ventilatie op basis van ventilatie inclusief warmtewisselaar in ramen ...
Beste forum,
Volgende situatie. Ik ga een aanbouw aan een bestaande woning plaatsen (3 plaatsen : open keuken + grote woonkamer, nieuwe hall + overloop, en nieuwe slaapkamer).
Wordt een laagenergie-houtskelet-aanbouw.
Moet natuurlijk goed geventileerd worden. Omdat het een vrij beperkte aanbouw is, en ik ook wat met het budget rekening moet houden, dacht ik eenvoudigweg te gaan voor type A, via het voorzien van (sluitbare) roosters in de nieuwe ramen. Heel eenvoudig. Maar ... .
Dit wordt me afgeraden. Men stelt : EBP-gewijs is type A 'not done'. En men stelt type C+ voor (mechanische ventilatie, in functie van kwaliteit van de lucht, als ik het goed begrijp).
Dit systeem heeft uiteraard zijn kostenplaatje (buizen, motorblok, plaatsing, ...), en het roept bij mij toch sterk de vraag op of, wanneer het systeem op staat, ook niet mijn warmte weggezogen wordt in mijn open keuken + woonplaats. Men zal dan argumenteren dat ik voor systeem D best kies.
Ik heb dus 3 zaken waar ik mee zit : 1° de prijs 2° mijn warmte die wordt weggezogen in mijn open keuken + woonruimte en 3° ik heb nauwelijks ruimte voor een niet onaanzienlijk motorblok voor deze mechanische installatie.
Tot ik op een interessante ontdekking stuitte ... . Ik vond een raamconstructeur die een verluchtingssysteem MET warmtewisselaar (en bovendien zelfs nog pollenfilter, stel je voor) in zijn raam geïntegreerd heeft.
http://www.internorm.com/at/tippsinfos/i-tec-innovationen.html
Er is evenwel weinig info over te vinden, geen prijsinfo, en zeker geen ervaringen hiermee. Het concept voor één of enkele ruimtes vind ik wel erg goed. Maar het moet wel werken natuurlijk.
Wat denken jullie hiervan ? Graag lees ik jullie feedback.
Groet,
Kris
Reacties
Niemand ervaring met een ventilatie op basis van ventilatieroosters met warmtewisselaar in een raam ? Of bedenkingen ? Of ... ?
Thx.
Kris
Is uw beperkte aanbouw EPB-plichtig? Want volgens ik kan begrijpen beantwoordt dit systeem niet aan de bepalingen van het EPB: aanvoer in de droge ruimten, en afvoer in de vochtige. Hier gebeurt de aanvoer en afvoer aan hetzelfde raam. Er wordt ook niet gezegd hoe de luchtverdeling dan perfect kan gebeuren doorheen de plaats. Zal er convectie zijn? Want het temperatuursverschil tussen de afgezogen lucht en de verwarmde aangezogen lucht zal klein zijn.
ik zie dat je je niet genoeg gedocumenteerd hebt over ventilatie voor je naar aannemerfirma's stapte en dan kan men je van alles wijsmaken hee....
Als je voor raamroosters zorgt in die nieuwe aanbouw en afzuiging in vochtige ruimten zoals keuken en badkamer en toiletruimte, en voor een ventilatiespleet of ventuilatierooster onderin de deur tussen nieuwe ruimte en keuken/badkamer/toilet, dan is er niets aan de hand. En je ventilatie hoeft dan niet in functie van de kwaliteit van de lucht te zijn zoals in een duurder C+, gewone inbouwventilatoren gaan ook en heb ik zelfs van het gekende merk Renson in de Euroshop gezien. Is dan C-systeem en voor het EPB is dat in orde.... Er wordt wel een minimum luchtdebiet opgelegd per soort ruimte, maar erg ingewikkeld hoeft dat niet te zijn als je bij systeem C blijft.
In jouw geval is er zelfs een keukenhoek in de woonplaats en wie keuken leest denkt dampkap... is toch ook luchtkwaliteitsgestuurd maar manueel dan...
Ik weet dat sommigen hier graag overdrijven in de sector duurzaam bouwen, of de puntjes op de i zetten, en dan wordt daarvoor betaald hee. KIS: Keep It Simple, zou ik zeggen. Want een systeem D komt niet alleen met een duur en volumineus warmterecupererend-motorblok, maar ook met 10 à 15cm dikke buizen die ook nog eens om het jaar onderhouden moeten wil het geen stofbak en broeinest van microben zijn.
Carol en Pierre,
Alvast dank voor de reactie. Ik heb er houvast aan.
Ik blijf het toch vreemd vinden. Aan de ene kant wordt er enorm veel belang gehecht aan luchtdichting van de (buitenste) bouwschil (luchtdicht aftapen, een afzonderlijke leidingspouw zodat geen gaten door elektriciteitsdoosjes in de buitenwand worden gemaakt, geen schuiframen want minder luchtdicht, enz enz). En dan aan de andere kant zegt men doodleuk roosters boven de vensters (in de systemen A, C en C+).
Wat is de bedoeling, of zelfs zin, van het luchtdicht maken van een gebouw, als er boven de ramen roosters voor ventilatie geplaatst worden. Ik neem aan dat het de bedoeling is van die roosters dan luchtdicht te kunnen afsluiten op sommige ogenblikken (nl. op die ogenblikken dat niet geventileerd moet worden). Want hoe heb je anders een luchtdichte bouwschil ?
(Voor mijn aanbouw ga ik zeker geen systeem D nemen, wegens geen plaats, en te duur).
Graag nog jullie feedback.
Groet,
Kris
de bedoeling van luchtdichtheid is de ventilatie te kunnen controleren... Anders is de mate van ventilatie afhankelijk van wind- en temperatuurschommelingen buiten , en dat kan ook niet de bedoeling zijn... En ook controleer je daarmee dat er bvb alleen op welbepaalde plaatsen (zoals verluchtingsroosters en afvoerventilators bij systeem-C) de lucht binnen en buiten gaat, liefst dus niet 1 meter van elkaar omdat daar toevallig luchtlekken zijn, want dan wordt die kamer maar ten dele verlucht...
en qua systeem-D heb ik nog andere kanttekeningen geplaatst naast de dure prijs...: moeilijkheid van installatie/implementatie bij renovatieprojecten en het onderhoud ervan. Want uit statistisch representatieve enquêtes bij systeem-D-bezitters, blijkt dat een groot deel van de mensen hun filter niet of nauwelijks reinigen en/of vernieuwen. En dan is men veel beter af met een systeem-C hee.
en qua systeem-D heb ik nog andere kanttekeningen geplaatst naast de dure prijs...: moeilijkheid van installatie/implementatie bij renovatieprojecten en het onderhoud ervan. Want uit statistisch representatieve enquêtes bij systeem-D-bezitters, blijkt dat een groot deel van de mensen hun filter niet of nauwelijks reinigen en/of vernieuwen. En dan is men veel beter af met een systeem-C hee.
Beste Carol, met alle respect maar,
Redeneringen als deze doen me altijd terugdenken aan de discussies in de begintijd van centrale verwarming.
Moeilijk te installeren in bestaande gebouwen, problemen met onderhoud enzovoort. En dan is men veel beter af met een kachel hee.
Charel
@ Charel: heb je de vraagsteller zijn vraag dan echt niet grondig gelezen voor je kritiek spuwt op mijn antwoord???
Als er geen budget is voor D, dan is er geen budget... Of ga je dan de isolatie weglaten in muur of dak om perse te kunnen een D installeren i.p.v een C of C+ ???? Ik heb wel voldoende empathie om me in de positie van die man te plaatsen en ga geen D opdringen in zo'n situatie... PLUS JE SCHIJNT HET VERSCHIL NIET TE BESEFFEN TUSSEN EEN RENOVCATIEPROJECT EN EEN NIEUWBOUW VOOR DAT SOORT DINGEN.
En wat mijn renovatieproject betreft: je mag gerust bij mij komen een systeem D installeren voor de prijs van een C hoor, als je alle buizen kan onzichtbaar maken en de warmtewiselaar-ventilatiemotorblok van eeen halve kubieke meter kwijt kan... (op mijn zolder? ik heb geen want plat dak. in kelder? niet hele huis is onderkelderd en vanuit de kelder kan je bij geen buitenmuur om je toevoerbuizen... MAAR JE WEET HET TOCH BETER HEE DUS KOM JE HET MAAR DOEN BIJ ONS RENOVATIEPROJECT)
Oei, Carol. Het was niet mijn bedoeling om iemand iets op te dringen. Het was ook niet bedoeld als antwoord op de vraag van ts.
Ik kan me zelfs heel goed vinden in de raad die je hem hebt gegeven. Ik had daar niets aan toe te voegen.
Daarnaast heb je en passant ook nog uw mening tov balansventilatie in het algemeen gegeven. Het is die mening die ik even heb willen relativeren zonder te willen beweren dat ik het allemaal beter weet.
Mijn excuses als dat bij jouw verkeerd is aangekomen.
Charel
@ Charel: Om mijn stelling juist te nuanceren:
een D is wel bij nieuwbouwproject te overwegen en alleen bij een heel beperkt aantal renovatieprojecten.... EN als de bewoner zich bewust is van het nodige onderhoud.
Ikschreef wel degelijk: moeilijkheid van installatie/implementatie bij renovatieprojecten en het onderhoud ervan.
Dat wasdus geen mening "in 't algemeen". Moeilijk betekent bij mij nog niet dat ik het in elk geval afraad hee. Ik zou het zeker aanraden bij nieuwbouw-passiefwoningen. Ook bij lage-energiewoningen kan het wel, maar de terugverdientijd tegenover de energiebaten afwegen want een lage-energie-woning heeft nog een normaal verwarmingssysteem nodig waarbij de ventilatiewarmterecuperatie maar een klein percentage uitmaakt en de meerprijs van D tegenover C vele jaren terugverdientijd betekent... Dit in contrast tot passiefhuizen, daar is de bijverwarming soms elektrisch en is iedere calorie die men met zo'n balansventilatie terugwint, de moeite.
(for the record: ik heb wel een paar kortcursussen rond ventilatie gevolgd hoor. en in mijn project zal ik eerst met C experimenteren en D de allerlaatste fase zijn na koudebruggen, na zonneboiler en PV, als ik mijn woonplaatsvloer eens durf uitbreken want ik woon er al lang hee...)
Zijdelings toch enkele reacties op dit laatste bericht.
Er wordt gezegd dat de meerprijs van systeem D vele jaren terugverdientijd betekent, na gezegd te hebben dat in een slecht geïsoleerde woning de winst van D maar een klein percentage van de totale warmtebehoefte uitmaakt. Dit laatste is juist, maar dat verandert niets aan de terugverdientijd; de winst van een systeem D is namelijk een absolute winst, in feite praktisch onafhankelijk van de luchtdichtheid. Het is enkel de relatieve winst die vermindert.
Wie een recent systeem C+ EVO met Healthbox wil installeren moet ook een vier- of vijfftal terugkeerleidingen aanleggen tot bij de ventilator. Er zijn wel geen toevoerleidingen nodig.
Wat die bijkomende muuropeningen bij systeem C betreft: deze geven inderdaad aanleiding tot transventilatie, juist gelijk de in-/exfiltratie. Dit komt vooral ten goede aan de slaapkamer die aan lijzijde gelegen is, want de ventilator lukt bijna nooit daar verse lucht aan te zuigen, tegen de onderdruk van de wind in. Het groot probleem bij systeem C blijft nog steeds in de slaapkamers die, ten opzichte van de wind, op een zijgevel uitgeven. Daar heffen de invloed van de wind en de invloed van de ventilator elkaar dikwijls op, vooral wanneer de klep in de badkamer gesloten is..
Een lage-energiehuis is geen slecht geisoleerd huis hoor. De wettelijke minimumnorm zou ik nog slecht geisoleerd durven noemen.. En ik vind zeker bij slecht geisoleerde huizen de meerprijs van een systeem D onverantwoord. Ik zie die lmeerprijs liever geisoleerd in extra isolatie aanbrengen... Dat zal meer opbrengen voor milieu en voor je geldbeugel...
Komt nog erbij dat de extra leidingen voor een D in renovatie meestal heel wat extra afwerkingskosten meebrengen (los van het feit of je die buizen wel gemakkellijk kan aanbrengen en of die niet teveel 90°hoeken krijgen).
En je kan nog altijd het slaapkamervenster op een kier zetten voor frisse lucht, waat bij balansventilatie het systeem in de war zou sturen en eigenlijk ook niet nodig is.
Bedenk dat zowel vraagsteller als ik momenteel geen ventilatiesysteem hebben en dat een systeem C al een grote sqprong voorwaarts is... Bij renovaties wordt men beperkt door zo'n compromissen en vaak ook door budgetbeperking...
Intussen weten we nog niet hoe het zit met de EPB-regelgeving. Als ik de documentatie van die vensterventilatie goed heb doorgenomen, heeft men dat in Nederland reeds in een groot gebouw toepepast. Daar heeft men nochtans een gelijkaardige regelgeving EPC.