Verbruik vzn uw L/W warmtepomp
Eindelijk wat koudere temperaturen, niet te veel zon. ideaal om verbruik warmtepomp te meten.
Tussen gisteren 17 h en vandaag 17h, 24kWh verbuikt voor een woning met piramide dak, en 2 keer 100m2 oppervlakte. K-waarde nog niet gekend..
L/W Mitsubishi 8kW Zubadan maakt water van 35gr aan. Binne is het 19gr
Volgens http://www.zubadan.info.hu/aruhaz/media/pdf/zubadan_puhz_shw80vha_muszaki_adatok_en.pdf zou de COP dan 3,55 bij nominaal (p 5) (wat ze met de andere waarden bedoelen weet ik niet)
Dus zou ik 3500 Watt per uur verliezen.
Ik kom dan aan een K-waarde van 3500/535m2/19gr= K34,5
En die met 12,8cm Resol in de muren, SAPA SHI profielen, 22cm galswol in dak. In vloer is de U-waarde 0,20 ongeveer, R=5.
Ben benieuwd wat de berekening van de architect gaat zijn.Maar ik had toch meer iets van een K25 verwacht.
Ruwweg 150m2*0,175 (dak) + 250 * 0,175 + 100*0,2 + 35*1,5 (ramen) = 137.5 / 535m2 = K26 (zonder rekening te houden met de compactheid)
Wat verbruiken jullie nu met een wrmtepomp en wat is de K-waarde?
Reacties
je geloof in technologie is aandoenlijk ;-). Het staat in de handleiding dus de COP is 3,55. En was de aanvoerlucht even vochtig als bij de meetwaarde in het boekje? En je maakte gisteren geen warm water, hebt geen ventilatieverliezen? En die heeft heel de dag 35 graden warm water gemaakt (wat me wel uitzonderlijk hoog lijkt)?
Maar meten is weten: je moet je een echte energie meter koop die meet hoeveel energie je warmtepomp echt geleverd heeft. Is niet zo goedkoop, snel 250 Euro. Met wat zoeken vind je eentje rond de 100 Euro (heb me er ooit 2 2de hands gekocht).
Anders geloof ik niet dat de oefening veel zin heeft.
Ik doe de berekening omgekeerd: je woning is K25 dus had ze 2500kW verlies per uur. De COP van je WP is dus maar 2,5.
Praat eens met Mitsubishi waarom ze zo slecht zijn.
Walter
voor wat het waard is: ik heb een 800 Kwh gebruikt voor verwarming tem nieuwjaar. grofweg 200m2 verwarmd, k32 en ik dacht een gemiddelde COP van 5 gemeten te hebben hebben - dus iets van een 4000kWh geproduceerd (ik ben niet 100% van die laatste waarde, kan het nog een nakijken). Dit met een horizontale captatienet. Nu op het einde van het verwarmingssiezoen eindig ik meestal met een gemiddelde van COP 4.
VAn 17h tot 9h deze morgend 16kW verbruikt. Dus ongeveer 1kWh per uur.
Voor de rest geen verbruik, behalve de externe circulatiepomp. Ventilatie staat trouwens ook af. Warmwaterproductie staat ook af. Voor de rest ook geen ijskast, TV of wat dan ook. we moeten nog verhuizen. Huis is wel al enkele jaren droog.
Binnekort vriest het, ben benieuwd wat er dan aan stroom verbruikt zal worden. Rolluiken laat ik naar beneden,
De wp werkt met een stooklijn, buiten zo koud is zoveel graden water aanmaken. Bij 2gr kan het wel al 37gr water zijn.
Verschil tussen aanvoer en reour uit de vvw is altijd 5gr, geen mengklep aanwezig, wel buffervat van 150l.
Volgens de doc van Sapa zou elk raam met 1,1 glas al rond een Uw an 1,35 moeten zitten.
rest dus nog de muurisolatie die met dubbele platen is gezet en waar misschien de platen niet perfect dicht zijn aan de hoeken.
Had pruset van aannemer.
al naden zijn bij elke laag wel afgeplakt.
Mitsubishi zou dus een VW verhaal zijn?
Wim,
Het is niet omdat er ventilatie niet aan staat dat er geen ventilatie verliezen zijn .
Maar zoals gezegd: dergelijke dingen "meet je", je moet ze niet proberen te raden.
Walter
En hoe zit het met je luchtdichting?
Hoe was de score van je blowerdoortest?
Dat zijn toch allemaal maar cijfers en waarden voor de boekskes en liefhebbers van dode statistieken.
Er is maar één cijfer dat telt: hoeveel heeft mijn woning/gezin op 1 jaar tijd aan energie verbruikt.
Deze meetapparatuur is ondubbelzinnig aanwezig in elke woning. Je schrijft op 1 januari je meterstanden op en nog eens op
31/12 en je maakt een eenvoudige aftrekoefening. Makkelijker kan niet. En al je parameters zijn er in vervat: behoefte aan SWW,
behoefte aan verwarming, performantie van je systemen en isolatie en vooral een factor die de meeste gewoon vergeten (omdat hij het meest bepalend is): levenshouding.
Andere cijfers dienen meestal maar om af te leiden van de hoofdzaak en om je het misleidend "gevoel" te geven dat je "goed bezig bent".
Wat baat het 30 cm te isoleren als je dag en nacht je licht wil laten branden, 25°C warm wil hebben in iedere ruimte en iedere dag een kwartier onder de douche wil staan of een uur in een heet bad wil liggen?
Waar ik gewoon mee wil zeggen dat individuele cijfers er niet toe doen maar het totaalplaatje per woonunit.
Cru gezegd: beter iemand die niet geïsoleerd heeft maar zich dagelijks met koud water wast, één houtkacheltje heeft in één ruimte en zich hoofdzakelijk verplaatst met de fiets dan het gedoe van het voorbeeld hiervoor.
Omdat het te ver van een passiefhuis is laat ik geen blowerdoor test doen.
Van 15h gisteren tot vandaag 11h 27kWh verbruikt.Rolluiken omhoog en praktisch alle ramen op het zuiden gericht. Ongeveer 15m2 ramen op het zuiden op degelijkvloers. Zaltoch een paar kWh opleveren zodat er geen stroomverbruikt wordt tot deze avond.
Alhoewel er veel sceptici zijn, moet het mogelijk zijn om bijde dagen met vacuumbuizen ondersgeuning voor de verwarming tegeven.
Vraagt wel veel m2.
Als ik vergelijk met een wo ing van K45 iets groter maar niet veel, ook vierkant met piramide dak met een verbruik van 10m3 hetgeen 100kWh is ga ik uit van een COPvan 3, dan heb ik zo'n 75kWh geproduceerd.
K45 x 0,75= K34.
Ofwel hebben ze SHI ramen aangerek3nd maar gewone ramen geplaatst, valt niet te controleren. Ofwel is de isolatie slecht geplaatst.
Er is naturlijk nog lucht van de kruipruimte die binnenkomt onder de trap maar dat gaat toch zoveel niet uitmaken.
Bewijst nogamaalsdat een warmtepomp paskan vanaf K25.zoals de K waarde had moeten zijn.
Echt goed kan ik uw redenaties en gecijfer hiervoor niet volgen (maar dat kan best aan mij liggen).
Maar bedoel je precies met "het bewijs" dat een WP pas kan vanaf K25?
Hier draait een WP al enkele jaren voor CV en SWW tot mijn volle tevredenheid (zelfs zo goed dat mijn speksteenkachel er nutteloos bijstaat) in een woning uit 1992 met goede (dak en glas) tot beperkte isolatie (vloer en muren) zonder K-waarde.
Bij -5 24kWh verbruiken lijktme aanvaardbaar. Ikverstook bij gemiddeld 2gr al 24kWh ruwberekend. Zal kijken wat het verbruik van deL/W zal zijn de komendedagen wanneer het -5 tot 0gr wordt.
Eigenlikzouden meer personen eens de omgekeerde bereke ing moeten maken, zoveel gas verbruikt of stookolie en komt dit danovereen met de berekende K-waarde. Nu wordter veel aanEPBgedaan op papier maar de bevestiing aan de hand van het verbruik zou al wat meer duidelijkheid geven over de juistheid van deze berekeningen.
"Er is naturlijk nog lucht van de kruipruimte die binnenkomt onder de trap maar dat gaat toch zoveel niet uitmaken".
=> lijkt me naïeve redenering: je hebt een volledig trapgat naar buiten open? Ik kan me voorstellen dat dat zelfs een verdubbeling van je warmteverliezen geeft.
Hoe groot is het temperatuurverschil aan die trap tov redt van de woning?
Ivm je ramen: ik weet niet wat die ramen zijn maar het zou me verwonderen als het niet te controleren is. Normaal is er wel altijd een aanduiding over welke profiel het gaat.
Ik zal het gat morgen dichtmaken' het is daar kouder omdat jet ook de hal is naar boven. Zal detemperatuur daar ook eensmeten. Maar of dit dan de living en de keuken veel gaat afkoelen valt te betwijfelen.
Het profiel os SAPA 70 maar daar bestaan 4 varianten in, telkens met wat meer isolatie in de profielen. Maar dat staatniet vermeld opde profielen.
Vroeger heb ik die berekening reeds vaak gemaakt, maar ze kwam nooit uit omdat ik toen nog niet eraan dacht de luchtverliezen mee in de berekening te betrekken. De luchtdichtheid was onbekend, maar waarschijnlijk zeer slecht (schuiframen zonder goede dichting).
Wat de K-waarde van mijn woning is weet ik niet (en dat interessert me ook niet). Het minimale dagverbruik schommelt rond de 3 kWh/24 uur en het maximale (etmaal onder 0) rond de 30/35 kWh. Dit als totaal voor de woning (CV/SWW/huishoudelijk verbruik). Dit geeft een jaarverbruik tussen de 2800 kWh (ecomodus) en 4700 kWh (gepromoot verbruik door de Vlaamse regering).
De laatste 24h 47kWH verbruikt. Misschien moet ik de voorlooptemperatuur wat verlage,.het water dat in de vww gaat is 30gr, maar de pomp maakt 35gr aan die naar het buffervat gaat.
Uit specificatie blijk dat de flash inject aleen werkt bij een vermogen van 6,4kW. Dus om warm water te maken bij -7gr waarschijnlijk.
Maar bij lage vermogens hebben we dus niets aan die flash injectie waarmee ze reklame maken?
Buffervat en warmtepomp in 1 zin: auch.... wat doet dat buffervat daar?
Walter
150l vuffervat. Denk dat er 90l in de vloerverwarmingsbuizen steekt.
Installateur heeft dat daar voorzien.
Nog eens een 24uur het verbruik van de K45 met gasbrander, daar klopt de berekening perfect. Het verbruik van 15m3 komt overeen met een K45 woning.
Zal morgenavond het gemiddelde van 2 dagen maken voor mijn KX met wartmtepomp,
Er ligt maar 75m2 vloerverwarming en bij 27,5gr gemiddelde watertemperatuur blijk volegns Bgetube het droogsystee met 45mm chape zo'n 50a60Wat te geven. Dus mijn vww kan maar zo'n 4000W afgeven.
4000W/3 = 1333W * 24 = 32kWh maximaal , maar ze verbrukt 50% meer.
Ook al zouden er ventilatieverliezen zijn, de warmteafgifte is beperkt door de vaste voorlooptemperatuur en de beschikbare oppervlakte.