subsidies zonnepanelen , passiefhuis, energiebesparing ....

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

 

De schaarse middelen van de overheid dienen optimaal gebruikt worden. Dit betekent dus dat de overheid alleen mag subsidiëren wat heel de maatschappij ten goede komt. Als we van dit axioma vertrekken zou ik graag een open discussie hebben wat onze overheid kan / moet / mag steunen via subsidies. In meerdere topics las ik al dat de huidige GSC van zonnepanelen beter voor andere dingen kunnen gebruikt worden. Geniet heel Vlaanderen / België / Europa van een verminderd energieverbruik dat enkele bewoners van passief huizen ten goede komt. Moet er meer geld naar isolatie , super isolerend glas, condensatieketels … Of zijn we met zijn allen meer gebaad met grote projecten zoals windmolenparken op zee , assemblage van elektrische auto’s en het uitbouwen van een oplaadnetwerk , de ideale kerncentrale uitvinden, en zo kunnen we nog wel even verder gaan.   Waarvoor worden overheidsmiddelen optimaal gebruikt op milieu gebied ?

Reacties

Zonder subsidie zouden tal van energiebesparende maatregelen niet van de grond komen.

 

Met gevolg dat de producenten geen winst maken, de groene economie niet draait. Waardoor geen onderzoek is,  en geen investeringen in nieuwe technologie gedaan worden...Een gesloten kring.

 

Je kan je de vraag stellen of de staat niet beter direct geld steekt in grote projecten maar dan speel je teveel in het voordeel van bepaalde grote bedrijven wat ook niet goed is.

 

Vergeet niet dat er nu ook veel mensen al een belastingsaftrek hebben voor hun lening van hun woning. Schrappen we dit, wat je ook als een subsidie kan zien, dan zal het veel minder zijn voor een groot stuk van de bevolking (en ook voor de banken). Dusja, waar stopt het....

 

Je krijgt alles pas in gang als de economie draait en er een markt ontstaat...

Idd, zoals al gezegd, de subsidie kan op zich best ook andere accenten krijgen: meer nadruk op isoleren voor de kleinere inkomensgroepen want dan bereik je een groter deel van de bevolking voor wie het onmiddellijk resultaat geeft (nl. mindere uitgaven voor verwarming in de winter)

De eerste in die richting werd reeds gezet met de premie voor dakisolatie dewelke inkomensonafhankelijk is.

Andere stappen zullen zeker nog volgen zolang er maar verstandige politici aan de macht blijven of komen...

Maar, het moet zeker gezegd zijn dat de subsidies zoals nu voor zonnepanelen (PV of SWW), GSC-regeling etc. de "groene economie" mee op gang heeft getrokken. En hoe beter die economie zijn momentum krijgt, hoe meer bedrijven zullen investeren in nieuwe producten en technieken om hun deel van de koek te verzekeren.

Dat is een zekere logica, maar om zo'n beweging in de industrie teweeg te brengen lukt alleen als er voldoende vraag is voor zo'n producten. En met de subsidies is die vraag aangewakkerd.

In Tienen is er de productie van PhotoVoltech voor PV elementen (de stukjes verwerkte silicium die verder verwerkt worden op PV panelen). Als er in gans Europa niet genoeg vraag was dan die firma misschien pas binnen een paar jaar er gekomen zijn.