temperatuur warm water?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Tot hoeveel graden verwarmen jullie het warm leidingwater dat gebruikt wordt voor afwas, lavabo en douche?
Hoe groot is het risico op besmettingen met leidingwater als het niet warm genoeg wordt verwarmd?

Alvast bedankt.

Reacties

60° wordt aanbevolen.

Hallo An,

Ik dacht dat het minimum ergens 55° was.
Legionella komt ook alleen voor in 'stilstaand' water. Dus voorraad-boilers ed. zijn hier gevoelig voor.

Voorts als je WW-leidingen hebt die aftakken naar punten die bvb. zelden of nooit gebruikt worden (te veel leidingen en aftappunten leiden dikwijls naar kelders/zolders of logeerkamers die zelden gebruikt worden), of zelfs te grote leiding-diameters (weinig doorstroming). Een (te) grote boiler of voorraad is natuurlijk ook gevoeliger voor legionella omdat er te weinig doorstroming (verbruik) is. Het probleem is ook groter voor oudere installaties omdat er dikwijls verschillende aftakkingen zijn, en zelf aftakkingen die afgesloten zijn, diverse diameters van leidingen (en diverse materialen).

Voor zulke aftappunten die zelden gebruikt worden is het raadzaam om de leiding regelmatig (maandelijk) te laten doorstromen met warm water (+60°), of de boiler periodiek (maandelijks) naar een hogere temperatuur te brengen.

Wij hebben een doorvoer combinatie ketel op aardgas.
Water temperatuur staat dacht ik op 49 graden.
We verbruiken dagelijks warm water dus veel stilstand hebben we niet.
Als je natuurlijk een elektische boiler hebt is dat iets anders,maar ik denk bij doorstroom je niet veel risico hebt.

Sunnybeam

Momenteel staat de temperatuur van het warm water op 44°C (voldoende warm om te douchen).
Ik weet het niet goed, verwarmingsketel stond hier toen we het huis kochten, maar ik denk dat het een doorstroom-versie is, dus niet met een voorraadvat. Weet iemand dit zeker, het is een Viessman Calorond 055.
Alvast bedankt.

Onze zonneboiler staat op 45 ° Hij mag warmen op zonne-energie tot 90° en de ketel zal bijstoken als het water onder de 40° daalt.

Ik denk dat dit energetish het meest rendabel is. Op legionelle heb je idd niet veel kans op een kleine boiler die bijna dagelijks de bovenste 50 liter verbruikt.

 

Doch als de zon niet genoeg geeft stook ik maandelijks 1 maal tot 70°.