springen zekering PV installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo-

wij hebben sinds een goeie maand een PV installatie. 21 panelen Sanyo, 235WP. Op onze garage, plat dak. 1 rij van 10, 1 rij van 11. Perfect zuid gericht.

Er is gekozen voor 2 omvormers Sunny Boy 2500. Wij hebben 3fazig met Nulleider

Vorige week is de de installatie uitgevallen (beide omvormers) op de middag bij zonnig weer. Melding ""netzausfall, sicherung prüfen". Gistern, nu het opnieuw goed weer was, idem, ergens rond de middag

Inderdaad, de zekering in de hoofdkast waarop de installatie zit was uitgevallen

Waaraan kan dit liggen?

Heb op dit forum iets gelezen over netspanning die tot 250V kan oplopen, maar ik dacht dat de reden op voor 2 omvormers te kiezen juist was om dit te vermijden. De spanning die de omvormers meegeven lijkt me nochtans normaal te zijn +-235V (of heeft dit er niets mee te maken)? Er zijn ook geen andere PV installaties in de straat

Aan de omvormers kan het ook niet liggen dacht ik

kan het zijn dat de zekering te klein is (20a)?

Waarschijnlijk domme vragen, maar ik ben een electriciteitsleek...

Reacties

Een zekering van 20A zal bij 235V afspringen als het vermogen groter wordt dan 4700W (20Ax235V).

Uw twee omvormers leveren samen 5000 Watt rond de middag.

Bekwame installateur op bezoek gehad ?

Een correctie van mezelf: het gaat om 2 omvormers sunnyboy 2500HF

Patrick-

 

het is dus zo simpel als P=U*I. 3fazig of 1 fazig heeft daar niets mee te maken?

Als het zo simpel is dan vraag ik me idd af waarom de insallateur dit niet gezien heeft

 

Dus concreet: zekering waarop de installatie is vervangen door 25A?

Uw net mag dan wel 3-fasig zijn, uw omvormers SB 2500HF zijn dat niet en als ze allebei aangesloten zijn op de zelfde zekering van slechts 20Amp dan zal die in het midden van de dag bij volle zon overbelast geraken. U hebt nog geluk dat uw installatie niet uitvalt door te hoog voltage op één fase.

Dus dien ik de zekering te vervangen door 1 van 25A? Lost dit alles op?

 

 

Als uw zekering 20A is en je hebt 3 fasen +N dan kan het probleem simpel opgelost worden door elke omvormer op een apparte fase aan te sluiten. Dus L1+N en L2+N. Zo krijgen 2 fasen 2500W ipv 5000W op 1 fase. Uw hoofdzekering moet dan niet vervangen worden door ene van 25A want het vermogen zit gesplitst en de stroom is dan kleiner.

 

Vraag uw installateur om dit na te kijken, hij zou dat toch goed moeten aangesloten hebben. Onder voorbehoud van een ander probleem natuurlijk.

 PS: als je een verzwaring gaat vragen aan EANDIS van 20A naar 25A moet alles wel herkeurd worden en eigenlijk is dat hier zeker niet nodig.

Bert, het gaat hier toch niet om de hoofdzekering, maar om de zekering tussen de omvormers en de hoofdzekering (normaal staat daar zelfs nog de aardlekschakelaar tussen...)

Stijn, uw installateur moet dat onmiddellijk oplossen, praatjes vullen geen gaatjes.

Bert-

 

bedankt. Nu een heel domme vraag...hoe ben ik zeker dat beide omvormers op dezelfde fase zitten?

het gaat idd niet om de hoofdzekering (die is 40A), maar om die ene zekering waar de beide omvormers op staan. 

Patrick-

 

de installateur kan (wil) pas begin juli komen...

 

wat is volgens jouw de oplossing. Zwaardere zekering? Moet dit dan opnieuw gekeurd worden? Indien ja wordt dit een dure grap (6 weken kwijt voor de GSC + 300€ ipv 330...)

de installateur kan (wil) pas begin juli komen...
Ah ja, ze zijn bezig met goldrush3.0 dat is prioritair.

 

Mijn oplossing: zwaardere zekering zal 't simpelst zijn, mogelijk een herkeuring nodig daar spreek ik mij niet over uit, maar die keurder zijne frank had ook mogen vallen dat daar een groter vermogen staat dan wat de zekering toelaat, wat mij betreft moeten ze allemaal terugkomen, direct en zonder bijkomende kosten; maar ik zou van in 't begin ofwel geopteerd hebben voor 1 grote omvormer ofwel voor 2 omvormers op twee verschillende fasen, misschien was dat toch de bedoeling maar is er bij de uitvoering iets fout/anders gelopen

 ah, sorry, ik ging er te rap van uit. In dat geval zou je hem kunnen vergangen naar ene van 25A maar om volgens de regels van goed vakmanschap te werken moet je uw vermogen verdelen als je over meerdere fasen beschikt.

 

Wel, hoe weet je of ze al dan niet op een apparte fase staan?

- Eerst en vooral ben je zeker dat je 3f + N binnen krijgt? Hoeveel polen heeft de hoofdzekering of aansluitdraden te zien? Bij oude modellen kan je dat niet zien dan moet je aan de verliesstroomschakelaar gaan kijken.

- Is de zekering van de omvormers, die 20A 2 polig of 4 polig? (mocht hij 4 polig zijn zal hij hoogstwaarschijnlijk 3f+N aangesloten zijn) Als de zekering 2 polig is dan staan ze zeker samen op 1 fase.

- In uw zekeringkast kan je ook mooi zien hoe de zekering zijn doorverbonden onderaan. L1 +N, L+N en L3+N, enz...

 

Om goed te zijn zou je dan 2 apparte 2P zekeringen zetten, 1 per omvormer en ze op een apparte fase aansluiten in de zekeringkast. 

als het toch een vierpolige zekering zou zijn dan zijn de omvormers misschien gewoon STOM op dezelfde fase gezet...

 Zou goed kunnen, sommigen kunnen er echt motten op geven hoor...

Alvast bedankt

Wel, ik ben toch redelijk zeker dat het om 3 fazig gaat. Op het document van de electrkeuring (toen we het huis kochten) staat '3N400' aangekruist, en de installateur had ook gezegd dat het 3 fazig is, hij zal dat wel niet uitgevonden hebben zeker. Op de electr kast staat ook iets als '3*400V+N' als ik het goed voorheb (nu niet thuis). Dus ja...

 

De zekering die afslaat (waarop dus beide omvormers ook afslaan) is een 'vynckier EP32 C20', dus 2 polig toch...

 

Soit, ik ben toch enigzeins gerustgesteld. Zoals ik begrijp zijn er eigenlijk 2 oplossingen, ofwel een zekering bijsteken en 1 vd omvormers daarop, ofwel ze vervangen door 1 van 25A

 

Merci

 

 "Soit, ik ben toch enigzeins gerustgesteld. Zoals ik begrijp zijn er eigenlijk 2 oplossingen, ofwel een zekering bijsteken en 1 vd omvormers daarop, ofwel ze vervangen door 1 van 25A"

 

Correct, eigenlijk zou sowieso 3 fasig moeten zijn aangesloten om een kwaliteitsvolle aansluiting te leveren. Met 2 omvormers van 2500W op 1 fase loop je de kans op te hoge spanningen, niet gezegd dat het vast staat dat dit gaat gebeuren maar je kan het hier simpelweg vermijden, dus waarom niet doen? Een beetje meer kabelwerk en een extra zekering/tellertje...

Even op de installateur schieten en zelf verkeerde antwoorden geven! Het maakt wel degelijk uit in een berekening of het mono- of driefasig is. De formule voor monofasig is inderdaad vermogen=spanning x stroom x cosinus phi. In een driefasig net is dit wortel3 x lijnspanning x lijnstroom. Op een zekering van driefasig 20 ampere kan je dus 1,73 x 380 x 20 = 13148 watt (ik neem nu even cosinus phi 1) ontrekken of terugsteken. 5000 watt driefasig is amper 7,6 ampere. De reden zou kunnen zijn dat het monofasige omvormers zijn die op dezelfde fase zijn aangesloten. Dan wordt de stroom maximaal 22 ampere, en kan de zekering inderdaad uitvallen. En je mag in geen geval een zekering van 20 ampere zomaar vervangen door een zekering van 25..

Je mag idd de zekering niet zommar veranderen naar 25A, de kabel na de zekering moet dan ook minstens 4mm². Klopt.

 

 

 

Als dat gewoon op twee zekeringen hangt dan is het probleem opgelost, dan is alles ineens een beetje verdeeld over drie fasen (als het een kast met rails is tenminste).

Lacroix,

 

bedankt. Het leek me al te simpel...

 

Concreet: de zekering die springt in de hoofdkast, met als gevolg dat beide omvormers in de garage uitvallen (zonder dat de zekeringen in de garage uitvallen), is een tweepolige van 20 ampere. Betekent dit dat beide omvormers op dezelfde fase zijn aangesloten (iemand zei dat als 2 polig, de aansluiting dan zeker eenfazig was...)?

 

De oplossing is dan een zekering bij te steken? Juist?

 

Zolang dit niet gebeurd moet ik misschien bij zonnig weer een van mijn panelen maar een beetje bedekken. Beter 80% vd opbrengst dan dat ze uitvallen...

Als uw zekering 2 polig is kan het niet anders dan dat ze beide op 1 fase staan want je hebt maar 2 polen, 1 fase + N, en beide omvermers staan daar op. Oplossing is beide omvormers op een verschillende zekering zetten en als je kan deze op een verschillende fasen in de kast aansluiten zodat de ene zekering op bv. L1+N en de andere L2+N, dan is het vermogen ook nog eens mooi verspreid.

 

Je gaat dan ook wel een 2de tellertje moeten zetten denk ik, want nu lopen beide omvormers waarschijnlijk paralell door één tellertje.

Wel, op dit moment is er 1 teller in de garage. In de kast daar in de garage staan 2 zekeringen voor de 2 omvormers, elk 20A, en nog 1 andere zekering (waar enkel verlichting en 1 stopcontact op zit dacht ik )

 

In de hoofdkast in de woning echter is er maar 1 zekering waarop alles vd garage toekomt, ook 20A. die afslaat bij supergoed weer (waarop dus beide omvormers afslaan). Dus in de hoofdkast zou er 1 aparte zekering moeten komen waarop 1 vd omvormers komt (en liefst p een andere fase dan die andere omvormer)

Als ik het goed begrijp heeft hij een aparte zekering voor iedere omvormer gezet, en daarna gaat alles door dezelfde twee draden naar het hoofdbord, naar een tweede zekering. Eigenlijk zijn er maar twee oplossingen (er van uitgaande dat de bestaande kabel 2,5 mm2 is): een tweede kabel van 2,5 mm2 naar het hoofdbord, of een nieuwe kabel van 4G2,5 + 1 (driefasige kabel) naar omvormer. En ik zou toch ook eens even kontroleren of de groene stroom teller ook geschikt is voor het geplaatste vermogen ( met andere woorden dat hij meer dan 20 Ampere aan kan). Maar er zal normaal toch een teller bijgeplaatst moeten worden, of hem vervangen door een driefasige.

 Het is soms moeilijk volgen hier zonder foto's of schematje...

 

Het is dus idd een zekeringkast die van een andere zekeringskast komt waar dan een zekering zit die afslaat.

Ik denk dat dit klopt. EEn paar vragen

 

1) hoe weet ik dat de bestaande kabel van de zekeringskast in de garage naar die in de woning 2,5mm2 is?

2) ik dacht dat 2,5MM2 voldoende was tot 25A? Klopt dit niet?

3) wanneer je spreekt van een nieuwe kabel dan bedoel je allicht van de kast id garage naar de woning...? pfft...

4) waarom is het geen oplossing om de zekering in de woning aan te passen naar 25A? Ik dacht dat een zekering de hoofdzekering /1,6 mocht zijn (en de hoofdzekering is 40A). 

bedankt

 

1: Kijken in de kast waar de kabel toekomt. Je kan het zien aan de draden en als je er niet zoveel van kent staat het ook op de kabel en is het leesbaar als je geluk hebt.

2: 2,5mm² is max 20A

3: Als de kabel maar 2,5mm² is en slecht 3draden (XVB3G2,5mm²) (L+N+PE) dan is het niet mogelijk om daar 3f door te steken tot aan de omvormers.

4: De zekering is altijd in functie van de kabelsectie. 2,5mm² is 20A, 4mm² is 25A,... Met een zekering van 25A op een kabel van 2,5mm² kan je meer stroom doorsturen dan dat de kabel aan kan en overbelastingveroorzaken met brand tot gevolg.