Storende geluiden ventilatiesysteen D

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij hebben in onze nieuwbouw een Vent-axia sentinel kinetic laten plaatsen.

Wij zijn eigenlijk totale leken in deze materies en vroegen ons af of het normaal is dat de lucht dewelke in de kamers wordt ingeblazen redelijk veel lawaai maakt. We hebben ze al proberen dicht te draaien, maar dat kan volgens ons de bedoeling niet zijn, aangezien de luchttoevoer dan minder is?

Als het buiten hevige wind is, dan is het geluid nog harder en horen we de wind er echt doorkomen.

Kan iemand ons hierbij wat informatie geven? Of tips van wat we kunnen doen?

Alvast bedankt!

Reacties

Bij welke stand heb je lawaai?

Heb je geen geluidsdempers vlak na de machine? Deze heb je zeker nodig!

Je kan ook nog plaatselijke dempers plaatsen per inblaasopening (in de opening), indien nodig.

 

En hoe wordt de lucht binnenghaald? Is er een aanvoerrooster met schuine kleppen, zodat de wind er niet rechtstreeks inkomt?

Probeer het inblaasventiel verder open te draaien, i.p.v. te smoren.

Door te smoren worden de fluitgeluiden erger.

Ik had het zelfde probleem in de slaapkamer, door verder open te draaien is de klacht volledig verdwenen.

 

Het inblaasventiel in de slaapkamer bij opendraaien heeft nog een ander voordeel.

Ik veronderstel dat de gekeurde inregeling van de ventilatie reeds gebeurd is en aangegeven in de EPB-aangifte. Achteraf mag men altijd veranderen, maar wel opschrijven hoeveel toeren ge bijgedraaid hebt. Het voordeel is dat ge dan voldoende verse lucht in de slaapkamer gaat krijgen, ook als ge de ventilatie een stand lager draait. Het probleem met de ventilatienormen is het volgende: de normen voorzien veel te veel verse lucht in de living, voor een juist voldoende hoeveelheid voor twee personen in de hoofdslaapkamer. Als men dan uniform in een lagere stand draait, loopt ge het risico te weinig lucht in de slaapkamer te krijgen. Ge kunt veel beter meer lucht in de slaapkamer bekomen door het ventiel open te draaien dan door de ventilator in een hogere stand te zetten. Het lawaai zal wel verminderen.

 Van de ander kant begrijp ik niet goed hoe de sterkte van de buitenwind het lawaai binnen  kan beïnvloeden. Dat moet toch bij de geluidsdemper liggen.

Die bedenking van soms te weinig debiet naar de slaapkamer en daartegenover te veel in de woonruimte heb ik me ook al gemaakt. Misschien is het dan niet zo dom, en gemakkelijk te doen zonder metingen, om bijvoorbeeld het ventiel in de slaapkamer twee toeren open te draaien en als compensatie een ventiel in de woonkamer twee toeren dicht draaien. Een herverdeling dus zonder balansverstoring.

Of kan ook het volgende: In de slaapkamer de toevoer twee toeren open en ter compensatie in de badkamer de afvoer ook twee toeren open?

Charel

zo simpel is het niet hoor, 't is n iet omdat je het ene ventiel 2 toeren verder opent en het andere evenveel sluit dat het verhaal nog klopt.  balans zal allicht geen probleem zijn, omdat de meeste toestellen tegenwoordig zelf de balans houden tussen beide luchtstromen.

Hans,

Misschien niet exact hetzelfde debietverschil als je twee verschillende ventielen evenveel open of dichtdraait zonder meting. Ik moet toegeven dat dat niet echt professioneel is maar 't zal allicht in de buurt zijn.

Maar wat kan er buiten dat nog verkeerd mee zijn?

Een afstelling bij installatie is toch ook enkel gebaseerd op algemene principes die niet altijd voor iedere situatie en voor iedereen de meest gewenste zijn?

Voor alle duidelijkheid, ik ben nu daarom ook geen voorstander dat de regelventielen constant zouden veranderd worden.

Charel

 

 

Je moet minstens naar de karakteristiek van het ventiel kijken. Normaal gezien is deze niet linear, zeker als het ventiel al ver dicht staat. Maar als je aan één ventiel draait, zal de ganse installatie beïnvloed worden.

Hmmm, als leek kan ik dus niet meer volgen.

De ventielen zijn dus op een welbepaalde manier opengedraaid, dus als ik aan sommige gedraaid heb is het susteem nu volledig uit balans?

Hoe zie ik of er geluidsdempers gebruikt zijn?

Bij hevige wind hebben we die duidelijk door de ventielen gehoord.

De buis gaat samen met de dampkap naar buiten en aan de muur us een rooster met niet bewegende lamellen geplaatst.

Inderdaad, de afzuigventielen zijn bij mij conisch, dus hoe verder ingedraaid, hoe meer vermindering van debiet per draai.

Echter de inlaatventielen zijn wel lineair te veranderen bij mij.

Het is dus inderdaad oppassen en niet zo simpel als het op het eerste zicht lijkt.

Maar over het principe: Stel dat je de ventielen met het juiste (gemeten) debiet zou kunnen aanpassen zou het dan iets uitmaken of je enerzijds één toevoerventiel vermeerdert en ter compensatie een ander verminderd of anderzijds één toevoerventiel vermeerdert en ter compensatie ook een afvoerventiel evenveel vermeerdert?

Ik zie alvast geen probleem. 

Beste,

Als de ventielen zoals je zegt op een welbepaalde manier zijn veranderd en je weet dus nog op welke manier, dan zou je deze dus terug naar de originele stand kunnen zetten.

Ik betwijfel echter of je daar nog zeker van kunt zijn. Trouwens als de ventielen niet gefixeerd waren dan lijkt me de kans zeer groot dat ze nooit ingeregeld geweest zijn.

Je kan dus best je installateur hiervoor aanspreken. Hij zal je ook kunnen verder helpen ivm de geluidsdempers want als je echt de wind hoort dan veronderstel ik dat die ontbreken. Geluidsdempers kunnen er verschillend uitzien maar ze zijn normaal geplaatst dicht bij het toestel tussen de vertrekleidingen naar de woning. Zie je daar een soort van verdikking van minstens 1 m lang dan heb je kans dat dat een geluidsdemper is . Zie je dat niet dan is er geen.

Charel 

Ik heb het zelf nooit getest, hoewel ik af en toe installatie's inregel. Maar in principe is het zo, dat als je één ventiel aanpast (open of dicht maakt niet uit), daar het debiet gaat veranderen. Als je één ventiel verder opendraait, gaan alle andere ventielen minder krijgen, want het totale debiet geleverd door de ventilator veranderd niet (principe balansventilatie). Een ander ventiel dichtdraaien gaat volgens mij niet nodig zijn. Maar of je een ander resultaat gaat krijgen met een ander ventiel dicht te zetten weet ik niet. Dit is uiteindelijk van verschillende parameters afhankelijk. Door aan een ventiel te draaien, gaat de druk in het systeem veranderen, wat invloed heeft op de ganse installatie.

De buis gaat samen met de dampkap naar buiten en aan de muur us een rooster met niet bewegende lamellen geplaatst.

Ik veronderstel dat dit de afvoer van de lucht is. Een uitblaas van de dampkap en de aanvoer van verse lucht horen in geen geval langs elkaar te zitten. Eigenlijk zou de dampkap zelfs niet naar buiten mogen blazen.

Maar hoe zijn de ventielen ingeregeld? Eigenlijk moeten alle ventielen zover mogelijk open staan, dit om zo weinig mogelijk drukopbouw in de installatie te krijgen (meer druk = meer lawaai).

charel

ik weet niet welk toestel jij hebt, maar ik ga er vanuit dat het z'n debiet constant en in evenwicht houdt, zoals de meeste van de moderne toestellen.

als je een ventiel 2 toeren, dichtdraait gaat er X debiet minder door gaan, maar het is niet omdat je een ander ventiel 2 toeren opent, dat debiet daar naartoe gaat, dat kan zich net zo goed verdelen over meerdere ventielen.

de afstelling (bij ons toch) gebeurt niet op algemene principes maar door effectieve debietmeting.  en eens ingeregeld zou je niet meer aan de ventielen moeten aankomen.

Hans,

Ik snap nu dat het debiet zich kan herverdelen naar verschillende andere ventielen en niet persé naar waar je wil, maar het moet uiteraard wel mogelijk zijn. Via een herinregeling dan met debietmetingen.

En met algemene principes bedoel ik dat de inregeling gedaan wordt volgens de norm. En die is niet altijd even logisch.

Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld in een kleine slaapkamer voor twee personen er maar 1/4 van de ventilatie zal zijn van die in een veel grotere woonkamer voor dezelfde twee personen.

Het zou toch niet zo gek zijn om dat aan te passen aan de effectieve situatie.

Maar voor mij persoonlijk is dit niet nodig, ik heb hiermee geen probleem , het was een denkoefening .

En inderdaad moet je (als leek) hier niet aan prutsen, op de duur weet je niet meer hoe één en ander nu eigenlijk geregeld is.

Charel

charel

wij regelen nooit in volgens de norm, en daar bestaat ook geen enkele verplichting toe.  ik zou niet zeggen dat de norm niet logisch is, maar 't is in elk geval niet de logica die wij volgen, wij kijken naar bezetting, niet naar oppervlakte.

ok, Hans, dan heb ik het mis voor. Ik dacht inderdaad dat de regeling altijd moest gebeuren op basis van m². Zo is althans de norm.

Uw werkwijze is logisch, maar ik vrees dat niet elke installateur deze toepast. Ook zou dan in feite bij veranderde gezinssituatie die inregeling ook telkens moeten worden aangepast.

Al kan je je afvragen of het allemaal wel zo erg belangrijk is zolang je maar voldoende voorziet (in feite te veel). Wellicht til ik er allemaat wel wat te zwaar aan.

Charel

Beste,

- normaal voorzie je op alle leidingen van / naar je balansventilatietoestel een geluidsdemper, dikwijls zo'n flexibele, die zorgen er voor dat je: a) geen geluiden van buiten naar binnen krijgt (2 dempers, 1 op inkomende 'in' en 1 op uitgaande lucht 'out') , b) na je toestel 2 (op 'supply air' en op 'exhaust air') zodat je geen toestel geluiden en of trillingen naar je binnenbuizen krijgt.

- tenzij je speciale kleppen of regelingen gebruikt, is een dampkap met afvoerlucht combineren met balansventilatie niet zo'n goed idee (in dezelfde buizen al zeker niet). Meestal zal men in passiefhuizen omwille van luchtdichtheid een regeneratiedampkap zonder afvoer aanbevelen...
Sowieso moet je afvoer ver genoeg van je aanvoer staan.

- Je kan om overspraak te vermijden ook nog kanaaldempers gaan gebruiken, deze zitten in de buis iets voor de ventielen.

Zo is de installatie bij ons toch geconcipieerd, geen geluid van buiten of wind, weinig last van geluiden balansventilatie tenzij op 70% of meer...

 

 

Hans,

 

Ge zegt dat er geen verplichting is om volgens de normdebieten in te regelen. Bij mijn aangifte was dat toch nog een verplichting, anders moest ik boete betalen. Volgens een latere uitleg van het EVA mag men wel achteraf veranderen, mits men via een manuele ingreep de originele instelling terug kan herstellen.

 

Als men het ventiel va,n de slaapkamer bij open draait, zal er zeker langs daar meer lucht doorgaan. Behalve als het ventiel reeds open stond de leiding te lang is of een te kleine doormeter heeft. Bij mij ligt de badkamer op het verste punt. Al waren alle doormeters uitgerekend om ongeveer gelijk drukverlies te bekomen, toch is het nooit gelukt daar het volledig normdebiet door te krijgen. Van de herverdeling moet men zich niet teveel aantrekken. Het meerdebiet in de slaapkamer wordt gecompenseerd door een verdeeld minderdebiet in alle andere circuits..

Normaal is het moeilijk om alle ventielen volledig open te zetten. Er zijn altijd wel circuits die te kort zijn om zonder smoring te kunnen werken.  Men kan wel werken met inwendige smoorkleppen. Die geven minder lawaai. Maar onze installateur had het daarop niet begrepen, want daar kan men achteraf niet meer bij

 

Van die uitlaat kort bij de dampkap versta ik niets..

 

Er is nog een bijkomende reden waarom men de regelkleppen wel nodig heeft. Normaal hebben de ellebogen in de leiding een veel hogere weerstand dan de leiding zelf. Aan het aantal ellebogen is weinig te veranderen. Meestal kan deze weerstand niet gecompenseerd worden door een grotere buisdoormeter.

dag pierre

dat is nochthans niet waar, die verplichting bestaat absoluut niet, dat is een verkeerde interpretatie van je EPB-verslaggever.  vooer de epb moet je bewijzen dat je installatie de vereiste debieten aankan, en dat bewijs kan je op eender welke manier leveren.  wij hebben nog nooit ook maar 1 installatie ingeregeld volgens de EPB-vereisten!

Dag Hans,

Welke regeltjes houden jullie dan aan voor in te regelen voor de verschillende kamers?

 

  WC, badkamer, slaapkamer, living, wasplaats, ...   slaapkamers en living vermoedelijk per persoon? Hoeveel per persoon? hoeveel in wc, badkamer met toilet, wasplaats, ... Bureau?

geen vaste regeltjes, maar we proberen minstens 35 m³ toevoer per persoon te hebben, en minstens 20 m³/h.persoon in de slaapkamers.  dit is op de middenstand (dat is de stand waarop wij inregelen), hoogstand is dan 30% meer, laagstand 30% minder.  en dat geeft tot nog toe overal voldoening.  

de rest wordt dan een beetje verdeeld met minstens 40m²/h in de badkamer en 50 m³/h in de keuken, steeds op middelste stand.  idem voor de andere ruimtes, want je moet zorgen dat je in balans bent.

 

Hans,

 

Ik heb juist een tekst gevonden tussen de veelgestelde vragen omtrent de EPB. Ik had deze tekst tot nu toe nog niet, of toch niet zo gelezen. Het is wel hetgeen men in het Frans zegt "le flou artistique".

 

"Voor wat betreft mechanische toevoer/afvoer:toevoer:

 

- De ventilatie-installatie moet zo ontworpen en gebouwd worden dat het mechanische toevoer- en afvoerdebiet overal gelijktijdig kan worden gerealiseerd....

 

- De eis dat de installatie moet kunnen worden afgesteld (= ingeregeld) op een bepaald debiet veronderstelt niet dat ze in praktijk ook zo is afgesteld. De installatie mag, in functie van de gebruikerseisen van de klant, bij oplevering worden afgesteld op  een ander debiet dan het minimaal geëiste ontwerpdebiet. Op datum van de ondertekening van de EPB-aangifte of bij een eventuele controle is het niet nodig dat de gebruiker de installatie kan regelen (zonder gebruik van gereedschap of meetapparatuur)zodat het minimaal geëiste ontwerpdebiet wordt gerealiseerd."

 

Ik versta wel Nederlands, maar hier kan ik toch niet goed volgen. Moet het ontwerpdebiet in elke ruimte op enig moment ook werkelijk bereikt worden, of is het genoeg dat de ventilator sterk genoeg is??? In elk geval is het heel waarschijnlijk dat, zonder inregeling van elk debiet afzonderlijk, het ontwerpdebiet niet kan bereikt worden in de verst afgelegen ruimte. Maar men zal het nooit weten als er bij de eerste inregeling niet achter gezocht wordt. Want om het geëist debiet in het circuit met de meeste weerstand te bereiken moeten de andere circuits gesmoord worden, hetgeen niet noodzakelijk overeenkomt met de beste regeling (regelen = achteraf wijzigen).

 

Hans,

 

Ik zal de vraag anders stellen: Hebt ge de vrije inregeling reeds vanaf de beginjaren 87 en 88 zo toegepast? Of is dit een verduidelijking die pas achteraf gekomen is?

Voor zover ik weet krijg je als je installatie ingeregeld is minpunten (je E-peil gaat dus omlaag). Een EPB verslaggever zou dit document moeten hebben en het moet ingevuld worden door de technieker die de inregeling doet.

pierre

het leuke aan zulke teksten is dat je ze naar eigen goeddunken kan interpreteren.  wat niet expliciet verboden is, is dus togelaten.

het begint met het woordje "kan" in de eerste zin.  het moet dus mogelijk zijn, t.t.z. het toestel en de kanalen moeten dusdanig gedimensioneerd zijn dat de vereiste debieten kunnen gehaald worden.   en daar is de kous mee af, want er bestaat geen eis dat je dat op een bepaald ogenblik moeten kunnen "demonstreren".

inregelen is uiteraard een must, ook al gebeurt dat niet altijd, maar ook daar kan men naar eigen behoefte gaan werken.

 

ik ben pas met systeem D begonnen halverwege de jaren 90, maar heb toen ook altijd mijn eigen systeem gevolgd.

natuurlijk, daarom regelen wij installaties ook altijd in. 

maar het leidt wel eens tot conflicten met EPB-verslaggevers als er niet ingeregeld is volgens de vereisten van de norm.. want de meesten kennen blijkbaar de regeltjes niet zo goed.  maar ik geef graag toe, 't is niet echt superduidelijk.

Op het formulier wat ik gezien heb, moest enkel vermeld worden wie ingeregeld had en met welk toestel (en als ik me goed herinner de effectieve debieten). Maar volgens welke norm, en of er een kwalificatie voorhanden was, was blijkbaar niet belangrijk.