Vaillant Ecotec Plus VC 306 + boiler 150l of Viessmann Vitodens 333-F

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

Ik heb twee offertes aangevraagd.

De eerste stelt de Vaillant Ecotec Plus VC 306 met een uniSTOR VIH R 150 liter voor. (30kW)
Dit is inclusief afbraakwerken, tuberen van de schouw, thermostaat Vaillant VRT en de nodige gasleidingen/condensafvoer.
Er is geen sprake van een extra expansievat.

Prijs : 4155 Euro (excl.BTW 6%)

De tweede stelt 4 voorstellen voor waarvan mij de Vitodens 333-F het beste leek. (26kW/23,7kW sanitair)
Dit omvat dus in één behuizing ook een roestvrij stalen laadboiler van 100l.
De andere voorstellen waren : Vitodens 200 kombi (doorstromer), Vitodens 222-W met 46l boiler, Vitodens 222-F met 100l boiler.
Alle voorstellen omvatten : afbraakwerken, tuberen van de schouw, thermostaat Vitotronic 200 / Vitotrol 300, de nodige gasleidingen en condensafvoer, een extra expansievat van 25l.

Prijzen : 4187 Euro / 4758 Euro / 5170 Euro en voor de Vitodens 333-F dus 5895 Euro. (excl.BTW 6%)

Situatie : gesloten eengezinswoning, goed geïsoleerd (geen berekening laten doen), huidige installatie is mazoutbrander met 100l boiler van ca. 15 jaar (totaal geen HR-ketel, kW onbekend), verbruik san/verw. is ongeveer 1500l mazout/jaar.

Mijn vragen :
1 - Zijn dit de gangbare prijzen ? Maw. moet ik een tegenofferte gaan zoeken ?
2 - Welk van de offertes/voorstellen zijn aan te raden ?
3 - Wat is de ervaring met voorgestelde toestellen in verband met de weersafhankelijke regeling (WAR)

Bedankt voor de reacties die volgen.

Mvg,
Dirk

Reacties

Prijzen lijken me vrij normaal,

zijn 2 verschillende merken he, dus moeilijk te vergelijken. Als je voor de 306 zou gaan, zou ik wel voor een inox boiler gaan ( acv smart line bijvoorbeeld ) en niet voor die geëmailleerde vaillant boilerkes ( die ook te duur zijn voor wat het is ).

ecotec 306 heeft een hoger min. vermogen dan de viessmann 333. Waarom zou je weersafhankelijk willen werken? Doe je dat nu ook met je mazoutketel ( vlvw bijvoorbeeld )? Als je nu met een gewone kamerthermostaat werkt zou ik dit blijven doen bij een nieuwe gaswandketel ( wel een modulerende kamerthermostaat kiezen ). Als je echt weersafhankelijk wilt gaan werken dan zou ik kiezen voor de ketel met het laagste min. vermogen en de zuinigste pomp .... dit zou dan de viessmann 333 zijn uit je lijstje (misschien kan de 19 kw ook). Vaillant heeft echter ook een nieuwe reeks ecotec exclusiv ketels dewelke ook heel laag moduleren en een toerentalgeregelde pomp hebben. Deze nieuwe toestellen van vaillant zijn eigenlijk best wel gelijkaardig aan de viessmann 300 reeks maar dan een beetje meer betaalbaar ( wel duurder dan de 306 ).

Misschien ook iets om over na te denken: Hoe "presigieuzer" het merk, hoe duurder het onderhoud en wisselstukken zullen zijn. Zeker als de "Vieze"mannen zelf ter plaatse moeten komen voor een interventie/herstelling buiten garantie ( de term garantie is nogal vaag ) zal je de portefeuille moeten opentrekken.  

 

 De thermostaat die ik nu gebruik is totaal niet modulerend en de mazoutketel is ook niet weersafhankelijk gestuurd. De voorstellen zijn nu tegenwoordig allemaal met een buitenvoeler en dus modulerend op de ketel. Daarom is het inderdaad interessant om een laag vermogen te hebben maar ook nog hoog genoeg als het echt stenen uit de grond vriest zoals twee weken geleden :-) Maar voor mij hoeft het absoluut niet WAR zijn, het is wss wel energiezuiniger. Modulerende thermostaten zijn misschien moeilijker in te stellen ? Geen idee...

Ik heb geen glazen bol hoe lang ik hier nog woon maar stel toch dat ik minstens nog 10 jaar er gebruik van zal maken. Me dunkt dat het al lelijk moet tegenslagen met Viessmann dat deze techniekers in die tijdspanne zullen moeten langskomen. Dat weet je met geen één merk natuurlijk maar ik verwacht het eender bij Vaillant als goedkoper merk.

En bij mij gaat het niet om prestige hoor. Ik wil kwaliteit en uit ervaring met andere dingen weet ik dat dat meestal het meeste kost.

Een boiler in rvs is bij Viessmann-voorstel inbegrepen dacht ik. Valt te overwegen om het ook bij de eerste offerte-aanbieder te vragen.

De 333 heeft idd een inox buffervat ingebouwd ... dit is een laadboiler dus de ketel is eigenlijk ook gewoon een doorstroomtoestel maar dan met een voorraadvat van 100l. Indien je veel kalk in je water hebt kan je beter met een externe boiler werken dan met een doorstromer. Modulerende kamerthermostaat is kwestie instelling idem aan een gewone digitale kamerthermostaat, enige verschil is dat een modulerende thermostaat ook het ketelvermogen gaat aanpassen als dit nodig is. Een WAR is moeilijker in te stellen dan een kamerthermostaat ( veel en lang zoeken naar de ideale instelling ). 

Rede dat Vaillant beterkoop is heeft eerder te maken met hun marketingstrategie en niet zo zeer met kwaliteit wat mij betreft ... maar bon, dat beslist iedereen voor zichzelf natuurlijk. Het gaat hier over een gaswandketelke en niet over een oerdegelijke mazoutketel he ;-). Verwachte levensduur van gaswandketels is om en bij de 15 jaar, of dit nu een viessmann, vaillant, buderus, junkers, elco, of wat dan ook is.   

 Ik heb toch maar gekozen voor de Vitodens 333-F.

Volgens kennissen de beste keuze als je geld genoeg hebt :-)

En voor een mazoutketel wou ik echt niet meer gaan. Duurder in aankoop en volgens mij met de stijgende olieprijzen geen goedkope brandstof. Ik weet dat gasprijzen vlotjes volgen maar als de zuinigheid van de ketel gepaard gaat met het laag verbruik van de toerentalgeregelde pomp, bespaar ik toch daar wat euro's.

 

En je verliest de uitgespaarde eurotjes terug aan de stilstandsverliezen van de ingebouwde boiler en aan het stroomverbruik van de boilerlaadpomp ;-) Hehe ...

Maar bon, de 333-f is een goeie ketel maar kost catalogusgewijs te veel voor wat het is .... Ik heb thuis trouwens ook een 333-f draaien :-D. Kwestie gasverbruik scoort deze ketel in ieder geval niet beter dan goeiekope doorstroomtoestelletjes. Ik koos voor de vitodens 333-f vanwege: lage min. vermogen, voldoende sanitair water uit een "compacte" gasketel van laag vermogen ( 19 kW ), kon/wou geen externe boiler zetten, Zelfplaatsing dus prijs was niet degoutant hoog, duidelijke grafische WAR ( vloerverwarming ).   

 Tof ! Je weet iemand direct met z'n voeten op de grond te zetten.

Ik zal wel zien hoe het hier gedijt in mijn huis.