ventilatie en EPB

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Als voorbereiding op de plaatsing van de balansventilatie heb ik de verantwoordelijke voor de EPB gesproken

Volgende punten zijn voornaam voor het E-peil

Het systeem moet in balans zijn
van de warmteterugwinning moet een erkend gelijkwaardigheidsattest afgeleverd worden
de m-factor van de installatie is belangrijk in de verslaggeving.

Iemand hier ervaring mee? Wat is de m-factor?

Wim

Reacties

 

 

De leverancier moet weten of zijn installatie voldoet. Ik denk dat alle grote merken die in België verkrijgbaar zijn daaraan voldoen.

 

De m-factor is zeer technisch en onnodig ingewikkeld. Het duidt aan in welke mate de wtw het energieverbruik voor ventilatie doet zakken. En nog is het een conventionele waarde die uitgaat van een gemiddeld rendement van de wtw. Er wordt ook uitgegaan van gemiddelde lekverliezen in de luchtbuizen.

 

Van groot belang is de juiste berekening van de leidingen en hun weerstand. Men moet ernaar streven om de doormeter van de buizen (of het aantal slangen in de chape) zo aan te passen dat de luchtsnelheid (en dus ook de weerstand) niet te hoog ligt. Lager dan 2 m/s voor de slaapkamers, tot 2,5 à 3 m/s voor de living.

Dank voor de uitgebreide reactie. Het geeft een duidelijk beeld. Toch gek vermits die m-factor je E-peil sterk doet dalen en zo voornaam is. Je hoort ons zeker niet zeggen dat we voorstanders zijn van die EPB wetgeving. Maar dit is een andere discussie.

 

Groeten,

Wim

De m-factor is standaard 1.5 en kan zakken naar 1.0.

Vooral door een luchtdichtheidstest van je ventilatiekanalen uite te laten voeren.

 

 

Geert

 

 

Wij hadden dezelfde vragen en onze EPB-verslaggever heeft daar goed mee geholpen. Op het vragen gedeelte van hun website vindt je meer uitleg:

www.eplusengineering.com/faq/

Groetjes