Te kort aan vocht ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij de eerste voorlopige ventilatie berekening bleek dat er voor ons huis +/-550 m³ per uur nodig is.

Wanneer deze lucht aangezogen wordt bij 0 graden bevat deze lucht 2.4 gram per m³ lucht. Om aan 60 % relatieve vocht te komen moet er +/-11 gram per m³ in zitten.

Er moet dus 11-2.4 =8.6 gram per m³ bij verdampt worden, en dus 550m³x 8.6 =4.73 kg per uur.

Om dit volume te verdampen is 2256x4.73 *1000 =10,6 mj => +/-3 kwh nodig

Kan dit? Kopt dit? Ik heb alles meerdere keren nagezien, en vind geen fouten.

Indien bovenstaande juist is, moet ik dan dit verdampingsvermogen invullen in de PHP berekening? 3Kwh is gigantisch (naar passiefhuis normen). Dit is bijna zoveel als het verwarmings vermogen.

Eddy

ps 60% is nodig, zo niet krijgt iedereen hier exema.

ps En van EPB moet ik afzuigen in de vochtige ruimtes, dus kan dit vocht niet uit de wasplaats en badkamer komen.

Reacties

550 m³/h toevoerdebiet ? Dat is veel.... voor een woning.

En toch zeker niet continu te voorzien...?

 

Geert

berekening van de ventilatie voor onze (nog te bouwen) passiefwoning van 237,2 m² geconditioneerde vloeroppervlakte, kwam uit op iets meer dan 270 m³/u

en dat voor 5 personen geteld (2 volwassen en 3 kleine kinderen)

 

je spreekt van 550m³/u ... is jouw huis dan, omgerekend naar mijn waarden, zo iets van 400-500 m² geconditioneerde vloeroppervlakte ?? Dat zou wel een heel groot huis zijn ....

Beste

ons geconditioneerd opp is 400 m². Dit is te groot voor ons, maar volgens de bouwvoorschriften mogen we niet kleiner bouwen.( rijhuis dat aan beide zijden moet aansluiten, voor en achtergevel moeten ook aansluiten dus....

Wat wel blijft is dat bij jullie debiet er +/- 2.5 liter vocht per uur nodig is en dat daarvoor +/- 1.5 kwh per uur nodig is.

Zou het echt niet mogelijk zijn de voorschriften om af te zuigen in vochtige kamers te negeren? Het is toch te idioot om vochtige lucht af te zuigen en dan een (elektrische ) bevochtiger te plaatsen.

eddy

ps heeft er iemand ervaring met vocht doorlatende wtw toestellen?

Eerst is er jaren lang geen enkele norm voor ventilatie, en dan slaat men door in de andere richting...

 

Wij ventileren hier ongeveer 30 m³ per persoon/uur.

Voorwaarde voor dit lage debiet is wel dat je je huis niet volstouwd met giftige bouwmaterialen die allerhande chemische stoffen in je binnenlucht uitwasemen. (formaldehyde, VOS, ...)

Men zou dus veel beter rekening houden met het aantal personen & de gebruikte materialen ipv met de vloeroppervlakte.

 

Tip voor pfft ... neem zeker geen droogkast, maar voorzie een ruimte waar je de was kan drogen (zo ver mogelijk van de afzuigpunten)  Je hebt er tenslotte de ruimte voor  :/)

 

Dirk

En vergaap je niet op de EPB debieten, dit zijn de maxima die je moet kunnen halen.

niets weerhoud je ervan om de luchtgroep op een lager debiet te zetten.

(dit is trouwens ook in de PHPP in te geven).

Je kan ook kiezen voor een groep met warmtewiel. Er zijn types met vochtrecuperatie.

 

Geert

 

 

 

 

In een huis van 400 m² gebruikt ge toch slechts een beperkte ruimte. Waarom zoudt ge dan overal de vochtigheid willen op peil houden? En niets belet u om in de niet gebruikte ruimtes de ventilatie te smoren. Ge moet enkel weten op welke stand ge de regelroosters moet terugzetten om het normdebiet te kunnen bereiken.

 

60% vochtigheid is toch wel zeer hoog in de winter. In de zomer gaat men daar gemakkelijk over, maar in de winter volstaat normaal 30 à 40%. Is er geen andere remedie voor uw eczeem?

 

De EPB-regelgeving houdt geen rekening met de vochtigheidsgraad. Bij systemen A en C bestaat dit probleem ook, behalve dat deze systemen uitzonderlijke weersomstandigheden nodig hebben om aan het normdebiet te kunnen komen (zeer koud, voldoende wind).

Beste Geert

heb jij ervaring/ ken je iemand die ervaring heeft met warmte wielen?

eddy

ps ik las hiet dat de aardwarmtebuis een beetje passé was wegens gevaar voor schimmels en zo. Ik vraag me af af dit niet de beter oplossing is voor vocht. Bij de 10 graden waarbij de lucht de buis verlaat, kan deze reeds veel meer vocht dragen?

 

 

Beste Dirk

geen droogkast: dit zijn we zeker van plan, en doen we nu ook al. Echter wanneer mijn berekening klopt zou een vol bad van 50 liter maar voldoende zijn voor een kleine 12 uur,laat staan dan dit beetje was....

eddy

Pierre

controleert de overheid eigenlijk de installatie? Zo niet negeer ik ze gewoon en bouw volgens de duitse norm

eddy

ps de exzeem bij peuter komt op bij het opstarten van de verwarming, en gaat terug weg wanneer de verwarming een paar dagen uit staat...

60% RV in een goed geïsoleerd huis is niet makkelijk te behalen

Bij ons is dat maar +/-40% in de winter en +/-50%  buiten het stookseizoen.

Je kan best gaan voor ventilatie met warmtewiel om zo vocht te recupereren.

Systemair is het bekenste merk.

 

Volgens mij heb je in je berekening de latente warmte die je terug wint in de warmtewisselaar over het hoofd gezien. Als je lucht met een relatieve vochtigheid van 60% gaat afzuigen, en die in de warmtewisselaar terug gaat afkoelen door de aangezogen buitenlucht, gaat er vocht condenseren. Hier komt warmte bij vrij die opgenomen wordt door de verse lucht. Maar ik ga geen uitspraak doen over de precieze uitwerking van dit proces, dat vergt enig denk, zoek , en rekenwerk

Beste Lacroix

Ik heb het nogmaals bekeken , met een (gratis) digitaal Molier diagram programmaatje van Daikin (en nadien vergeleken met een oud papieren Molier diagram.

   1m³ lucht aan 20° 10% rf bevat 30kj/m³ (= dit is de inkomende verse lucht)

   1m³ lucht aan 20° 50% rf bevat 47kJ/m³ (= dit is de uitgaande vuile lucht)

Er gaat dus 17 kj/m³ verloren ( die later terug moet bijgestookt worden bij het bevochtigen van de lucht)

17kj/m³ x550m³ = 2.6 kwh ( het verschil met de eerste berekeining is dat ik nu uit ga van 50% RF ipv 60% RF)

Ik snap wel niet dat je dit nergens moet invullen op de PHVP excel sheet. Naar passiefhuis norm zijn deze vermogens echt niet te verwaarlozen !! Ik werk voorlopig nog maar met de gratis "Vorprojektierung" en daar kan ik dit verschil niet invullen, en ook geen warmte efficientie wiel kiezen.

 

eddy

 

Volgens mij houd je in je berekening geen rekening met het feit dat je uitgaande lucht achter de warmtewisselaar terug afgekoeld is. Je blaast niet uit aan 20°, maar in het beste geval aan een temperatuur gelijk aan de aangezogen lucht. De relatieve vochtigheid van de uitgeblazen lucht gaat wel flink omhoog en kan indien deze onder het dauwpunt is 100% bedragen.

ipv een warmtewiel zijn er nu ook de gekende Paul en Storck  systeem D toestellen met enthalphie (ik hoop dat ik het goed schrijf) warmtewisselaar module.

Deze optie kost zo'n 500euro extra tov de standaard warmtewisselaar maar kan wel vochtigheid uitwisselen van uitgaande lucht naar de inkomende lucht toe.

zelf nog wel geen ervaring ermee .... onze keuze van systeemD ligt nog niet 100% vast

Voor systeem A geef ik je gelijk maar systeem C is weersonafhankelijk door de ventilator.

 

 

Het is een illusie te denken dat systeem C niet afhangt van het weer. De onderdruk die door de ventilator wordt uitgeoefend is eerder klein ten opzichte van de winddruk in normale omstandigheden. Het is slechts op de hoogste instellingvan de ventilator dat de aanzuiging omhoog gaat, maar niet genoeg om aan lijzijde wind binnen te zuigen. De onderdruk van de wind aan de buitenzijde is er zo groot dat de lucht er nog steeds naar buiten wordt gezogen. Dit alles geraakt bekend ten gevolge van proeven in de windtunnel. Deze resultaten worden internationaal toegepast in alle rekenmodellen. Het is slechts bij windstil weer dat de ventilator zuiver zijn werk doet.

 

 

De warmtewisselaars zijn op de eerste plaats ontworpen om de droge warmte over te dragen. De afgekoelde lucht, die in de winter het dauwpunt benadert of overschrijdt, wordt te snel naar buiten geëvacueerd om daar nog veel latente warmte uit te halen. In geen enkele berekening wordt er rekening gehouden met deze latente warmte, behalve bij sommige ingewikkelde rendementsberekeningen. Gezien deze latente warmte bij alle systemen A, C en D verloren gaat hoeft men bij de onderlinge vergelijking daar geen rekening mee te houden.

Pierre,

 

klopt volledig. Het verhaaltje van afvoer-doorvoer-aanvoer is in de praktijk eerder afvoer-beetje doorvoer-aanvoer als er wind is.

 

Geert

 

Beste
Probleem was dus dat junior nogal gevoelig is voor droge lucht (exzeem en zo),
Om zeker te zijn heb ik de nodige energie om de lucht vochtigheid op 50% te houden eens uitgerekend op maand niveau. De hoeveelheden vocht/ energie die nodig zijn,  zijn nogal gigantisch.
Als ik dit moet bereiken door planten, droogrekjes, ect.. zal dit hoe dan ook het huis afkoelen.
Vragen
- Is dit juist? Ziet iemand fouten?
- In de PHPP berekening zie ik nergens waar ik dit kan invullen,  13 kwh/m² kan toch niet te verwaarlozen zijn?

Mvg
Eddy
Ps Ik heb de berekening in bijlage geplaatst,  zowel in excel als in pdf