. Een spouw is namelijk vochtig en je weet verder niet wat er nog allemaal zit. Ook is er veel tegenstrijdige info over het 'doorzakken'.
Indien mijn twijfels onterecht zijn hoor ik dit heel graag. Ik zou er graag meer over bijleren :)
Wij hebben ook laten isolaren met 3,5cm minerale wol en zijn tevreden over. Bovendien als de firma een wartmescan heeft uitgevoerd, moet dit enig vertrouwen geven toch? En veel andere opties waren er toch niet in jouw geval, dus ik zou mij hierover niet teveel zorgen maken.
Ondertussen is spouwmuurisolatie uitgevoerd met eps parels...
Heb hier alle vertrouwen in de firma die deze uitgevoerd heeft.
Wat er wettelijk voorgeschreven wordt volgens hoe ze moesten boren... deed deze firma van alles de helft.
zodat er bijna het dubbel aantal boorgaten gemaakt zijn
Ik overweeg ook EPS parels maar blijkbaar heb je hier ook verschillende merken in. Neopixels zouden de beste zijn als ik de verkoper moet geloven. Welke heb jij gebruikt? Ik twijfel nog wat omdat de raambalken doorlopen tot de binnenmuur en ik hier schrik heb voor condensatie...
iso4u.be heeft bij mij 3 gevels volgeblazen met supafil spuitwol van knauf.... maar moet erbij zeggen dat mijn spouwen 6cm en 7cm zijn....
En als ik die spuitwol qua uitzicht/grootte vergelijk met EPS zou ik voor zo'n dunne spouwen voor EPS gaan omdat de korrel kleiner is. Qua prijs en isolatiewaarde en dampdoorlatendheid zijn beide systemen elkaar evenwaardig.
En zelfs die 3,5 cm loont zich en zal voelbaar zijn.
Misschien zal de gaten wat dichter bij elkaar boren ook nuttig zijn voor meer zekerheid van volledige vulling van de spouw. Normaal is iedere halve meter maar moest ik aannemer zijn zou ik met mijn technische voeling en know-how om de 35 à 40 cm gaan. Het eindvolume materiaal dat ze erin blazen zal toch hetzelfde zijn, maar belangrijk is een volledige vulling bij smallere spouwen, zeker rekening houdend met vervuiling/vernauwing door mogelijke metselbaarden
heb de gewone hr++ genomen... die neopixels is ook een vertegenwoordiger voor hier geweest...
deze was duurder en persoonlijk denk k niet dat het veel uitmaakt... zo verschillend is die grote niet...
is gewoon belangrijk dat het de zwart grijze parels zijn