Strobalen in een verbouwing?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo mensen,

Houdt het steek strobalen te gebruiken bij een verbouwing?
Ik voel me heel erg aangetrokken door dit materiaal en zou het rondomrond de muren van een oude schuur willen toepassen.

Voornaamste redenen zijn; recuperatie van het 'afval' stro (stro wordt jaarlijks opnieuw natuurlijk geproduceerd), isolatiewaarden (thermisch en akoestisch)en prijs.

Komen er nadelen bij door het toe te passen in een verbouwing?
Welke alternatieve isolatiematerialen hebben dezelfde eigenschappen?

Reacties

Ik had net hetzelfde in gedachten voor onze schuur... Is veel info over te vinden op internet. Blijkt nogal veel toegepast te worden in de VS.

Ik wil deze zomer mijn huis aan de buitenzijde isoleren met strobalen om dezelfde reden als bovengenoemd. Daar komt bij dat ik veel zelf kan doen en geen speciale apparatuur nodig heb. De grootste kostenpost wordt waarschijnlijk het maken van een dakoverstek om inregenen te voorkomen en het stuken. Je kunt hiervoor kalkstuc gebruiken.

Ik heb veel informatie gevonden over strobalenbouw in de VS, Ierland en Engeland. Bijvoorbeeld hier: http://www.amazonails.org.uk/ Er zijn zowel handleidingen als koffietafelboeken te verkrijgen. Over naisolatie of renovatie heb ik vrijwel niets gevonden.

 Beste, 

Het is 2 jaar geleden dat dit bericht werd geplaatst. Bent u uiteindelijk met uw plannen doorgegaan om na te isoleren met stro? en zo ja, wat zijn uw ervaringen ermee? Wij staan namelijk voor hetzelfde dilemma. Er is ondertussen niets van info bijgekomen op het internet, wat ik eigenlijk wel bizar vind. Stro is een goedkoop, ecologisch en lokaal product. Er moet hier ondertussen toch al mee geëxperimenteerd zijn in verbouwingen of is het toch zo dat dit enkel bruikbaar is bij nieuwbouw?