Start je voor ideale grootte pv-installatie best ifv van zomer dagverbruik ipv jaarverbruik ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

nu de vlaamse regering de (versnelde) afbouw premies zonnepanelen op de lange baan schuift, heb ik zoiets van "nu of nooit". Ik ga dus eerstdaags beginnen rondzien voor een beperkte zonnepanelen installatie.

Toch even een reality-check op dit forum. Mij lijkt het het best dat je qua opbrengst best zorgt dat je in de zomer je dagverbruik dekt... voor ons een 10kWh

Als ik rondkijk spreekt men steeds over hoeveel Wp een installatie is, maar dan spreekt men over jaaropbrengst denk ik? Iemand een idee hoe groot je installatie moet zijn om in de zomer op 1 dag 10kWh opbrengst te hebben?

Alvast bedankt !

(En voor ik hier een stormvloed van negatieve reacties krijg: Ik weet het, 10kWh/dag is vrij kwistig als je vergelijkt met het gemiddelde ecobouwers forumlid, maar ik krijg het blijkbaar niet verder naar beneden. Integendeel, door een recente installatie van een condensatieketel is het zelfs gestegen.)

Reacties

Beste Disel

 

We zijn momenteel aan het bouwen en voor ons waren zonnepanelen niet meer aan de orde (wegens de dalende premies)

Maar nu dit op de lange baan gaat geschoven worden is dit toch misschien interessant.

10 kWh is wel veel. Zou het niet beter zijn om wat meer budget aan je isolatie te spenderen?

Anyway ik zoek dus ook mensen die mij kunnen overtuigen om voor zonnepanelen te kiezen en in welke periode ik die dan best kan plaatsen?

Thor

Voor een deel ben ik mee in de redenering maar voor de rest is het een beetje 'krom.

Een PV-installatie wordt standaard berekend op het jaartotaal dat je aan electriciteit verbruikt, dus dag- en nachtverbruik.

Als je zou werken met een enkelvoudige teller dan heb je geen verschil tussen dag- en nachtverbruik.

Heb je echter een teller met dag- en nachtverbruik (zoals bijna iedereen trouwens) dan heb je bij daglicht (want 's nachts heb je geen opbrengst van zonnepanelen) een verhouding van 5 dag en 2 nacht.

In het weekend staat die dubbele teller immers op nachttarief te draaien.

Met de zonnepanelen ga je in de zomer dus 2 op 7 dagen de nachttarief teller achteruit draaien.

Een 2500 Wp installatie geeft grosso modo 2100 kWh opbrengst op een jaar tijd (is zo bij ons dus daarmee dat ik dit als voorbeeld makkelijk kan aanhalen). Van die 2100kWh krijgen we dus 600 kWh op nachttarief en 1400 kWhp dagtarief.

Na het eerste jaar merkten we dat op want daarvoor hadden we zelf nog niet zo doorgedacht daarop. We hadden nog altijd de gewoonte van zoveel mogelijk op nachttarief te werken: voor dan met wasmachine en droogtrommel.

Sindsdien doen we de was en droog bijna allemaal in de week, op dagtarief.

Je zal dus altijd moeilijkheden hebben om je verbruik af te stemmen op de opbrengst van de zonnepanelen.

NB. we hebben geen verschil in dag- of nachttarief doordat we bij Ecopower zitten. Het betreft dus puur de meterstanden die voor dagtarief veel meer terugdraaien dan die voor nachtarief.

Bedankt voor de feedback.

 

Heb ondertussen geleerd dat Wp voor Watt-piek staat . Een 1000 Wp installatie zou op een zonnige dag met 10 zonuren (gemiddelde in België) dus 10kWh geven. (En op jaarbasis ~850 kWh verwachte opbrengst.) Lijkt me geen slecht begin.

Een 2500 Wp installatie zal wsl. wel economisch interessanter zijn, maar de investeringskost lijkt me daarvoor te groot (en impact op het dakoppervlak). Zo van die daken die echt volledig vol liggen met 5x5 rijden pv-panelen lijken me altijd zo'n nachtmerrie bij branden. Dan maar liever een enkele rij pv-panellen waar nog gemakkelijker onder geblust kan worden.  (Hoewel ik uiteraard hoop dat het nooit zo ver moet komen.)

 

Nu nog op zoek gaan naar de beste types panelen... iemand suggesties? We hebben heel veel mos en stuifmeel van eiken bij ons, dus een paneel dat het meest "zelfreinigend" is lijkt me het best bij ons. 

 

 

 

 

 

 

Kijk eens op http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/

 

Daar kan je uw Kw piek ingeven, ligging, orintatie, helling. Onderaan kan je dan de resultaten berekenen en kan je ook een gemiddelde zien per dag per maand.

 

Om uw voorbeeld nu te volgen:

Als ik nu Brussel, 3kW piek (3000Wp) ingeef met ideale dakhelling en oriëntatie en 10% systeemverlies kom ik van april tot augustus aan een gemiddelde van 10kWh per dag.

 

Om dat te behalen kan je dan een 13  of 14 panelen leggen van een bepaald vermogen. Bv 14 x 240Wp = 3360 Wp, gemiddeld gezien zou u dat 2856 kWh/jaar moeten opbrengen. In de PV GIS 3.3kWpiek = 2720kWh en van april tot augustus zit je aan een gemiddelde van 10kWh per dag. "Gemiddeld" is natuurlijk met dagen dat je maar 3 kWh zult hebben en andere mss 14...dus elke dag heb je geen dekking van uw dagverbruik.

beste panelen bezitters en ecobouwers.....

reken even de investering uit min de aftrek van je premie.....

reken dan hoeveel jaar uw zonnepanelen moet liggen eer u de eerste euro verdient hebt.

Dus stel : uw panelen moeten 10KW per dag overbruggen......als je dan telt dat een installtie 18000 euro kost.... ...dan moeten uw panelen al bijna 10  jaar liggen eer ze hun eerste extra euro opgebracht hebben ...? niet ?????

 

daartegen kan ik u wel verzekeren dat ze versleten zijn....spreken we nog niet over het jaarlijks dalende rendement....

bekijk  het nu...: mistig , donker en alle panelen liggen vol sneeuw :opbrengst nul !

in volle zomer bij 35 °C geven ze ook niet hun volle rendement omdat er teveel zon opstaa...??? zo lees ik toch in de krant....

 

dus vraag ik mij af : rendeert dit wel om te besparen...???

ik heb nu 3 airco's geplaatst met warmtepomp : investering 1700 euro

totaal vermogen 9 .7 KW

opgenomen vermogen aan electriciteit : 3.2 KW bij konstante werking.

ik spaar dus 2/3 aan electriciteit. 

het verbruik dat ik momenteel heb is 3.9 euro/ dag aan electriciteit...dit voor de airco's te laten draaien op verwarming.

kapsalon 9/ 17 u  aan 22°C    living keuken  constant 21°C en slaapkamer : 1 uur voor het slapen gaan 18°

vroeger verbruikte ik +- 6 euro/dag

dus spaar ik alle dagen 2,1 euro uit.... men investering 1700 / 9 / 365  :  na  2 jaar en 3 maanden heb ik men investering terug !!!!

kun je niet beter energie omzetten naar een andere warmtebron of investeren in isolatie dan ipv zonnepanelen?????

 

groeten

 

Dix,

 

- Panelen na 10 jaar vesleten? Ik denk het niet.

- Rendement dat daalt? 1% per jaar met de garantie dat er na 25 jaar nog 80% van het vermogen gegeven wordt.

- Niet hun volle rendement in de zomer? Het vermogen zakt als ze warmer worden, is eigen aan zonnecellen en is ook volledig in de berekeningen opgenomen. Nog geen één horen klagen dat hij zijn rendement niet haalt in volle zomer. (behoudens defecten of verkeerde installatie)

- idd, er zijn andere investeringen die zich veel rapper terugverdienen zoals zeker isolatie.

 

 

Dix

 

Uw resultaten van verbruik, behelsen die wel dezelfde periode?

 

Vroeger verbruik: 6 €/dag, ofwel aan 0,45 €/m³ gas geeft een dagelijks verbruik van 13,3 m³ gas. of 133 kWh

 

133 kWh warmtebehoefte met een SPF  van 3,5 (eerder optimistisch) geeft  38 kWh  verbruik

 

38 kWh elektriciteit aan 0,16 €/kWh = 6,08 €/dag

 

Uw berekening moet ergens ontsporen. Of is de airco zo efficiënt dat ge een kleinere warmtebehoefte nodig hebt? Ik veronderstel, omdat ge spreekt van airco met warmtepomp, dat ge een buitencompressor hebt (op lucht?) en binnenwarmtewisselaars die de binnenlucht zelf opwarmen. Omdat ge dan enkel opwarmt wanneer ge aanwezig zijt hebt ge misschien, over de ganse dag en nacht, minder warmte nodig.

Daarnaast is er van warmtebron veranderd maar het warmteverlies is gelijk gebleven tenzij er extra geïsoleerd werd.

pierre

ik heb geen gas....

we spreken hier over enkel de ruimte die ik vroeger electrisch bijverwarmde , dit op de uren dat de ruimte bezet waren.....dit met accumulatie kachels. de andere ruimte boven ,3slaapkamers,  badkamer , keuken hal , overloop, muziekkamer worden verwarmd met de bestaande mazoutverwarming.

kapsalon , living werden extra bijverwarmd met een acumulatiekachel. deze draaien op nachttarief. overdag geven ze een warmte af tot +-19° indien we na het werk thuis zijn (vanaf 14u) draaien deze naar 22 ° en na 20u zelfs 24°C

 nu verwarm ik met de airco het verschil bij en zie zo een besparing van electriciteit....

ik heb ook overwogen destijds om panelen te leggen maar aangezien de grote investering is dit toch een veeeeeeel snellere afbetaling van de investering.

de living is nu 23.6.....

ik vraag me af hoeveel electriciteit ik vandaag had moeten kopen...????  ik zie dit bij de buren, hebben ook panelen liggen. helemaal ondergesneeuwd.... den andere was ze stuntelig op een ladder aan het vrij maken van sneeuw....en hebben dan waarschijnlijk ook geen rendement met deze mistige donkere dagen.....

ik weet het niet maar volgens mij zijn ze nog veel te duur .......

 

 

 

Disel,

 

Je kan je installatie best dimensioneren op je jaarverbruik, en liefst iets kleiner (zo houd je nog ruimte over voor energiebesparing)

 

Als je in de nabije toekomst elektrisch wil gaan rijden (vb scooter) dan kan je evt iets groter dimensioneren.

 

Je schreef : "Heb ondertussen geleerd dat Wp voor Watt-piek staat . Een 1000 Wp installatie zou op een zonnige dag met 10 zonuren (gemiddelde in België) dus 10kWh geven"

 

Dat klopt dus niet ... een installatie van 1KWpiek geeft zelden 1KW opbrengst (eigenlijk alleen als ze perfect in de zon ligt op de middag)

Als de zon schuin op de panelen schijnt, en de zon schuin door de atmosfeer schijnt, dan daalt de opbrengst.

 

Bij een zonvolgsysteem zijn wel hogere opbrengsten mogelijk.

 

Wat je ook kan doen is het stroomverbruik zoveel mogelijk laten samenvallen met de productie.

Dus wasmachine niet snachts laten draaien, maar wanneer de zon schijnt ... idem met gras maaien enz ...

 

Dirk

Ik ben echt helemaal niet mee dat isoleren een zoveel beter rendement geeft dan pv-panelen.

 

Laat me een voorbeeld geven. Mijn vloer is nogal magertjes geïsoleerd. 

6cm isolatie, geen idee welk materiaal maar stel dat het iets met een lambda van 0.065 is dan geeft dit een R-waarde van 0.92.

Als ik dit laat verbeteren door 8cm gespoten pur-isolatie, doe ik er 2.29 bij => R-waarde 3.2

Hiermee kan ik mijn warmteverliezen via de vloer dus tot 30% verminderen. Niet slecht denk je dan. Tot je de prijzen hoort.

Gespoten pur-isolatie kom wsl. op een 2000 EUR, waarvan je de helft via de belastingen kunt terugtrekken.

Mijn vermindering in stookkosten is wsl. 10% (heb hier even de vuistregel gebruikt dat via de vloer 30% van de warmte verloren gaat => 70% besparen op 30% van je verbruik -> 9% ), maw 150 EUR per jaar... dan duurt het 7 jaar voor de vloerisolatie terugverdient is.

Zo heel veel beter dan de terugverdienijd van PV-panelen (10 jaar) is dit dan toch niet ?

 

Beste Disl,

Wanneer men zegt dat isoleren een hoger rendement heeft dan bedoelt men dat er per geïnvesteerde EURO  meer CO2 wordt bespaard.

Uiteraard moeten we dan veel aandacht besteden aan de detaillering van lucht en winddichting.  PUR is dan ook zeker geen goede keuze omwille van de energie input bij productie.

Door de hoge subsidie van PV (nog steeds) is de terugverdientijd misschien korter, dan spreken we wel over het econmische aspect.

Vandaag zijn panelen terugverdiend op 4 jaar, volgend jaar zal dat een kleine 5 jaar zijn.

Mvg

Jeroen