Studie VMM, houtverbranding vs fijn stof
uit De morgen:
Houtverbranding op het platteland veroorzaakt in de winter iets meer fijn stof dan de primaire uitlaat van dieselwagens. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op het effect van houtverbranding.
De studie toont aan dat houtverbranding op jaarbasis goed is voor bijna 2 microgram per kubieke meter, of 7 procent van het totaal aantal fijn stof. "Tijdens de winter en op het platteland is de bijdrage gemiddeld net iets groter dan de primaire uitstoot van het wegverkeer", aldus Bart Van Besien van de VMM. "Bij wegverkeer is er echter ook een secundaire emissie, zoals het opwaaien van straatstof en de vorming van nitraatdeeltjes. Primaire en secundaire uitstoot samengerekend komt wel op een hogere waarde dan die van houtverbranding alleen."
De VMM merkt op dat in de stad de situatie omgekeerd is, allicht omdat er minder hout wordt gestookt en het wegverkeer intensiever is. "Daarnaast zijn er wellicht ook verschillen in de manier waarop hout verbrand wordt. Hoe efficiënter of vollediger de verbranding, hoe ecologischer."
De bijdrage van houtverbranding aan de concentraties fijn stof is ook sterk seizoensgebonden. "Gemiddeld zijn de concentraties zes keer hoger in de wintermaanden dan in de zomermaanden. Omdat de meeste overschrijdingen van de fijn stofdaggrens zich voordoen in de wintermaanden, speelt houtverbranding een vrij belangrijke rol." (belga/adb)
De studie kan je hier vinden:
http://www.vmm.be/pub/chemkar-pm10-chemische-karakterisering-van-fijn-s…
Reacties
Leuke studie, maar eigenlijk ook weggesmeten geld ...
In Duitsland is de discussie al veel langer aan de gang (zoals zo vaak) en men weet al vele jaren dat houtverbranding voor (veel) fijnstof uitstoot zorgt.
Men zou dus veel beter bestuderen hoe men iets aan het probleem kan verhelpen.
En dan heb ik het niet over "no burn" dagen zoals in deze studie gesuggereerd w.
Maar wel bvb. welke kachels zijn goed... welke kunnen best zo snel mogelijk verboden worden (zijn er nog al wat volgens mij)
Welke fijnstoffilters zijn goed, welke zijn minder goed .... enz.
En dan nog politici vinden die al deze informatie in wetten willen gieten.
Deze politici mogen zich alvast aan een storm van protest verwachten van de houtstokers.
De meeste houtstokers doen dit immers om kosten te besparen op hun verwarmingsfactuur, en zien meerkost voor milieu niet zitten (het gaat nogthans om hun eigen gezondheid in deze)
Ik ga in elk geval niet zitten wachten één of andere wet, en wil zo snel mogelijk een fijnstoffilter installeren (+evt een nieuwe kachel)
Alle tips op dat vlak zijn dus meer dan welkom.
http://www.ruff-kat.de/cms/front_content.php?idcat=11&lang=1
http://www.normatherm-heiztechnik.de/feinstaubfilter.html
http://schraeder.com/cms/deu/energieeffizienz/al-top/al-top.html
http://www.spanner.de/Bilder/flyer_A4_hoch_v3.pdf
Dirk
In Duitsland doen ze er idd echt iets aan.
Tegen 2015 moeten houtkachels voldoen aan BImSchv Stuve2. Tegen 2018 zou het nog strenger worden.
Er zijn al merken die er nu al aan voldoen, dus als je in die richting kijkt heb je een "propere" kachel.
Dirk,
Ik wil gerust geloven dat heel wat kachels het hout slecht verbranden en dat daar een reglementering rond moet komen maar een fijnstoffilter ?????
Op gebied van gezondheid is het net het fijnste stof dat het gevaarlijkst is omdat dit het diepst in de longen dringt.
Jef,
Bij houtverbanding komt er net zeer veel van dat ultrafijne stof vrij....
En dan bedoel ik veel fijner dan PM10
Ik denk dat een elektrofilter het best in staat is om dat er uit te halen...
Dirk
Klopt Dirk,
Zelfs de beste kachel met een mooi rendement scoort qua fijnstof slecht. Een jaar houtstoken is op fijnstofuitstoot een veelvoud van een jaar dieselrijden.
er kan ook hier iets aan gedaan worden, zonder enige kost, nl. omgekeerd stoken. dat heeft een enorme invloed, en het is onbegrijpelijk dat dat niet meer gepromoot wordt, de VMM zou met een veel kleiner budget als aan deze studie versmost werd (want wat uit die studie kwam weten we al lang), veel betere resulaten kunnen bereiken, en met inzet van minder middelen.
dus, alle houtstokers, kijk eens op (en zeg dat voort) :
duitstalige video http://www.youtube.com/watch?v=bHbGUeioLQYfranstalige video http://www.youtube.com/watch?v=5Fz5IkxRFEQdus, geen papier of karton om aan te steken, want dat is een behoorlijke vervuiler
vuur langs boven aansteken, maakt ook dat je vuur rustiger brandt en je rendement ook nog wat verhoogd
veel zuiverdere verbranding
basisvereiste is natuurlijk zuiver droog hout.
dit resultaat kan je natuurlijk nog verbeteren met een goede roetfilter.
hans d
De regels in Duitsland met ingang van 2015 daar zitten de Powall kachels met ongeveer de helft aan uitstoot onder deze toekomstige norm.
dus met andere woorden nu al erg schoon.
kachels kunnen wij leveren, komende week 3 modellen ter show, hopende dat einde van het jaar alle 7 modellen aanwezig te hebben en uit te kunnen leveren.
Kijk maar op google Powall kachels Nijkerk
"zuiver droog hout" lees ik hierboven en ja dat is volgens mij het probleem (sinds containerpark betalend en huisvuilzakken ruim 1 € kosten)
er wordt niet alleen hout gestookt maar gewoon ALLES wat in huis afval geworden is, verpakkingen, ...
dus ook plastics, papier, ...
en dan heb ik het natuurlijk niet over pellet-gebruikers
Hans, wat ik niet gegrijp je steekt de kachel aan zoals op de video. het hout brandt je krijgt uiteindelijk asse en wat houtskool maar dan ? Je moet bijvullen omdat er dan onderaan gloeiende asse is stook je toch niet meer omgekeerd ?
Hebben pelletkachels met hun ventilator niet hetzelfde probleem
Men zegt altijd dat ze heel weinig as produceren maar als je veel de lucht in blaast kan je niet veel overhouden
Pelletkachels blazen idd een deel stof naar buiten maar dat is maar voor een zeer beperkt stukje fijnstof PM10 of kleiner. Het andere stof (vliegas en onverbrande houtstofdeeltjes) is veel groter waardoor het tegengehouden wordt in de neus en dus veel minder schadelijk is omdat het niet kan vastzetten op de longen.
Er is een verschil tussen stof en fijnstof...
Pelletkachels zitten meestal een stuk beter qua fijnstofuitstoot dan houtkachels.
Besten,
gisteren was er een studiedag aan de VUB, georganiserd door ODE Vlaanderen mbt het gebruik van biomassa voor groene warmte. Twee aan de VUB gevoerde studies stelde dat het met de schadelijke uitstoot van hout (pellet) verbranding toch genuanceerder is. De CO2-uitstoot is uiteraard een stuk lager dan bij conventionele verbrandingstoestellen. Qua uitstoot en fijn stof zit heer een zeer groot verschil in de kwaliteit van de toestellen. (lees: de aan/afwezigheid van een lambdasonde, geregelde primaire en secundaire lucht...) De beste toestellen scoren niet slechter dan een stookoliebrander qua fijn stof. Te verwachten valt dan voornamelijk het bestaande areaal aan kachels zéér slecht scoren.
Interessant om te weten is dat fijn stof niet alleen een effect heeft op de luchtkwaliteit, maar ook op het rendement en de correcte werking van de toestellen zelf. Te verwachten valt dus dat de minder goede toestellen net door hun fijn stof op termijn nog slechter zullen gaan presteren...
De emisienormen zijn momenteel nog niet Europees geregeld en dat resulteert in een wildgroei aan nationale regels. Zo is de Franse norm mbt uitstoot voor bepaalde stoffen 25 keer soepeler dan de Oostenrijkse...
De conclusie van het verhaal was zoals steeds: eerst REG, dan toestellen van hoge kwaliteit aanschaffen (Oostenrijk en Duitsland leiden de kopgroep), en tenslotte ze correct gebruiken.
De presentaties zullen beschikbaar gesteld worden op de website van ODE Vlaanderen. Voor wie denkt te investeren in een biomassa-verwarmingsinstallatie aanbevelenswaardige lectuur!
jef
heb de video niet meer recent bekeken, maar als het hout opgebrand is en je wenst nog werder te stoken, is de goeie manier (maar dat gaat niet zo goed in een klein kacheltje) dat je met een grote blok hout het gloedbed naar 1 kant schuift en dan daarnaast opnieuw een houtstapel opbouwt. het vuur gaat dan van links naar rechts (of omgekeerd) branden, maar weer ga je telkens maar een deel van het hout verwarmen, en je blijft je hoge vlamtemperatuur houden. isn echt niet zo moeilijk, is eerder een kwestie van gewoonte. en je wordt bemloont met een zacht brandend vuur, hoog rendement en zeer volledige verbranding.
hans d
U vermeldt een roetfilter.
Waar wordt die geplaatst en in wat verschilt die van een gewoon luchtfilter zoals bijvoorbeeld in een ventilatietoestel? Kan zo een roetfilter mischien ook in een ventilatietoestel worden geplaatst?
Deze filters werken op dezelfde manier als zoals in een auto denk ik. Naverbranding, dus in een ventilatietoesel gaat dat niet lukken. Of is het met ionisatie?
een roetfilter in verbranding is geen doek of gelijkaardig die in de schouw hangt. niet alleen zou je de trek van de schoorsteen belemmeren, de hoeveelheid fijn stof in de schow is een veelvoud van in een ventilatiesysteem, een klassieke filter zoui binnen het uur dicht zitten.
in verbranding wordt gebruik gemaakt van heel andere technieken, zoals bv elektrostatische filtering, dat zou je theoretisch ook wel kunnen doen bij een ventilatie, ik zie alleen niet goed in waarom.
een degelijke F7 filter houdt ook quasi alle roet tegen.
hans d
Hallo Hans,
Omdat mijn voorfilter, een Stork gevouwen filter, al na 2 weken flink zwart is en naar rook ruikt, en het navolgend
F7 filter van Paul nog niet zwart is, maar wel al ruikt naar roet. Deze filters zijn te duur om alle 2 weken te vervangen!
Een electrostatisch filter zou de levensduur van deze filters mischien drastisch kunnen verlengen.
Maar ik denk dat die droge lucht nodig hebben. Op een of andere manier zou er een druppelvanger voor moeten om mistdruppels buiten te houden, mischien zoiets als een metalen filter uit een dampkap, die je in de afwasmachine kunt reinigen.
Dergelijke opstellingen heb ik in ventilatiesystemen nog niet tegen gekomen.
oostlandvaarder
voor zover mij bekent werkt zo'n elektrostatische filter perfect op de ventilatielucht, er is ook een bedrijf in belgië die deze specifiek voor ventilatiesystemen heeft, alleen schiet me - zoals wel meer - de naam me niet te binnen.
en in principe kan je dan al de andere filters weglaten.
hans d
Beste,
Als het over fijstof gaat . 99% is kleiner dan 1um. Dus Pm 10 geeft een indicatie van het fijn stof is maar is verre van juist.
Jullie zweren hier allemaal bij electrostatische filters maar ik heb daar mijn vragen bij. 1 voor kleine debieten ten 2de als hij vol zit geeft hij terug af. Als een alectrostatisch filter dan zo goed is waarom wordt die niet in de luchtgroepen in katoren geplaatst?
een goede website over luchtfiltratie www.feliers.net wel inschrijven
Ik was wel bekent met de grote Cotrell filters, huizenhoog voor bv. verbrandingsovens. Dat die ook voor ventilatielucht bestaan, wist ik niet. Na wat rondstruien op het internet, vindt ik echter niet veel anders dan Honeywell als fabrikant. Het komt mij voor dat daar niets tussenzit voor een gewoon ventilatiedebiet, ze zijn dan nog enkel voor rechthoekige kanalen. Enige suggestie?
Ik vind wel dat er muziek in zit, deze Electrostatische Filters.
oostlandvaarder
zodra de naam me te binnen schiet, zet ik hem op het forum.
't probleem is dat veel kachels veel te veel vermogen hebben en dan gesmoord worden omdat de living anders in een sauna verandert. het hout wordt opgerookt en niet opgebrand... een kachel die gesmoord wordt, stinkt altijd verschrikkelijk.
Mensen opvoeden hoe ze moeten stoken en het juiste type kachel kopen zou ook al een hele stap vooruit zijn...
Dit terzijde heb ik ook last van een achterbuurvrouw die haar kachel als verbrandingsoven gebruikt en hierbij rooksignalen uitzendt naar de andere kant van de stad... gezellig.
groeten,
Nayy
Volgens mijn bescheiden menig is het grootste probleem bij houtverbrandingstoestellen niet de goedbedoelde brandstof (droog en zuiver hout verbranden) maar het feit dat de grote massa houtverbranders of zogenaamde "allesverbranders" gebruikt om zijn hele vuilniszak in te kieperen.
En dit gebeurt niet alleen in landelijke gemeenten (Ik woon in Tielrode) maar ook in stedelijke gebieden. (Ga in deze koude tijden op een avond maar eens rondwandelen in de stedelijke gebieden vb.: oud Borgerhout).
Het blijft opvallen dat de verbrandingsgeur bijna altijd verwijst naar het verbranden van "plastiek, koffiedik, rot of nat hout, enz...".
Milieudiensten en politie staan machteloos omdat ze voor controle ervan een huiszoekingsbevel moeten hebben.
Zijn medebuur/medemens vergiftigen via afvalverbranding kan dus nog altijd probleemloos in onze rechtsstaat.
Daarom pleit ik voor een bijkomende wetgeving of reglementering waarbij een huis met zwart rokende schouw of waarvan de schouw zwart geblakerd is, zonder huiszoekingsbevel door de politie of milieudienst van de gemeente mag betreden/onderzocht worden voor het eventueel opstellen van een PV.
De rest van de wetgeving is al ok (De vervuiler betaald...).
Moest je eens weten hoeveel open vuren hier zijn (land en tuinbouw en prive), en als je weet dat de overheid daar al niet geinteresseerd is om controle uit te voeren, dan kan je bedenken wat een onnozel plan het is om houtkachels ed. te reglementeren.
1 vuurtje vorige zomer zag eruit als een grote vulkaanuitbarsting, type grote fabriekshal die in vlammen opgaat.
Het heeft verschillende oorzaken volgens mij.
- Eerst en vooral de mentaliteit van de mensen. Deze stoken er maar op los en smijten alles in hun kachel van nat of onvoldoende droog hout tot plastiek en brandbaar afval. Dat toont al geen respect voor milieu en medeburger.
- Te grote kachels die moeten gesmoord worden omdat het te warm wordt.
- Slecht rendement en uitstoot van kachels, inbouwcassetten en andere rommel omdat het niet teveel geld mag kosten.
Alles komt weer op hetzelfde neer. Geen of veel weinig regelgeving in België. Op kachels en haarden staan belachelijke normen hier als je het met Duitsland vergelijkt.
Strenger optreden door de politie zie ik niet goedkomen. Hier in de gemeente was er vroeger een retrebutie op afvalverbranding in de tuin. Als de politie een PV opstelde volgde er automatisch ook een retrebutie van de gemeente. Dat is afgeschaft en daarnaast is het aantal PV's van de politie zeer klein in vergelijking met de zwarte rookpluimen dat je hier ziet opstijgen. Nuja, de politie heeft ook iets anders te doen als je ziet dat er maar 3 patrouilles zijn voor een grondgebied van meer dan 100000 burgers. Als je hier niet zegt dat je bedreigd wordt met een wapen kan je een halve dag wachten op politie, en als er al snel hulp komt is het een combie met 2 jonge dames van begin de 20 die niets van autoriteit uistralen. Dit terzijde natuurlijk.
Waar ik woon moet je niet proberen van een open vuur te maken hoor... dat zal niet lang duren. Politie grijpt snel in...
hoi
ik kan en zal wel mis zijn maar
ik heb vorig jaar een houtkachel geinstalleers van het merk Aduro type 4 deze zou middels een speciale toevoeging 40 percent minder hout verbranden
ook deze kachel brand nadat ze op temperatuur is bijna gelijk een gaskachel namelijk blauw vlammen
volgens de handleiding is dit de einige manier om milieubewust te branden
zolang men een gele vlam heeft zou men NIET milieuvriendelijk verbranden
dus AL die pelletkachels branden met een gele vlam heb nog geen enkele gezien met een blauwe vlam
welke kachel brand dan het schoonst laat ons zeggen
vriendelijke groeten
en wat mag die speciale toevoeging dan wel zijn?
dit zou een speiale luchtinlaat regeling zijn
het gaat over deze kachel
http://www.houtkachels.com/aduro_4.html
Even de technische fiche geraadpleegd van die aduro kachel: met afgastemp van 286°C kan het rendement toch niet zo schitterend zijn hoor.
Volgens mij zeker geen 80% meer...
Er zijn wel meer kachels die superzuinigheid claimen...
nayy
Maar wat bedoelen ze met rendement, kan ook over het rendement van verbranding gaan, dat hij praktisch alles verbrandt waarna je de warmte zo de buitenlucht inblaast. Op die foto's zie ik geen enkele met blauwe vlam. Naverbranding hebben finovens en dergelijke ook. Zou wel eens een vergelijkende test willen zien, een accumulerende houtkachel naast deze, niet moeilijk te bepalen wat de beste zal zijn.
hoi
ik kan alleen maar zeggen wat ik hier zie
en deze kachels hebben toch bijna als enige het ecolabel
indien de kachel op temp is en ik hou ze wat door onder de luchtinlaat dicht te zetten en de bovenste zo te regelen tot ik een blauwe vlam heb dan brand deze heel lang met een blok hout en volgens de duitse forums want daar ga ik meestal lezen , die zijn al een stukje verder dan wij denk ik zo, naar aanleiding van wat ik lees , is de kachel dan het hout aan het vergassen wat het hoogte rendement geeft
ik heb ook een paar kennissen die met hout stoken en als ik zie en hoor hoeveel dat die erdoor rammellen per dag denk ik soms die moeten ernaast blijven zitten om bij te gooien
Kan je eens iets meer zeggen over dat Eco-label? Wie of welke instantie geeft dat label?
http://www.houtkachels.com/aduro_4.html
lees even deze link in nederland directe korting bij aankoop zoals hier de ecopremie
Dan zou men ook bij U mogen binnenvallen zonder huiszoeking als men een vermoeden heeft dat U een dief of moordenaar bent.
dat SWann is een noordeuropees kwaliteitslabel, en zou zich onderscheiden van de andere labels, doordat de kachel niet enkel op vollast een hoog rendement heeft, maar ook bij lagere vermogens.
Bij de meeste labels wordt het rendement op vollast bepaald, wat natuurlijk een vertekening is van de realiteit omdat een kachel bijna nooit op vollast brandt. (resultaat is te positief voorgesteld).
Een gewone gietijzeren kachel kan op vollast redelijk goede rendementen halen (>70%), ga je hem afremmen daalt het rendement vaak naar <50%)
groeten,
Nayy
over rendement staat er niets ,toch ook belangrijk
ik zweer daar zeker niet bij, maar het is mogelijk ook een oplossing als je in zwaar belaste gebieden zit, maar ik ben zeker geen kenner van die materie.
geen idee waarom ze die niet plaatsen, misschien wel omdat de meesten niet van wakker liggen van deze problematiek?
hans d
hebben jullie al eens gelezen wat daar juist staat?
<< Daar Aduro een van de enige kachelmerk is met het NORDIC ECOLABEL, op al hun modellen, mogen wij u direkt een hoge korting geven. >>
dat vind ik wel een heel vreemd argument? je kan je ook de vraag stellen wat de waarde van dat label is, er zijn in duistland en oostenrijk echte topkachels op de markt, en die hebben dat label niet. overigens, zo'n topkachel, en een van de goedkoopste op de markt, wie gelooft er nog in sinterklaas??
heb ook even het filmpje gezien, stoken doen ze alvast ook niet op de juiste manier.
ik vraag me ook af wat de criteria zijn voor kachels, die vind ik alvast niet op de website van nordic swan.
hans d
Dat geldt jammer genoeg voor heel veel labels en "Keurmerken"
hoe bedoel je dat?
ik heb nog nooit een andere merk met een milieukeur dat vreemde argument horen gebruiken, en meestal zijn die ook niet zo goedkoop. of bedoel je dat je de emmissiewaarden niet vind?
voor sommigen is dat mogelijk het geval, maar als zij bv over de duitse of oostenrijkse norm spreken, die vind je toch vlotjes op het net terug.
hans d
Ik heb persoonlijk ook meer vetrouwen in een kachel die aan de Duitse norm voldoet, bijvoorbeeld BimSchV Stuve 2 (2015). Deze norm gaat zelfs later (2018) nog strenger worden dacht ik. Een kachel die daar op de markt komt moet onder een bepaalde uitstoot zitten, getest en gecertificeerd worden door een keuringsinstantie zoals TüV of gelijkaardige.
Dat zegt toch veel meer dan een Eco labeltje die waarschijnlijk door de fabrikant zelf of een belangenorganisatie in het leven is geroepen uit eerder commerciele doeleinden. Dat hoeft daarom niet altijd slecht te zijn maar als je dan naar de parameters of certificaten vraagt blijft het meestal stil.
hoi
het is maar dat het mij een vraag is hoe u kan zien of het een goede kachel is ?? zonder enige vorm van informatie en natuurlijk zullen alle fabrikanten zeggen dat hun kachel de beste is
aan het uiterlijk
aan de prijs misschien
hier zeker al niet aan hoor ik heb die gekocht in duitsland aan 900 euro stond toen wel in promotie en die stond TOEN hier in belgié te koop aan 1795 euro en in een andere winkel aan 1495 euro
toen ik die verkoper belde en zei dat ik ze kon kopen voor 900 euro , zei die mij als een heilige dat hij ze inkocht aan 1200 euro en dat die 900 euro niet kon
ja als het aan de prijs hangt zullen de verkopers misschien een hogere vragen dan zijn de belgen content en denken een goede kachel te kopen
maar hoe kan men het zien , nergens aan , de verkopers zullen wel zeggen hoe duurder hoe beter
en dan wat men er in opstookt , ik ken persoonlijk mensen die er alles in opbranden in hun gamma kacheltje , die zeggen gewoon , als ze versleten is koop ik gewoon een nieuwe van 250 euro
zolang de stookkosten hoog liggen zullen er altijd slechte houtstokers zijn
geef die mannen een zeer goede zuinige kachel en indien ze geen geld willen geven aan goed droog hout hebt u er ook niets aan
In Duitsland kosten ze nog steeds geen 1000 euro.
Op volgende link vindt u ook wat meer cijfers:
http://www.ofen.edingershops.de/Kaminofen/Kaminofen-7-kW/Kaminofen-Aduro-4-schwarz-Stahl-7-kW::91142797.html
G
Hans, nagenoeg alle sectoren hebben hun ( al dan niet lokaal) label. De groenten , het vlees, de "milieuvriendelijke" auto's en nergens lees je welk controle mechanisme die labels evalueert.
Als er al objectieve waarden gegeven worden , de emissiewaarden bvb, zegt dat absoluut niets over het totaal gebeuren. Bij auto's werd de CO2 uitstoot plots gelijkgesteld met "milieuvriendelijk" , gestimuleert door de overheid waardoor er nog meer milieubelastende diesels in het verkeer kwamen.
Een vriend van me verkoopt grootschalige , Amerikaanse, grasmachines bedoelt voor gemeenten en dergelijke.
In de USA moesten alle grasmachines plots onder bepaalde emmissiewaarden blijven. Is dat de grote vervuiler in de USA ? De grasmachines ?
Als we over kachels spreken ze veroorzaken 7 % van de vervuiling . Kan ongetwijfeld veel beter maar wat doen we om het transport -dat naar 50 % van de vervuiling gaat - fors terug te dringen ? Dieselwagens stimuleren ?????
zo maar zien kan je dat inderdaad niet, maar als ze voldoen aan de nieuwe duitse BimSch (Bundes immisions Schutz) dan heb je toch al een minimum aan kwaliteit. voldoet ie aan de regensburger norm, dan heb je echt kwaliteit in huis, maar er zijn er nog niet zoveel die daar aan voldoen.
het juiste hout en vooral op de juiste manier stoken is primordiaal, en wat dat betreft is de overheid veel te laks. ik bven een groot voorstandr van houtstook, maar ook een felle voorstander van een heel strenge wetgeving en aangepast vervolgingsbeleid. maar zolang de heren ministerds en parlemnetariers zelf open haarden in hun kasten van villa's hebben staan, zal dat wel wishfull thinking zijn.
hans d
Bert, ik las het hierboven ook. Een goede kachel moet je ook goed gebruiken. Zo lang een kachel goed doorbrandt zal er zelden een probleem zijn. Ik vermoed inderdaad dat die emissienormen bij ideale verbranding gemeten worden. maar wat doet die goede kachel als stokers hun kachel smoren, nat materiaal verbranden etc ?
Het heeft iets van de verbruikcijfers van auto's. Altijd gemeten in ideale omstandigheden maar ik vrees dat nagenoeg niemand die cijfers in een normaal verkeer haalt.. Mensen die het milieu bijkomstig vinden zullen allerlei vuiligheid blijven stoken. Er werd door garages en in serres massaal veel afvalolie verstookt. Wie rook er nog nooit verbrand plastic tijdens een wandeling ? Betere kachels zullen nuttig zijn voor mensen die al inspanningen doen en inderdaad alle beetjes helpen. Maar zullen mensen die nu hun afval opstoken stoppen omdat ze nu een betere kachel hebben ?
edit
Ivm het fijnstof uit de topic-titel:
Bomen/bossen doen ook aan IMMISSIE van fijnstof.
Gaan we uit van een goede kachel, droog hout en verantwoord stookgedrag, dan weten we dat het CO2 verhaal neutraal is als we ook het bos erbij betrekken.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor fijnstof. Bossen/bomen filteren een heel pak fijnstof uit de lucht.
Gaan we dus uit van lokaal, duurzaam beheerd hakhout of bosbouw, dan krijgen we niet alleen een forse vergroening, maar ook met het fijnstof zal het nog reuze meevallen:
Hout heeft een gemiddelde verbrandingswaarde van 10GJ/M3: Wilg zou eerder rond 8,5 GJ/m3 zitten.
Geteld aan een jaar verbruik van 10 à 15 stére wilgenhakhout geeft dit dus 85 à 127,5 GJ warmte.
Verrekend met de fijnstofwaarde (20 à 50 g/GJ) geeft dit minimum-maximum geteld een resultaat tussen (20X85=)1700 g en (50X127,5=)6375 g.
Ofwel ergens tussen 1,7 kg en 6,375 kg, waarbij fijnstof dan een onderdeel vormt van dit geheel.
Vergelijk met wat de hakhoutaanplant in hetzelfde jaar aan fijnstof uit de lucht gehaald heeft:
Citaat:Als we uitgaan van een gemiddelde filtering van 0,1 kg fijn stof per boom per jaar en een bos met 200 bomen per hectare, kan een hectare bos jaarlijks 20 kg fijn stof invangen. Dit is een schatting, waarbij wegemiddelde waardes gebruiken. Gebruiken we in de berekening de maximum hoeveelheid invang van 1,5 kg
per boom per jaar, dan is een hectare bos zelfs in staat om 300 kg fijn stof uit de lucht te halen.
bron: http://www.mooigelderland.nl/download.php?itemID=371964
Maw als je houtstook structureel gaat beschouwen in een duurzaam , lokaal beheerde energiewinning, zal de totale hoeveelheid fijnstof in de lucht zelfs gaan dalen.
Maw strenge normen op de kachels en een verbod op geïmporteerd stookhout en een verbod op niet duurzaam beheerd stookhout.
G
maia
één belangrijk onderdeel vergeten, een degelijke informatiecampagne over hoe je hout stookt, en een beleid met de mogelijkheid om op te treden als er overtredingen zijn. want nu gaan de afvalstokers meestal vrijuit.
hans d