Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Vaatwasser op de warme kraan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij zijn op zoek naar een vaatwasser en ik zou die willen aansluiten op de warmwaterkraan om energie te besparen. Nu ben ik vandaag bij een grote verdeler geweest maar als ik vraag of een bepaalde machine aan te sluiten is op de warme kraan horen ze het er precies donderen in Keulen.
Volgens de site ecohouse van Greenpeace zijn bijna 96% van alle vaatwassers aan te sluiten op warm water maar ik wil hier natuurlijk wel zeker van zijn voor ik iets koop. Op diezelfde site staan wel Miele toestellen als referentie maar die zitten een serieus stuk boven ons budget.
Kan je dit achteraan zien aan de toestellen of werkt dit inderdaad bij allemaal?

Groeten,

Bert

Reacties

bij 96%, alle toestellen die warm water maken met thermostaat (niet met klok)

anders ga je warm water nog meer verwarmen en dan krijg je stoom, ... en problemen

vragen bij Miele is niet goed, zij verkopen hotfill toestellen en willen er dan zo ene verkopen, tegen een veel hogere prijs.

Stefan

Ik heb in 2000 een Miele G640 gekocht en daar staat in de handleiding onder 'spaarzaam afwassen': 'beschikt u over een moderne warmwaterinstallatie? Sluit uw afwasautomaat dan aan op warm water. Hoewel alle afwasbeurten met warm water verlopen, vermindert u zo: - het verbruik van primaire energie - de uitstoot van CO2 voor het aanmaken van energie - uw kosten en de duur van het afwasprogramma. Zo uw leidingwater elektrisch verwarmd wordt, verdient koudwateraansluiting de voorkeur'
Niet slecht van die mannen, nietwaar?

groeten,
Peter

Er zit toch een thermostaat binnen in het toestel?
hoe kan je dan stoom krijgen...onzin?
De thermostaat meet de watertemperatuur en zal gewoon wat bijwarmen tot de gewenste temperatuur. Dus ... wat kan het kwaad?
Misschien is het probleem de rubberen slangetjes binnenin. Dat kan ik best nog wel geloven dat dit het probleem kan zijn! Omdat deze (misschien) niet echt geschikt zijn tegen hoge warmte!

Begrens je boiler op 60°C!

Beter voor je leidingen en je vaatwasmachine.

Denk er wel aan dat je alvorens de vaat te starten, je de warmwater kraan even laat lopen, tot het water heet is. Zo voorkopm je dat de machine eerst nog het koude water krijgt uit de leiding.

Heb mijn Miele gekocht in 2003 met dezelfde raadgeving.

Jeroen

NB Wie meet het energieverbruik eens voor de beide gevallen?

Zosten,

sommige (oude) vaatwassers werkten zonder thermostaat, gewoon een klok erin, dan koud water nemen en 10 min. opwarmen en dan is water warm (vooraf ingestelde waarde)

dit is gevaarlijk als je al warm water in toestel laat lopen, maar komt inderdaad heel weinig voor.

Stefan

Jeroen,

het energieverbruik staat achteraan in de handleiding van het toestel vermeld. vb Universeel 55°: bij koud water 15°C: 1.3 kW/h tegenover 0.7 kW/h bij aansluiting op water van 55°C.

Peter

Bert,

Neem eens een kijkje op http://www.e-ster.be/ gespecialiseerd in energiezuinigheid op alle vlak.

Groeten,
Bram

Peter,

Heb dat ook gezien... vind het opgenomen vermogen toch nog redelijk veel; of het verschil matig.

Welke gegevens voor een wasmachine, die heb ik niet?

Wie heeft de verschillen al eens gemeten met een energiemeter?

Jeroen

Jeroen, Peter,

't Verschil in verbruik kan je gemakkelijk berekenen:

om 1 liter = 1 kg water 1°C op te warmen heb je 4180 Joule nodig. 1J = 1/3600 kWh. Dus als je vaatwasser bv 12 liter water 40° opwarmt (van 15° naar 55°) dan heb je

12 x 4180 x 40 / 3600 kWh = 0.55733 kWh

nodig. Dat op voorwaarde dat 't electrische vermogen allemaal zou worden omgezet in waterwarmte, wat natuurlijk niet 't geval is. Dus een besparing van 0.6kWh per wasbeurt is niet gek.

Eventjes tussendoor:
't is niet kW/h maar kWh: Watt is een eenheid van vermogen en niet van energie. Joule is een eenheid van energie, en Watt is J/seconde dus om van vermogen naar energie te gaan moet je dus vermenigvuldigen met een tijdseenheid. Een kWh is dus de energie die je nodig hebt om een toestel met een vermogen van 1kW één uur te laten werken.

groeten,

Frank

Misschien hier niet echt terzake maar willen jullie toch es op de hoogte brengen!
AEG heeft een T59800 droogkast die A-klasse heeft, werkt met een warmtepomp en verbruikt de helft tov andere!
Allen daarheen.... ;o))
Is wel nogal duur (ongev.865 €) maar met wat je minder verbruikt heb je de kostprijs snel teruggewonnen (in mijn geval binnen 1 jaar)!

Frank,

theoretisch is dat allemaal wel juist maar de was heeft ook nog een andere temperatuur en de trommel kan ook nog koud zijn, het lokaal hoe warm is deze? ....enz enz dus het ware beter als ze bvb een vergelijking zouden maken met bvb 5kg katoen en dan zeggen wat het verbruikt maar ja da's dan weer nie goe' é! LOL
Ik heb een HOOVER combinatie was/droog machine die ook kan wassen met koud water en ja zelfs op 27 min, mits de was niet zooo vuil is tenminste. Maar wanneer ik de machine volledig op deze manier laat wassen is het na drogen een ramp! De was stinkt en plakt als een steen aan de binnenkant van de trommel! Als een stevige klever, ja echt!
Dus dat warme water hebben we in mijn geval wel nodig.
En een nadeel die ze bij hoover ook niet wisten (hum) wassen op 27 min is enkel voor 2 kg was! Dus nu doe ik 27 min wassen daarna zelf het zwieren instellen op 1600 toeren en pas daarna drogen!..... Dus weeral eens bedrogen geweest hé!

Zosten,

Tot nader order steek ik mijn borden en glazen nog altijd niet in mijn wasmachine, maar in de vaatwaser .

Maar je opmerking is terecht, en omdat ik geen handleiding heb van de vaatwassers van Jeroen en Peter heb ik ook een schatting van 12l voor 't waterverbruik genomen. Ik wilde gewoon even aangeven dat de grootte-orde van 't verschil in de handleiding wel kan kloppen, en dat inderdaad de rest van 't vermogen, zoals jij terecht bemerkt, gebruikt wordt voor andere zaken.

groeten,

Frank

Gegroet,

op de websites van de merken in andere landen (nederland en duitsland) staat er meestal veel meer info over de technische eigenschappen en op de nederlandse ook vaak de prijs (die enorm kan schelen, 340 in NL en 540 in BE voor zelfde model, en voor 40 of 50 euro extra leveren ze tot in BE!).
Ook op vergelijkende websites uit het buitenland vind je meer als die van BE als die er al zijn.
Bij vele vaatwassers staat er toch bij dat ze op warm water kunnen aangesloten worden (meestal max 70°), maar bij vele staat er ook bij dat ze dan gewoon de T van het water dan ongemoeit laten...
Handig is ook dat bijna alle handleidingen te douwnloaden zijn in pdf formaat, daar staat meestal in vermeld hoe ze werken.

Frank,
koop plastic dan kan het wel in de wasmachine, hahahaha....

de verkopers horen het meestal in Keulen donderen,
maar in de meeste handleidingen staat het wel of het kan

meeste toestellen inderdaad zonder problemen

die truk met eerst warm water pakken via de keukenkraan pas ik ook toe

groeten,

Björn

Een termostaat is niets anders dan een weerstand die opwarmt door de stroom die door uw verwarming element loopt. En op zijn beurt een bimetaal laat bewegen. Of met andere woorden het is niet meer dan een tijdschakelaar.