toepasbaarheid van zonneenergie voor de verwarming van een utiliteitsgebouw.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal,

Ik doe een onderzoek voor mijn opleiding naar de toepasbaarheid van zonneenergie voor de verwarming van een utiliteitsgebouw.
Het idee is dat door middel van de zonneenergie een buffervat wordt opgewarmd, welke dan voor de warmte behoefte in de ochtend an voorzien. en overdag de buffer weer kan opladen. In de winter kan er wel iets bijverwarmd worden maar het liefst zo min mogelijk.
Tijdens mijn zoektocht vind ik vooral veel artikelen van 5-6 jaar geleden. Aangezien de techniek de laatste jaren met sprongen vooruit gaat ben ik meer op zoek naar de recente bevindingen in deze branche.
Weet een van jullie goede bronnen voor informatie met betrekking tot dit onderwerp?
Daarnaast wordt er veel gesproken over jaar opbrengsten van de panelen/collectoren, dit is opzich een interessant gegeven alleen is de warmte vraag juist hoog in de winter en de zon intensiteit is dan laag.
Een ander punt is wat er gedaan kan worden met de rest warmte die er in de zomer/avonden/weekenden is?
Of is het in het geheel misschien slimmer om elektriciteit op te wekken en elektrisch te verwarmen?

Met vriendelijk groet,
Martin

Reacties

en dus ligt de oplossing voor de hand, seizoensopslag.

Er gaat sowieso een opslag komen om de warmte van de dag te kunnen gebruiken om in de ochtend het utiliteitsgebouw op te warmen voordat de werknemers arriveren. 

Maar is het economisch rendabel om zulke grote vaten neer te zetten om de winter te overbruggen, of kan de ruimte en natuurlijk de investering in materiaal beter besteed worden.

Daarnaast zal er in de zomer nog steeds een overschot zijn,

De panelen kunnen wel zo efficient mogelijk neergezet worden, 36 graden en iets westerlijk, maar aangezien in de zomer een overschot aan warmte is, is het niet handiger om de panelen zo efficient mogelijk voor de winter neer de zetten. Vacuumbuizen kunnen op een heldere winterdag ook boven de 40 graden uitkomen en dat zou genoeg zijn om het pand op te warmen.

 

 

 

"Vacuumbuizen kunnen op een heldere winterdag ook boven de 40 graden uitkomen, en dat zou genoeg zijn om het pand op te warmen."

 

Akkoord met deze 40 graden. Maar met welk debiet? Om het huis op te warmen heeft men een bepaald debiet nodig. Maar gaat dat debiet niet te groot zijn om terug op tijd door de zon opgewarmd te kunnen worden?

Eens met het feit dat er in de winter minder opbrengst is van de zonnecollectoren.

Ik hoop deze week de gegevens te krijgen over het warmte gebruik van de afgelopen 2 jaar, het is mooi dat we 2 extreme winters hebben gehad kan ik daar meteen rekening mee houden.

In het volgende artikel http://www.ecn.nl/nl/nieuws/newsletter-nl/archief-2009/maart-april-2009/seizoensopslag-van-warmte/ spreken ze over warmte opslag in de vorm van zoutkristallen, hierdoor kan de restwarmte van de zomer zonder veel verlies meegenomen worden naar de winter. Maar dit is allemaal nog in een experimentele fase. Ik heb al contact met ze opgezocht over een eventuele toepassing.

Het betreft ook een kantoorgebouw waar veel apparatuur staat en mensen (als het goed is) hard werken. hierdoor is de warmte vraag niet al te hoog. Het pand hoeft ook maar van 7 tot 7 warm te zijn dus snachts als het snel afkoelt hoeft er niet gestookt te worden.

Het is een kwestie van een mooi optimum zoeken voor de investering-besparing-terugverdientijd. Het is natuurlijk onzin om 2 keer zoveel panelen op je dak te zetten voor 5% meer warmte in de winter, wat opgevangen zou kunnen worden met een simpele na verwarmer.

 

 

<< De panelen kunnen wel zo efficient mogelijk neergezet worden, 36 graden en iets westerlijk >>

en waarom is 36° naar het westen efficiënt?  dat is nieuw voor mij, om niet te zeggen, onzin.

als je met seizoenopslag wil werken en in de winter er mee verwarùmen, zet ze dan pal zuid of hooguit een graad of 10 naar het westen, en op een helloing van 70 tot 90°, voorwaarde is wel dat je geen beschaduwing krijgt!

hans d

welk type gebouw? welk gebruik, welke temp, ...

 

vb : school, weinig realistisch, kantoor : moet kunnen, magazijn, lage temp, groot dak, is heel wat beter

 

maar zonneënergie is volgens mij niet beste investering

bekijk eens "bodem-energie" met behulp van warmtepomp, zeker in kantoren, ziekenhuizen, ... waar je ook koeling wil in de zomer !

vb : http://www.terra-energy.be/

 

stefan

 

Een modern kantoorgebouw met weinig warmteverliezen klimatiseren (dus verwarmen én koelen) is niet evident. s' Morgens zal er even verwarming nodig zijn, maar al snel zullen de interne warmtewinsten zodanig groot worden dat verwarming overbodig wordt. Ik weet een gebouw waar bij buitentemperaturen boven het vriespunt al geen verwarming meer nodig is. Reken is dus de boodschap. Eerst bepalen hoeveel warmte er s' morgens nodig is het gebouw op te warmen en aan de hand hiervan de nodige oppervlakte panelen en buffer bepalen. Het probleem is de zomer: een enorme installatie panelen die ieder dag op hoge temperatuur staat. Eventueel kan er een absorptie-koelmachine voorzien worden die dan met deze zonnewarmte koeling maakt. Een meer realistische piste is zoals aangegeven een warmtepomp gecombineerd met warmte/koude opslag in de bodem.

Het is een standaard kantoor gebouw, plat dak, 2 verdiepingen. Het bedrijf heeft specifiek gevraagd naar zonne-energie, ik zal vandaag wel de warmte behoefte voor het gebouw gaan narekenen als het goed is hebben ze de gegevens hier.

36 graden helling en iets westelijk gedraaid is wat ik bedoelde ja.

door een helling van 70 tot 90° te gebruiken krijg ik te veel last van schaduw van de eigen zonnepanelen

Wat is een standaard kantoor gebouw....? Je interne lasten bepalen zeer veel.

Zoals de poster hierboven al aangaf, je hebt in kantoren vooral 'smorgens een verwarmingsbeheofte, daarna dikwijls een koelbehoefte. Sommige kantoren hebben zelfs in putje winter een koelbehoefte.

Probeer vooral te bepalen wat de verwarmingsbehoefte is op uur, of nog beter kwartierbasis. Is er ooit een energiemonitoring geweest ? Misschien interessant om dat eerst uit tevoeren.

 

Geert

 

 

Wat nog minder bekent is, is dat heel wat kantoorgebouwen tegelijk koeling en verwarming vragen. Ik ben al in verschillende gebouwen geweest waar de koelmachines en de verwarmingsketels gelijktijd draaien... Zelfs bij buitentemperaturen van 30° draaien de cv-ketels! De reden hiervoor is dat om de ventilatielucht voldoende droog te krijgen, deze ver moet worden gekoeld. Te ver, waardoor de verwarming moet bijspringen om de temp goed te krijgen.