Thermowood voor terras

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We willen graag een terras in thermowood leggen. We hebben de gevel afgewerkt met thermowood, nu al bijna 2 jaar geleden. En dat ziet er echt nog heel mooi, nu vergrijsd, uit. Ben er heel erg blij mee! Maar wat ons doet twijfelen voor het terras is het glad worden door regen/mos? En geraken de planken niet snel beschadig door tuinstoelen, fietsjes, vlekken ...? Iemand ervaringen? benieuwd naar de reactie!!

Reacties

Ik dacht eens gehoord te hebben dat mos op een houten terras enkel een probleem valt als er geen zon aan kan. Dus als het aan de noordzijde ligt, of als het achter een muur ligt die de zon afschermt.

Men neemt meestal hardhout (bv. Bankirai, teack enz.) omwille van de slijtvastheid en waterbestendigheid voor zulke toepassing.

Ik heb nog niet gehoord van thermowoodtpassingen voor dit doel (misschien omdat hardhout al duurzaam genoeg is???).

Ook al gedacht aan één of ander soort natuursteen voor deze toepassing? 

Thermowood is volgens mij niet geschikt voor een terras dat intensief gebruikt gaat worden. De mechanische weerstand van themowood is ondermaats.

Op de volgende site vindt je sloophout. : hp.houtenplaten.be/producten/wrak-en-scheepshout.

Dit zijn wel geen doorsnee planken zoals je ze in de doe-het-zelf vind, maar het resultaat is prachtig. Het is dan wel geen gelabeld hout, maar naar mijn mening is dit in dit geval niet van belang. Als particulier is FSC hout moeilijk te vinden (mijn ervaring).

 

Al eens gedacht aan Robinia (Valse acacia) of tamme Kastanje planken?  Deze 2 houtsoorten zijn bijzonder duurzaam zonder enige behandeling.  Let er wel op dat er langs alle kanten (vooral onderaan) voldoende ventilatie is.  Als je terras na 20 à 25 jaar toch aan vervanging toe is kan je alles nog in de houtkachel opstoken en co2 neutraal verwarmen !  Als er weinig bezonning is zullen mossen en algen de boel wel glibberig maken.  En dit heeft niets met de houtsoort te maken.  Ook niet met het feit of er ribbels in de planken zijn of niet.  Af en toe eens lichtjes met de hoge drukreiniger afspuiten brengt soelaas.  Of nu en dan afschuren met een flinke scheut javel in het water, maar dat is al wat minder eclologisch...

Volledig akkoord met Log-ic. Ik leerde Rubinia? of Robinia?, kennen via houthandel-zagerij Broos in Tielt-Winge (vind je wel via Google).

Deze houtsoort bevat +-25% looizuur en blijkt volgens diverse bronnen, onbehandeld, perfect bestand tegen insectaantasting, zelfs tegen termieten!

De houttekening doet een beetje denken aan de houttekening van Es. De kleur is geel soms met een geel-groene ondertint.

En... het is bikkelhard (volgens mij nog harder dan eik). Ideaal voor buitenhout maar ook als parket.

Prachtige houtsoort!

 

Robinia Pseudoacacia is de duurzaamste Europese houtsoort (duurzaamheidsklasse 2, bijna 1). (de fameuze hardhout-soorten zitten meestal in duurzaamheidsklasse 1 en 2)

Het hout heeft ook de eigenschap gemakkelijker vocht af te geven en moeilijker op te nemen ... ideaal voor een terras dus. Grootste nadeel is de beschikbare lengte die eerder beperkt is vanwege de kromme groei van de boom.

Zelf ga ik er over 2 maanden (ongeveer) mijn terras mee maken.

Ik heb een partij platowood terrasplanken liggen (ooit goedkoop 2 de keus via kapaza gekocht), de bedoeling was om mijn terras mee te maken.

Maar ben ook aan het twijfelen, denk dat de ribbels veel kans hebben om te schilferen/afbreken.

Ik kan ze nog altijd gebruiken om een schutting mee te maken, want die moet er ook nog van komen.

elke,

 

ik heb zelf een bijgebouw bekleed met thermowood. ook de onderregels zijn uit thermowood. Mijn inziens is het absoluut ongeschikt als therrasbekleding: 1. het is te zacht. 2. het is mechanisch niet sterk genoeg. als er bv ergens een 'knoest' zit over de hele breedte van de balk, breekt die daar snel door. 3. het schilfert tgv verwering en ik zou niet graag zo'n splinster in mijn teen hebben.

de genoemde alternatieven lijken mij meer geschikt. 

 

mvg,

thomas