U-waarde bij nieuwe glasnorm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij staan voor de keuze voor onze nieuwbouwwoning of we de nieuwe glasnorm wel of niet zullen toepassen.
Deze nieuwe norm is bij de dubbele beglazing dat er één zijde gelaagd is.
Zonder toepassing van deze norm is het 'gewoon' dubbel glas.
Deze norm moet enkel toegepast worden bij ramen die tot aan de grond komen.
Voordelen bij toepassing van deze nieuwe norm zijn dat je nier meer door het raam kan lopen, UV-straling wordt afgebroken en inbraakveiligheid stijgt (gelaagd).
Grootste nadeel is natuurlijk de prijs.

Ik vraag me af in hoever zal deze norm doorgedrukt worden?
Is dit verplicht of is dat een richtlijn ?

Nog een andere belangrijke vraag, wat wordt mijn U-waarde van mijn glas gebruik makend van deze nieuwe norm ?
Huidige U-waarde is ergens rond de 1.1 geloof ik (HR-beglazing).

Alvast bedankt,
Pompierke

Reacties

 zo heb ik het begrepen:

Het is geen verplichting, wel een norm. Maw: je doet er als bouwheer compleet je goesting mee. Maar aannemers, architecten etc worden geacht volgens de regels van de kunst te werken. Ze kunnen dus niet anders dan je gelaagd glas aanbevelen, al zullen ze je met plezier van hunne winkel overtuigen door je het bovenstaande uit te leggen. Er zal dus nooit gecontroleerd worden of je de norm hebt toegepast, je hebt trouwens ook geen overtreding begaan. Maar de dag dat het hyperkinetisch jochie van de buren bij je komt spelen en door uw schuifdeur knalt, heb je een probleem natuurlijk. Hoe groot is de kans natuurlijk.... Een afweging zoals zovele!!

Wat isolatie-waardes betreft: ik denk inderdaad dat 1.1 min of meer de gehanteerde norm is. Ik kan al voorspellen dat hieronder reacties zullen volgen van forumleden die dat volstrekt onvoldoende vinden. Zelf hebben we, dankzij een actie van Saint Gobain, 1.0 glas besteld. Maar anders had het ook 1.1 geworden.

heeft er niemand geen idee van de U-waarde van het glas met de nieuwe glasnorm ?