Spreiden energiebesparende investeringen op belastingaangifte

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Als je vorig jaar teveel energiebesparende maatregelen hebt uitgevoerd, waar je belastingsvermindering voor kan krijgen, kan je deze overdragen naar de belastingaangifte van dit jaar.

Mijn vraag is nu: Moet je dit zelf doen, of doet de dienst financiën dit zelf?
M.a.w, moet je zelf uittellen hoeveel je nog van vorig jaar over hebt, en dat dit jaar weer bij je aangifte steken, of moet je enkel nieuwe, bijkomende investeringen doorgeven?

Ik kan hier nergens een duidelijk antwoord op vinden.
Graag advies van de fiscalisten en dergelijke onder jullie

Reacties

Als ik het goed voor heb: Totale bedrag de eerste keer invullen (dus niet 40% van je investering) en de fiscus doet de rest.

 

Geert

maar niet bij nieuwbouw !

de automatische overheveling is enkel voor woningen die al minstens vijf jaar in gebruik zijn.

Bij nieuwbouw zal je het op goede , oude manier moeten doen wil je het maximum van 40% terugkrijgen (dwz. facturen spreiden :bvb.  een voorschotfactuur in dec 2010 en de rest in jan 2011 , opletten , het is de datum van BETALING die telt)

Bij nieuwbouw zijn er tenslotte maar een paar investeringen die vanaf 2010 in aanmerking komen voor teruggave : zonneboiler, PV-panelen en aardwarmtewisselaar

Indien een woning ten minste vijf jaar in gebruik is genomen bij de aanvang van de werken en indien het bedrag van de 40 % belastingvermindering de drempel over-schrijdt (2 770 of 3 600 euro), mag het overschot vanaf aanslagjaar 2010 worden overgedragen naar de volgende drie jaren. 

Op het aanslagbiljet 2010 (inkomstenjaar 2009) moet je het volledige bedrag invullen dat de betaald hebt in 2009 (Ik begrijp niet dat limer nu pas de vraag stelt want het aanslagbiljet 2010 moest al ingediend zijn, de termijn is verstreken).

Wat je op het aanslagbiljet 2011 (inkomstenjaar 2010) zult moeten invullen is eigenlijk nog niet zeker. Om dit zeker te weten moeten we wachten op de publicatie van het model aanslagbiljet 2011 in het Belgisch Staatsblad.

Waarschijnlijk zult je op het aanslagbiljet 2011 het bedrag van de belastingkorting moeten invullen. Ik vermoed dat daarvoor een aparte rubriek in het leven zal worden geroepen, anders dan de rubriek voor het invullen van het totale bedrag voor eventuele nieuwe energiebesparende maatregelen die je hebt betaald in 2010.

 

groeten

rik