Verhogen van dakrand (met schets)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We gaan onze gevel bekleden met een doorlopende isolatielaag (10cm PUR platen), balken en lattenwerk en daarop leien.
Heel de woning heeft een plat dak dat nu 10cm EPS isolatie heeft.
Om later, als de epdm vervangen moet worden, het plat dak extra te kunnen isoleren dacht ik er nu aan om de dakrand te verhogen bij het bekleden van de gevel.

De dakrand is nu hier en daar maar 5cm hoog.

Hoe zouden jullie die dakrand verhogen naar opbouw en isolatie?
Of zal er tegen die tijd isolatiemateriaal zijn dat op 10à12cm voldoende zal isoleren en is een hogere dakrand niet nodig?

Tekening in bijlage zoals het nu is en een aanzet naar wat het wordt...

Ik dacht nu om de muurisolatie 1àcm hoger te laten uitsteken. En dan 10cm isolatieplaten op de bestaande dakrand te kleven, zonder de epdm los te maken en zo waterdicht te blijven. En dan de dakrandisolatie te omkasten in hout en weer aan te werken met epdm. Goed idee of kan dat beter en eenvoudiger?

Alvast bedankt voor de tips!

Reacties

Ben je zeker van die EPS? Die is namelijk niet geschikt voor platte daken. Vanaf een 80°C begint deze af te breken.

H, heb ooit een dakdoorvoer gemaakt en ontdekte toen een witte isomo achtige isolatie.

Los daarvan suggesties voor de dakrand?

Dank!

dhrWho,

Lijkt mij een goede opbouw. Bij latere verhoging van de dakisolatie krijg je dan een doorlopende isolatieschil vanaf de gevel over de dakrand aansluiten aan de dakisolatie. Nu heb je nog een doorlopende koudebrug via het stukje opgaande binnenmuur dat tot boven de huidige isolatie uitsteekt.

groeten,

Charel

Beste Charel!

 

Bedankt voor de feedback en de bevestiging van wat ik een goed plan vond. :-)

Inderdaad blijft nu de opgaande binnenmuur nog koudebrug maar wordt later eenvoudig een doorlopend isolatieschild.

En zo heb ik toch 10cm extra isolatiehoogte voor later zonder ytong opbouw en zonder bestaande epdm te moeten lossnijden. En uiteindelijk beter geisoleerde dakrand dan ytong.

 

Bedankt voor het meedenken. De uitvoering wordt gestart! :-)

Alle bedenkingen hieromtrent (evnetueel voor andere verbouwers) nog steeds welkom!

Beste,

Toch enkele kleine bedenkingen:

Ik zou de tengellatten voldoende dik nemen zodat bevestiging van het dakrandprofiel degelijk kan gebeuren.

De hoogte van je uiteindelijke opstand zou volgens de regels van de kunst op het hoogste punt van het dakvlak minimaal 15cm moeten bedragen (nieuwbouw). Maar kan je dakplaat dit aan indien de afvoer verstopt is? Wat met de sneeuwlast? Je zit met een extra opstand van 10cm ?  Ik zou voldoende opstand voorzien, maar bijkomend een spuwertje of twee plaatsen. Je zou dit nu op je dakrand kunnen bevestigen, enkele centimeters boven het hoogste punt van je toekomstige dakdichting. De dakrand en het dakrandprofiel zou ik volledig waterdicht laten bekleden en laten aansluiten op de bestaande dakdichting en de nieuwe spuwers.

Mvg,

 

Dries

Hallo!

Bedankt voor je reactie.

De tengellatten (balkjes) zijn 4cm dik.

De hoogte van de opstand is nu op de laagste plaatsen maar iets van 5cm. Het is in 5 jaar 1 keer voorgekomen dat het water via de al aanwezige spuwers een uitweg zocht.

De spuwers zijn er dus al. Nu op het huidige dakniveau. Later bij meer isolatie als de dakbedekking vernieuwd wordt zullen we de spuwers ook hoger aanbrengen ifv de hoogte.

Nadat de hele gevelbekleding aaf is en de dakrand omkast is met OSB2 of iets dergelijks dan wordt deze dakrand opnieuw aangewerkt met epdm aansluitend op de huidige dakbedekking.

 

mvg

 

 

Zoiets als op de schets in bijlage dus:

 

Opinie?

Geachte,

wij (zelfbouwers nieuwbouw / Limburg) zitten in de fase van keuze aannemer voor gevelisolatie / silicoon crepie (op silicaatsteen van 15 cm).

Ons eerste gedacht (ontwerp fase) ,was PUR isolatie (15 cm).

Nu zoveel maanden later hebben we van de destijds aangesproken aannemer (eindelijk) een offerte.

Vreemd genoeg, geen sprake meer van PUR ...

Wel Geëxpandeerde polystyreen met warmtegeleidingcoëfficiënt  0,035 W/m.K /dichtheid van 22 kg/m³ (muurisolatie) en 30 kg/m³ (plintisolatie).

Het zou gaan om Knauf-Marmorit systeem , in ons geval : isolatie met een enkele laag.

Graag hadden we raad ivm :

Ge-expandeerde PS = EPS = ISOMO ?

Welke aannemers/aandachtpunten/merk isolatie/ ...

(we willen/verwachten het beste : isolatiewaarde , 'stabiliteit' van de isolatie op langere termijn)

Alle advies is meer dan welkom.

 

 

 

 

 

ik zou toch verwachten dat de dakopstand helemaal ingepakt wordt, dus ook aan de rechterkant van de dakopstand moet je 10 cm isolatie voorzien, niet enkel bovenaan en links op je schets ?

aan stefan 43: is inderdaad EPS of isomo.  Bij navragen in de laatste BIS-beurs op de stand van Recticel blijkt dat hun produkten PUR en PIr niet geschikt is voor crepie. En resol breken die af omdat dit van de concurrent komt hee en zogezegd niet tegen vocht kan. Hoewel Kingspan er een speciale gevelisolatieplaat voor maakt en Wagner en ook Sto er gebruik van maken in hun gevelisolatiesystemen... en dan moet enkel de onderste 20 à 30cm boven maaiveld in XPS uitgevoerd omdat XPS vochtongevoelig is voor bodemvocht en ook nog slagvaster dan isomo (EPS). Resol heeft wel een lambda van 0,021 wat dus vanaf 14 cm dikte al passiefhuiswaarden bereikt (U gevel 0,15)


Nog een mogelijkheid: XPS (geextrudeerd polystyreen), en grijze EPS die met grafiet geladen is. Sommige fabrikanten bereiken een  warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda) 0,030

aangezien je die dakrandverhoging toch afwerkt met EPDM naar het bestaande dak toe, zou je tegen de binnenkant van de dakopstand onder die OSB/multiplex nog een laag PUR of PIR kunnen plaatsen zodat je nu reeds een aansluitend isolatiegeheel bekomt van gevelisolatie met dakisolatie. Want als je moet zitten wachten tot je EPDM versleten is voor nieuwe dakisolatie kan je nog 30 jaar wachten (EPDM levensduur 30 jaar gegarandeerd, kan tot 50 jaar meegaan).


En je kan bovendien nu al boven de bestaande dak een soort omkeerdak maken met een dikke laag speciale XPSplaat (XPS die bekleed en verzwaard is met eternitlaag). Als je die voldoende dik neemt sluit die aan bij de opgekleefde PIR-dakrand....

.

.