spouwmuurisolatie in onze nieuwbouw
voor onze nieuwbouwwoning zijn we op zoek naar een gepaste isolatie. we hebben 16 cm spouwruimte voorzien in de plannen nu dienen deze opgevuld te worden ons eerste gedacht ging uit naar isovlas 140mm maar na enkele stalen gezien te hebben stellen we ons serieuze vragen over het in elkaar zakken van de isovlas. daarom op zoek naar een ander product toevallig via nibe uitgekomen met de kooltherm k8 van kingspan dikte 123mm. via een goede kennis die de allernieuwste soort eps-korrels plaats de neopixels parels die in vele landen al gebruikt word in de nieuwbouw (goedkopere bouw binnen en buitenmuur kunnen gelijktijdig gezet worden isolatie komt nadien) en dan komt de moment van een beslissing te nemen alles heeft zijn voor-en nadelen. kan er iemand ons helpen? wie heeft er ervaring met deze producten?
grtzz
jan
Reacties
In plaats van Isovlas kan je mss de Homatherm HDP-Q11 standard plaat gebruiken in de spouw, deze is veel steviger + drukvast en zal zeker niet inzakken. Isolatie waarde is vergelijkbaar.
welke type woning is dit of moet dit worden ? Massief / HSB - LEW ? Passief ?
Vergelijk de lambda waarde van de materialen - wat isoleert het best en waarmee benut je de beschikbare ruimte maximaal ?
Indien massieve spouwmuur, het werken met houtachtige materialen is te vermijden ivm mogelijks groeien van huiszwam na problemen met bv koude brug, regendoorslag of condens
Algemeen het schranken van isolatieplaten is meestal gunstiger dan het kiezen voor 1 dikke plaat, minder kans op kieren.
Kingspan (resol) is een zeer goed isolerend materiaal wat de keuringen beschikt voor gebruikt in spouwmuren (ATG). Het is echter wel wat duurder dan de meer gebruikte PU/PIR platen.
In polystyreen of zelfs neopor heb je niet zo'n hoge lambdawaarde als met resol, PU of PIR, dus daar moet je meer dikte van voorzien voor zelfde isolatie waarde.
het is een tradionele woningbouw snelbouw binnenmuur en gevelsteen aan de buitenkant. Wat we vooral oeken is de beste combinatie tussen bio en ecologisch bouwen wat binnen ons budget past.
Thanks Bert voor de info andere merken houtvezel isolatie zullen deze ook hebben in hun artikelen of niet?
Ik zou zeker supafill overwegen. Om de gevel niet te beschadigen zeker met dunne voeg kan dit via binnen ingespoten worden. Goede isolatie, dampopen, spouw volledig gevuld, akoestisch voordeel, prijs gunstig , ...
Ruben, ik denk dat ze bij een nieuwbouwwoning eerst platen zullen zetten alvorens ze de spouw een aantal jaar later zouden overwegen om bij te isoleren.
@KDVR:
Waarom zou je bij een massieve spouwmuur houtachtige materialen moeten vermijden? Hoeveel houtskeletbouws staan er niet met een klassieke gevelsteen gemetseld met een celit, pavatex of dergelijke voor... Wat is er dan anders aan als je met een massieve muur werkt?
Blijkbaar wordt dit in het buitenland wel gedaan bij nieuwbouw. Ik begrijp ook niet goed waarom dit er hier niet doorkomt. Ik zou zeker kiezen voor volledige spouwvulling!
ja zoals ruben zegt in het buitenland waar ze altijd een beetje vooruitstrevender zijn worden er veel huizen gebouwd zonder spouwisolatie en net voor de plakker komt worden de muren volgespoten langs de binnenkant. sneller-ideale omstandigheden weer-sneller metselwerk binnen en buitenmuur kunnen gelijk gemetst worden.
Maar de metser zal nog altijd goed moeten opletten met zijn mortelresten die in de spouw terecht komen!
Omdat je materiaal dan vast zit tussen steenachtige materialen en moeilijk de condens/waterdamp die aan de binnenzijde van het buitenspouwblad kan afvoeren naar het steenachtige materiaal waarop het bevestigd is. Althans daar ga ik van uit. Je moet maar eens simuleren waar een dauwpunt zich bevindt in HSB en massieve constructies.
Je kan in de spouw niet meer kan zien en controleren en dat er geen probleem is met huiszwam of schimmel.
Als je een atg gekeuerde houtwolplaat vindt voor spouwmuur toepassingen, neem ze gerust, maar hou daar ook rekening met de lagere isolatie waarde en weeg dit af tov de beschikbare dikte voor isolatie.
Klopt, je vind nog geen ATG gekeurde houtwolplaat voor spouwmuurtoepassing. Maar meestal zijn ze wel voor Duitsland gekeurd wat ik persoonlijk al een zeer goede parameter vind. Daarnaast heeft een Celitplaat een ATG attest, heeft Isofloc dat,...?
Maar het probleem dat uw materiaal vast zit tussen steenachtige materialen en moeilijk de condens kan afvoeren tussen het binnenspouwblad en de isolatie lijkt mij bij veel isolatiematerialen een probleem, wat doe je met PUR enz?. Zolang het dampopen is heb ik er alle vertrouwen in.
Uiteraard hebben deze platen een lagere isolatiewaarde maar met een lambda van 0,038 kan ik al leven.
Door de aard van het materiaal biedt PU,PS, etc mar ook glas en rotswol minder goede voedingswaarde voor huiszwam ed. Vandaar dat men meestal daar eindigt in massieve constructies
In Duitsland wordt nagenoeg nooit met bakstenen buitengevels gewerkt, wel met dampopen bepleistering ed. In die gevallen kan je dat wel houtmaterialen of afgeleiden gebruiken als isolatie. Cfr passiefhuis lokeren massieve binnenmuur, cellulose aan de buitenzijde in houtenregelwerk, afwerkt met houtbeplating.
Een atg of ander attest wordt steeds uitgereikt voor een specifieke toepassing, buiten die toepassing heb je geen geldig attest meer. Dus let op wat je vergelijkt.
Met die lagere isolatiewaarde moet je dikker gaan isoleren en niet iedereen wenst te eindigen met zeer dikke muren...
bekijk dan eens het vibe advies voor spouwmuurisolatie
Of kijk naar BBL die zijn zelf geeindigd op rotswol...
http://www.vibe.be/downloads/1.Technische_documentatie/Technische%20fiches/Energiezuinig%20bouwen/Passiefhuizen_in_massiefbouw.pdf
met daarbij de nibe classificatie en voor welke toepassing
of bij vibe
http://www.vibe.be/downloads/4.Jeugdwerkinfrastructuur/Technische_fiches/TF_jeugd_Buitenmuren.pdf
bijvoorbeeld p 22 of algemeen isolatie
http://www.vibe.be/downloads/4.Jeugdwerkinfrastructuur/Technische_fiches/TF_jeugd_Isolatie.pdf