Stop investeringen in steenkool

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Eergisteren werd het onderzoeksrapport ‘Bankiers op hete kolen’ voorgesteld. Het rapport van Netwerk Vlaanderen, waar Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, WWF en Friends of the Earth aan meewerkten, illustreert dat de banken BNP Paribas, KBC, Dexia, Citibank, Deutsche Bank, ING en AXA de voorbije twee jaar samen minstens 25 miljard euro investeerden in klimaatschadelijke activiteiten zoals nieuwe steenkoolcentrales, de winning van olie uit teerzand of kaalkap van regenwoud. Het rapport, dat eergisteren op een ludiek vuurfeest in Gent werd voorgesteld, geeft meteen het startschot voor een petitie met een oproep aan de banken om investeringen in nieuwe steenkoolcentrales onmiddellijk te staken.

 

Uit het rapport ‘Bankiers op hete kolen’ blijkt dat energiebedrijven die nieuwe steenkoolcentrales willen bouwen of olie uit teerzand winnen, vlot financiering vinden bij grootbanken actief in België. In tegenstelling tot wat vele van de groene promopraatjes doen vermoeden, investeert elk van de onderzochte banken (ING, BNP Paribas, Dexia, Citibank, Deutsche Bank, KBC en AXA), behalve Triodos, in klimaatschadelijke praktijken. Zo vinden de 70 (!) nieuwe geplande steenkoolcentrales in Europa, die goed zijn voor een jaarlijkse CO2-uitstoot die overeenstemt met maar liefst 130 miljoen auto’s, gemakkelijk kapitaal bij onze grootbanken.

 

Dit thema is ook in ons land jammer genoeg brandend actueel. We schreven al over de plannen van E.ON om een nieuwe steenkoolcentrale te bouwen in de Antwerpse haven. Hiermee dreigt er in Vlaanderen alleen al jaarlijks 6 miljoen ton CO2 de lucht te worden ingeblazen.

 

Zolang banken investeren in dergelijke klimaatschadelijke investeringen, is er volgens de auteurs van het rapport ‘Bankiers op hete kolen’ van duurzaam bankieren geen sprake. Bond Beter Leefmilieu roept daarom, samen Netwerk Vlaanderen, WWF België, Friends of the Earth Vlaanderen & Brussel, Greenpeace België en de werknemersbeweging KWB, op om de petitie ‘Bankroet’ te ondertekenen. 

Reacties

Waar een bank haar geld in steekt heeft niets met milieu te maken en .... gelukkig maar.

Banken geven leningen aan iedereen die kredietwaardig is en een goed plan opstelt.

Banken financieren evenzeer grote windmolenprojecten als steenkoolprojecten. maar ook waterzuiveringsstations  en ga zo maar door

Het is aan de maatschappij met haar regering om te beslissen of een project zoals een steenkoolcentrale mag worden uitgevoerd en hoe weinig vertrouwen ik ook in de politiek heb de maatschappelijke druk is zeker groot genoeg om te verhinderen dat er nog steenkoolcentrales bijkomen .

De meeste fossiele bronnen hebben nadelen.

Zie maar naar de golf van Mexico, dit kan wel niet gebeuren met kolen.

jef

je hebt gelijk .... en helaas maar.

jou argument klopt als je het ziet vanuit de commerciële overwegingen van de banken zelf. tegelijkeertijd zien ze er geen graten in de hele economie naar de kloeten te helepen met hun winstbejag, het enige dat telt is winst, en natuurlijk zien eij er geen graten in milieuvervuilende technieken te financieren als daar wat aan te verdienen is. en net zo goed zorgen zij voor de financiering van wapenhandelaars, want dat is ook big business.want er zijn toch teveel mesnen op de wereld, dus kunnen we er met een gerust geweten een paar honderdduizend afknallen. en wat maakt het hen uit dat vooral de zwakkeren daarvan het slachtoffer zijn?

hans d