Ventilatie D in renovatie (duitse norm?)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het betreft een bungalow uit 1975 met volwaardige 2de verdieping onder het dak (ligt op de gewelven, helling 30°, max hoogte 3,75m).

We werken naar zo goed mogelijke luchtdichtheid + passiefhuis isolatie niveau en ik wou eens berekenen wat voor unit ik zou nodig hebben moest ik voor ventilatie D kiezen volgens de normen (via www.bouw-energie.be) en kwam uit op 475m3/h!!

Hier zitten mensen met kennis van zaken, heb al veel gelezen en volgens mij moet ik voor de duitse norm gaan (het gaat nooit zo luchtdicht zijn als een nieuwbouw & moet niet voldoen aan epb).

Mijn vraag: hoe verdeel ik de ventilatie van een kleinere unit en hoe klein kan ik gaan zonder daar nadelen van te ondervinden (e.g. lage massa / lawaai).

Pulsie:
- Woonkamer: 34m² - 122,4m³/h
- Dressing: 9m² - 32,4m³/h
- 2Pers Slaapkamer: 12,5m² - 45,0m³/h
- 1Pers Slaapkamer: 16,5m² - 59,40m³/h
- 1Pers Slaapkamer*: 30m² - 72m³/h
- 1Pers Slaapkamer*: 30m² - 72m³/h
- Bureau*: 30m² - 72m³/h
* Bovenverdiep onder dak, laagste punt is daar 0cm, hoogste +/- 3,75m.
** Beneden verdiep ligt rond 1 centrale gang.

Extractie:
- Keuken: 15,5m² - 55,8m³/h
- Badkamer: 10m² - 50m³/h
- Douche & wasplaats: 7m² - 50m³/h
- WC: 2m² - 25m³/h

TOTAAL: 475m³

PS: als ik er zelf een gooi naar doe kom ik op 375m³

Reacties

Een dressing heeft volgens mij geen toevoerverplichting, tenzij die niet afsluitbaar is, dan komt het bij de slaapkamer. Misschien interessanter om daar een afvoer te voorzien.

EPB debieten (de Belgische norm) zijn maximum debieten die je moet kunnen halen. Niemand zegt dat je de rest van je leven op dit maximumdebiet moet werken.

Ben je trouwens zeker dat je niet aan de minimale (EPB) ventilatie-eisen moet voldoen ? Het gaat over een zeer grondige renovatie vermoed ik.

Met de 'duitse nom' doel je waarschijnlijk op de lagere debieten die in een PHPP berekening gebruikt worden. Duitse normen zijn voor Duitsers bedoeld :)  Maar als je de EPB eisen niet moet volgen zou je gerust lagere debieten kunnen gebruiken. Toch een paar opmerkingen:

Met een grotere luchtgroep en bijhorende kanaalsecties, kan je op een laag debiet ventileren én op een hoog (zonder al te veel geluidshinder) indien dat nodig zou zijn. Andersom is natuurlijk moeilijker...Wat je niet geinstalleerd hebt, kan je nadien niet bijtoveren.

Minimumdebieten om CO2 niveaus te halen die laag genoeg zijn, voldoen daarom niet om de rest van binnenhuisvervuiling weg te ventileren.

Je hebt uiteindelijk toch 300 m² nuttige oppervlakte, wil je persé die 100 m³ besparen ?

 

Geert

 

 

Hebt ge werkelijk 4 slaapkamers nodig? Is het dan niet mogelijk een grote slaapkamer in twee te delen, en de andere tot berging te degraderen. Dan kan men dan een afzuiging plaatsen, geliijk in de dressing. Dan komt ge op 370 m³/h normdebiet, hetgeen reeds fatsoenlijker is.

 

Als er in deze plaats (soms) moet geslapen worden, is dit wel niet letterlijk volgens de norm. Maar ge zijt ge daar in elk geval  beter af met 50 m³/h afzuiging dan bij het systeem C. Daar is men nooit zeker van het werkelijk debiet. Naargelang de windrichting kan er dwarsventilatie optreden. Het kan gebeuren dat er dan slechts een fractie van deze 50 m³/h langs de aanzuigroosters naar buiten gaat.                                                                                                                

 

Ge moet wel voor een zaak opletten:  Welke zal de slaapkamer voor twee personen zijn?  Is dat de kamer van 12,5 m²? Dan hebt ge op volle toerental van de ventilator slechts juist voldoende lucht om expliciet aan IDA 3 te voldoen. Er zijn 22  m³/h verse lucht per persoon vereist.     N.B.  Soms wordt aangenomen dat het voldoende is dat de verse lucht de CO2-concentratie onder 1000 ppm (boven de buitenluchtconcentratie) zou houden. Dan moet de mengeling van de verse lucht in de kamer wel volledig zijn. Dit is bij systeem D niet noodzakelijk het geval wanneer de inlaatroosters te kort bij de deur staan. De norm heeft voor IDA 3 een veiligheidscoëfficiënt van ongeveer 1,85 ingebouwd.                                                         

72 m³/h in éénpersoonskamers is wel redelijk absurd en een systeem C moet deze zelfs niet kunnen halen. De ventilator van een systeem C wordt immers op de afvoer gedimensioneerd. Gelijkheidsbeginsel?

Ik volg de redenering van Pierre ivm systeem C.

Enkele tips :

Om de norm te halen voorzie je een recirculatieleiding die het debiet vanuit de gang naar de woonkamer blaast. --> 122 m³/h toevoerdebiet opgelost. Voorzie wel de nodige toevoerventielen in je woonkamer die bij dagelijks gebruik werken, maar dicht staan bij normmeting.

Tijdens een feestje kan de recirculatieleiding dan eventueel dienst doen. (kan vaak gewoon één muurdoorvoer zijn.)

Je kamers op zolder gaan tot 0 cm hoogte, wat is het effect van een wandje op 90cm hoogte (of zelfs iets hoger)?
Ik heb zo'n wandje staan en het stuk erachter is bij mij effectief technische ruimte/stockage ruimte. Je mag daar trouwens "grote deuren" in maken, maar bij mij staan er grotendeels kasten voor.
Een extra dressing is natuurlijk nuttig, eventueel tussen de 2 zolderslaapkamers.

Heb je effectief 4 slaapkamers en 1 bureau of is er één een opslagruimte? --> toevoerventiel voorzien, maar kan dichtgedraaid worden bij normmeting.

Wat is trouwens het absolute maximum debiet van je systeem D dat je op het oog hebt, zou wel net iets meer kunnen zijn dan je denkt.

 

 

Bij een afhellend dak moet de kameroppervlakte slechts geteld worden vanaf een bepaalde dakhoogte. Dit staat ergens in de bijkomende EPB-uitleg.

 

Ik denk wel dat er sinds vijf jaren terug nu voldoende studiebureau's zijn die het systeem D fatsoenlijk kunnen uittellen. Vroeger werd er veelal met te grote windsnelheden in de geleidingdbuizen gerekend.

In de dressing kan ik dus al afzuiging voorzien :-)

 

De 4 slaapkamers heb ik echt nodig ja (voorlopig slapen de kids samen & baby op onze kamer). Boven is het 1 grote ruimte met de trap op een ongelukkige plaats, ik kan bijna niet anders dan het volgende te maken:

- 1 slaapkamer: 3,5 x 8 meter ( 2x6 meter waar ik kan staan) (tech. ruimte al af, te beklemmend om nog kasten bij te plaatsen)

- 1 slaapkamer: 3,5, 8 meter  ( 2x6 meter waar ik kan staan) (tech. ruimte al af, te beklemmend om nog kasten bij te plaatsen)

- 1 trapruimte, waar ik bureau's kan voorzien & kleerkasten want op de kamers is daar geen plaats voor.

 

Als ik dit trapruimte/dressing noem, moet ik niet ventileren voor EPB; maar wat doe ik best want het is effectief ook bureau? Is extractie hier voldoende?

 

Bij renovatie ben je enkel EPB plichtig als je een bouwvergunning + architect nodig hebt, voor de architect heb ik echter geen werk.

 

Studiebureau kost geld :-( Ik wil nu vooral genoeg info om naar een aannemer te stappen (of half doe het zelf/half aannemer).

 

 

Ik heb mij vergist. Bij een hellend dak is toch de volledige oppervlakte in rekening te brengen. Een kast in de hoek van het dak zou volledig afgeïsoleerd moeten zijn.

Ik geloof dat het in Nederland is dat  men een zijstrook mag aftrekken.

 

Waar is de logica???

Zoals bij de meeste woningen heb jij ook meer pulsie debiet nodig dan extraxie debiet als je aan 3.6m³/m² rekent. Wat ik dan meestal doe, is ook de dressing voorzien van extraxie, de keuken met 100m³/h of de badkamer met 75m³/h en de WC's met 40m³/h of in de wasplaats wat meer extraxie voorzien. Dat hangt er vanaf wat je met uw ruimtes van plan bent. Voorbeeld: Ik had een kalnt waar iedereen s'avonds zijn schoen achter liet in een kleine wasplaats, deze werd geventileerd met 50m³/h op stand 3. De ventilatie staat echter steeds op stand 2 dus dan ventileer je daar maar met 35m³/h ongeveer, het gevolg was dat het daar rook naar de zweetvoeten. We hebben toen een extratie bij geplaatst en het was opgelost. Hetzelfde bij WC's 25m³/h op stand 3 word 18m³/h op stand 2. Ik voorzie liever 40m³ op stand 3 dan heb je ongeveer 28 op stand 2. Ook in een keuken is wat extra ventilatie altijd welkom. Op deze manier zet je extraxie en pulsie perfect in balans.

hier weer voorbeeld van onlogica van Vlaamse wetgeving

 

slaapkamer 2 personen half zo veel ventileren als slaapkamer 1 persoon ????