twee kleine boilers of 1 grote boiler bij zonneboiler - rendement ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat is het meest economische ? Wat heeft het meeste rendement ?

De plaatsing van 1 grote zonneboiler of de plaatsing van 2 kleinere met een schakelsysteem waarbij als de boiler op T geraakt door de zonnepanelen de tweede boiler wordt opgelijnd ? Bij een recent onderhoud van mijn gasinstallatie beweerde men dat dit meer het plaatsen van 2 kleinere boilers 200-300 l hierbij als meer ideale oplossing wordt voorgesteld.

Reacties

Ik zal het ook zo installeren bij mij thuis... Als er voldoende zon is en het 1ste buffervat reeds volledig opgewarmd, dan gaat de regeling (sturing) ook de 2de gaan opwarmen.

Het is immers beter 1 volle buffer 200-300 liter te hebben op goede temperatuur dan een dubbele hoeveelheid in een groot vat die maar half zo warm is en zo goed als onbruikbaar!!! Want de zon schijnt in de donkere dagen niet altijd even sterk of de opklaringen duren niet lang genoeg voor een groot vat. In de zomer zou dit geen verschil uitmaken.

bvb.: 500 liter op 24 graden tegenover 250 L op 48°C...... Tegen het aan de kraan is krijg je een kou douche van 20° terwijl je in het 2de geval de 45° nog met koudwater via de mengkraan gaat op elke gewenste temperatuur brengen....