(Verdoken) reclame op het forum

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heel wat gebruikers ergeren zich aan (verdoken) reclame op het forum. Soms is de reclame recht voor de raap: ""product x is heel goed", meestal is het heel wat subtieler en wordt er een verhaaltje opgehangen van een zogezegde klant die goede ervaringen heeft met het product.

 

Hoe gaan we daar best mee om op Ecobouwers.be? Ik had graag eens wat suggesties van jullie gehoord.

 

Mijn mening? Ik vind het vermoeden van onschuld heel belangrijk en grijp niet graag in als ik geen absolute zekerheid heb. Te veel ingrijpen van moderatoren is dodelijk voor een forum. Bovendien moeten we eerlijk zijn:

  1. Ecobouwers.be is niet reclamevrij. De inkomsten van de banners op de hoofd- en zoekpagina gebruiken we om de Open Klimaathuizen te organiseren en om in de toekomst Ecobouwers.be draaiende te kunnen houden.
  2. We zetten professionals in de kijker die lage-energiewoningen kunnen bouwen. Ook voor hen voelt het nu misschien wat onwennig om tegen andere bouwprofessionals te zeggen dat ze geen reclame mogen maken via het forum.

 

Het oude energieforum reguleerde zichzelf: wie reclame maakte voor zijn eigen product kreeg onmiddellijk boze reacties van andere gebruikers. Een erg efficient, en eerlijk systeem:

  1. publieke afkeuring: alle lezers doorzien onmiddellijk de slinkse reclamestrategie
  2. recht op wederwoord: de persoon in kwestie kan zich tenminste verdedigen
  3. we houden ons forum open: de moderator moet zich niet uitspreken over welke inhoud reclame is en welke niet

 

Ik heb het gevoel dat dat gebruik nu wat weggevallen is. Dus: een warme oproep aan de trouwe gebruikers om slinkse reclame te doorprikken op het forum. Laat van je horen!

 

Wat denken jullie?

 

 

 

Reacties

Dag Benjamin,

Dit is inderdaad een onderdeel van het forum welk moeilijk te reguleren is.

Persoonlijk erger ik me (nog) niet aan te veel reklame op jullie forum. Het zit dus nog GOED.

Dat er af en toe eens een merknaam moet vallen, dat is normaal in de loop van een uitleg/uiteenzetting.

Doch rechtstreekse reklame, daar ben ik dan ook geen voorstander van.

In een onderwerp ( "nog steeds twijfel over verwarmingssysteem" ) is er enkele dagen terug zo'n voorval geweest.

zie bijdrage van :     vr, 25/09/2009 - 01:39 (nieuw)#9  marc123

Hierop kwam er een reaktie van Hans D.

PERSOONLIJK : ben ik ook geen voorstander van zo'n reklame en sta ik achter de stelling van Hans waarin hij meld dat zulke voorstellen best RECHTSTREEKS via een bericht of mail naar de aanvrager gezonden worden.

Mijn indruk is dat Hans D. , ondanks dat hij ook zelfstandig werkt, hiermee beter omgaat en neutrale info geeft die dan nog eens echt helder en duidelijk, van een specialist ter zake, komt.  Dat spreekt mij het meest aan.

Misschien niet veel als info maar dit is mijn stelling.  Ik probeer me daar ook aan te houden.  Voor mij iets makkelijker want ik ben dan ook geen zelfstandige en heb geen binding met een firma.  Dat maakt het makkelijker...

Ook af en toe doe ik mijn zeg maar dat is beperkt tot mijn kennis die ik heb of mijn ervaring die ik graag deel  EN  de tijd die ik heb (af en toe in het buitenland op HOTEL, dan heb ik TIJD...)

Succes verder met dit forum welk ik graag raadpleeg.

 

Mijn persoonlijke ervaring is de volgende:

Dit forum is niet iets voor snelle beslissers. Het is meer iets voor mensen met een uitgesproken mening en/of interesse, die willen bijleren of kennis delen, bijna in een soort lange termijn 'relatie' met de andere forumleden.

In dat opzicht doorprikt de gemiddelde forumgebruiker redelijk snel verdoken reclame. Meestal is dat van voorbijgaande aard en ben je sneller vergeten over wie het ging dan de tijd dat je je eraan ergert. Als ik al eens een moderator rapportje stuur, is dat omdat ik er een paar na mekaar van dezelfde tegenkom en de ergernis net te groot is. De spammers zelf schieten bij mij hun doel voorbij doordat ik hen straal negeer, laat staan ooit contact met één van hen zal opnemen.

In het licht van die langetermijn 'relatie' leer je bepaalde mensen kennen (zoals Hans D, maar ook anderen). Je leert hun visie kennen en hun kennis  appreciëren. Zonder dat zo iemand ooit reclame maakt - in het begin was het me zelfs niet duidelijk wie professioneel in de sector bezig was- mag je er zeker van zijn dat hij bovenaan mijn 'te contacteren' lijstje staat, zodra de planning van ons passiefhuis van start gaat.

 

Mvg, Marc

Het is dus duidelijk dat marc123 de omzetcijfers van zijn firma graag zou zien stijgen ! En daarmee bedoel ik niet Marc van de reactie hier net boven.

http://ecobouwers.be/forum/post/stinkende-regenwaterput#comment-133568

Bert

Als 'moderator' heb ik een paar dagen geleden zo een 'echte' reclame boodschap eens weggegooid.  Eerder om te zien of ik het kon en voila; ik kon het.  En ik weet nog altijd niet of ik goed aan gedaan heb...  Voel me er zelfs wat slecht bij.

Volgens mij is het wel zo dat er nergens op het forum staat dat reclame niet mag.  Dat het dan soms gebeurt kan je niemand kwalijk nemen.  En momenteel wordt er toch ook zo reclameruimte aangeboden door bblv; zelf voel ik me ook niet verplicht om achter reclame te gaan jagen.  Reclame toelaten wil alleen maar zeggen dat bblv geld misloopt van firma's die anders reclameruimte hadden gekocht. En of ze die nu officieel 'kopen' of danwel stiekem op het forum plaatsen is voor de gebruiker niet zo verschillend ('t allemaal maar reclame, misschien soms wat vermomd).

Dat de eerste de beste handelaar het dan doet kan je hem moeilijk verwijten.  En het is best grappig om soms te zien hoe stuntelig die reclame dan uitgevoerd wordt.

Walter

Ik ben nieuw, en schik me naar de bestaande regenls, MAAR:

 

Ik heb niets tegen het vermelden van merken, als deze goede ervaringen geven bij andere gebruikers.

Ik ben juist  op zoek naar dit soort info, om mijn eigen situatie te verbeteren!!!

 

Oh ja, ik ben particulier (energiedeskundige), ik verkoop echt niets!

Ik ben nieuw, en schik me naar de bestaande regenls, MAAR:

 

Ik heb niets tegen het vermelden van merken, als deze goede ervaringen geven bij andere gebruikers.

Ik ben juist  op zoek naar dit soort info, om mijn eigen situatie te verbeteren!!!

 

Oh ja, ik ben particulier (energiedeskundige), ik verkoop echt niets!

Ik heb geen problemen mee als ze reclame maken.

Maar dan moeten ze de mensen op het forum wel ook echt helpen en niet alleen hun produkten aanprijzen.

Hans D en rudy martens zijn mooie voorbeelden van mensen met een zaak en die de mensen toch goed helpen.

 

Maar er zijn ook andere die gewoon puur reclame maken voor hun eigen produkt en voor de rest niks.

En daar erger ik me ook wel aan.

 

Bedoeling van de meeste mensen op dit forum is toch in hoofdzaak minder energie gebruiken!

Door ervaringen van bepaalde merktoestellen uit te wisselen is het mogelijk om het beste te bereiken, en dat willen we allemaal!

Is trouwens ook het beste voor het milieu.

Juist reageerde er iemand op een bericht van mij, hij kende een goed toestel, ik heb gevraagd welk toestel en heb er mijn mailadres bijgezet, is toch omslachtig he!

 

Ik zou voorstellen: laat iedereen zijn ervaringen (en merken) van de daken schreewen!

Energie besparen is geen voorrecht, het zou bijna een plicht moeten zijn.

 

Maar word de regel van geen reclame op het forum in vraag gesteld, of is daar helemaal geen sprake van??