Verlagen vermogen verwarmingsketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

In mijn woning (1968) heb ik een HR TOP-ketel Junkers ZWBR 7-30, combiketel (2002)
Mijn verbruik per jaar = +/- 13.000 kWh
Zelf vind ik dat nog aan de hoge kant.
Er is overal beglazing met een U-waarde van 1,3
Hoofddak is geïsoleerd met 24 cm MW
Buitenmuren niet geïsoleerd, met lege spouw
Aanbouw (keuken + living) heel goed geïsoleerd.
Ik verwarm enkel living, keuken, bureau + badkamer = +/- 100 m²

Om mijn verbruik wat te laten zakken dacht ik eraan om mijn overgedimensioneerde ketel (zo gekozen om SWW te kunnen leveren) het verwarmingsvermogen met 50% te laten reduceren maw van 30 kW naar 15 kW.

Ben momenteel aan het meten geblazen :

's avond voor slapen gaan noteer ik de tellerstand.
Geen nachtverlaging, temp. zakt naar +/- 17°C - 18°C 's nachts
's morgens noteer ik de tellerstand terug na opwarmen woning (ketel draait tss 06u10 en 07u30, daarna gaan werken).

Heb dit nu 2 dagen gedaan aan 50% verwarmingsvermogen met een verbruik van
dag 1 = 0,62 m³
dag 2 = 0,8 m³

Zal nog 1 dag meten aan 50 % verwarmingsvermogen en nadien 3 dagen aan 100 % verwarmingsvermogen.

Binnen temperatuur 's morgens tss 20,5°C en 21°C

Momenteel is mijn aanvoertemperatuur tss de 45 à 50°C.

Waarschijnlijk zal ik het vermogen wat moeten optrekken naarmate het kouder is buiten.

Kben eens benieuwd naar de resultaten!

Heeft er al iemand ervaring met het reduceren van het max. verwarmingsvermogen ?
Wat zijn de besparingen ?

mvg,

KVO 10

Reacties

En hoe regel jij dat vermogen dan ?

Betreffende ketel is trouwens modulerend.

Sowiebovenal  zijn ketels alt ketels overgedimmensioneerd omdat ze berekend zijn op de laagst temperatuur tijdens een vorstperiode 

Je kun het afleiden uit uw verbruik  1?000kH  / 30kw is 400uur dat uw ketelwerkt.  Een ketel moet 1000 tot 2000u draaien.  Dus uw ketel kan 3 tot 5keer kleiner gedimmensioneerd 

 

Tuurlijk klooien ze u met een combiketel en die heeft minstens 24.0 nodig alsje deftig wilt regendouche nemen 

Maar bon ,  je zou ngewoon  een buffervat  kunnen opwarmen 

Beste,

Het is idd een modulerende ketel.

Zonder begrenzing van het vermogen werkt hij tss 7 tot 30 kW.

Nu werkt hij nog tss 7 tot 15 kW,zijnde 50 %.

Naar mijn mening zou dit zuiniger zijn?

Het enige nadeel is dat het wat langer kan duren om de comforttemperatuur te bereiken.

Graag jullie reacties en opmerkingen.

Alvast bedankt.

Gr. Kvo10

Het voordeel is met deze ketel dat ik wel nog mijn volledige vermogen heb voor SWW maar mijn verwarmingsvermogen 50 % heb verlaagd.

Meten is weten natuurlijk. Ik betwijfel of je veel voordeel zult halen door het vermogen te verlagen. Hoedanook wil de ketel de gevraagde temperatuur halen.

Je hebt nog niets gezegd over de regelingen, de grootte van je gezin. Ik denk dat er veel verbruik is door het gebruik van warm water. En misschien ook 's nachts. Je zou bijv. tussen 1 en 5 uur, de ketel regelen dat ie niet aanslaat. Ik zeg maar wat,...

Ik zit met een buitenvoeler, deze morgen bij 7°C had ik een gevraagde aanvoertemperatuur van 42,5°C.

We wonen er met 4 personen.  Verbruik SWW is +/- 15m³ per maand of +/- 2000 kWh/jaar

De ketel slaat gans de nacht niet aan.  Temperatuur zakt nooit onder de 16°C.

De ketel moet idd zijn temperatuur halen, maar hij duwt bij opstart wel minder hard het "gaspedaal" in.  Het zal waarschijnlijk wel wat langer duren om de temperatuur te bereiken, maar dat is niet zo erg.

Graag jullie reacties!

Gr. KVO10

 

 

Ik veronderstel dat uw verbruik van 13.000 kWh SWW inbegrepen is. Rekening houdend met het feit dat uw spouw niet geïsoleerd is, vind ik niet dat dit overdreven is. Ge kunt nog altijd de spouw laten vullen, of is deze niet proper genoeg?

 

Zonder een specialist te zijn van regelingen, denk ik dat uw maximumvermogen hier niet toe doet. Met een buitenvoeler regelt de ingestelde stookkurve de keteltemperatuur, en de ketel zal wel moduleren vanaf 7 kW. Het enige waar ge kunt op inwerken zijn volgende zaken:

 

 -  De ochtendtemperatuur lager instellen, want als ge afwezig zijt hoeft het huis niet zo warm te zijn. In het algemeen heeft men 's morgens minder warmte nodig dan 's avonds als men in zijn zetel zit.

 

 -  Vooraleer ge thuiskomt kunt ge de ketel een tweede keer laten draaien om de temperatuur op een aangename hoogte te laten komen. Regelt ge met een kamerthermostaat in de living, of uitsluitend met thermostatische kranen? Een kamerthermostaat kan normaal twee aparte instellingen op één dag aan.

Beste,

 

Mijn verbruik van SWW zit idd in het verbruik van 13.000 kWh

Morgenochtend zal ik weten of het max. vermogen een invloed heeft.  Momenteel zit ik 's morgens aan een verbruik van +/- 0,73 m³( verwarming aan tss 06u10-07u30).  Dit is een gemiddelde van de laatste 3 dagen. ( verbruik zit tss 0,68 - 0,8 m³)

Nu staat de ketel op 50% van z'n vermogen.

Vanavond zal ik het max. verwarmingsvermogen terug op 100% plaatsen en morgenochtend zal ik kunnen vergelijken.  De buitentemperatuur was 7°C rond 07u30 deze ochtend.  Morgenochtend geven ze ongeveer dezelfde buitentemperatuur, zal dus ongeveer dezelfde aanvoertemperatuur geven (werk met WAR).
De kamerthermostaat zal ik ook hetzelfde instellen.

Ik werk met thermostatische radiatorkranen, in de ruimte waar thermostaat staan ze volledig open, andere ruimtes zijn ze begrensd.

Ik hoop op meer verbruik morgenochtend, zo heeft mijn ingreep toch invloed op het verbruik.

Gr. KVO10

 

 

 

Ja ok, maar om goed te vergelijken, moet je het SWW ook in rekening brengen. Dus dezelfde hoeveelheid water, aan dezelfde temperaturen,..

Ik denk dat je het meer moet zoeken in de afname van het SWW, en niet zozeer de verwarming.

Bij uw gezin zou een boiler meer van toepassing zijn, nog beter een zonneboiler. Je ketel moet 's morgens nu volle bak draaien om iedereen daar een douche/bad te geven.



's morgens tss 06u10 - 07u30 gebruiken we tijdens mijn meetcampagne geen SWW om zo goed te kunnnen vergelijken.

Mijn jaarverbruik voor SWW = +/- 2000 kWh/jaar of +/- 130 euro/jaar.  Zelf vind ik dat niet overdreven veel. Een zonneboiler plaatsen lijkt me niet zo'n goed idee, TVT  30 à 40 jaar ???

 

Het maximale vermogen van de ketel voor cv beperken heeft neit zo veel invloed. Het onderste vermogen blijft immers gelijk. Als je het onderste vermogen omlaag kan brengen krijg je minder starts. En dat komt ten goede aan het rendement.

Vanacht zakt  de temperatuur voor het eerst naar nul graden dus je zult niets kunnen meten dat u iets slimmer gaat maken 

Met 1m3 verbruik je 10kwh, dus op 360 dagen 360 0 kwh terwijl uw verbruik over gans het jaar 13000kwh  of vier keer meer 

Je ziet dat je vanaf het vriest uw  verbruik 4-8m3 moet bedragen,  en bij - 5 tot - 10 graden heb jij dagen van 20m3

 

Hoe weet je het verbruik van je SWW zo precies ?

En je logica tot meten ontgaat me hoor (no offence).

Ik heb zo de indruk dat je je gelijk wil halen met dat vermogen.

Dag allemaal,

 

Het is niet zo dat ik mijn gelijk wil halen hoor!

Ik wil gewoon mijn ketel zo zuinig mogelijk laten werken.

Tips zijn steeds welkom.

Morgen zal ik mijn teller terug noteren en zal ik afh. van de buitentemp. mijn conclusie kunnen nemen, als je al kan spreken van een correcte conclusie. Per slot van rekening heb ik 3 dagen een opname aan 50% verwarmingsvermogen en morgen op een max. vermogen van 100%.  Meten is weten zeggen ze steeds, dus indien het toch geen goed idee was dan plaats ik mijn max. verwarmingsvermoegen terug op 100%.

In mijn overzichtje heb ik de buitentemp. opgenomen alsook de aanvoertemperatuur en de binnentemp.  De tijdsinstelling van werking is steeds van 06u10 - 7u30.

 

Gr. KVO10

 

 

Je ketel is modulerend, nogmaals,...

Verder blijft mijn vraag : hoe weet je zo precies het verbruik van de ketel in afname SWW ?

als je dat afleidt in het verbruik water, ben je echt verkeerd bezig. Je ketel zal het meest verbruiken (vermoed ik) bij het produceren van warm water. Dan zal ie wel op 100% draaien,...

Meten is weten, ook dat zou je moeten meten. als iemand een douche neemt, ga dan maar eens aan je gasmeter staan,..je gaat verschieten denk ik.

Het verbruik van SWW heb ik opgenomen tijdens de zomermaanden. Daar heb ik steeds een verbruik van +/- 12m³ per maand.

In de wintermaanden zal het verbruik wel hoger liggen, deze kan ik niet nagaan.

Maar zoals je hebt meegegeven zal mijn ketel dan aan 100% draaien, zowel winter als zomer.

Gr. KVO10

 

Beste,

 

Deze morgen terug verbruik opgenomen, verbruik is exact hetzelfde met een max. vermogen van 50% en 100%.

Wat wel een verschil zou maken denk ik het min. verwarmingsvermogen verlagen, maar dat lukt niet.  Staat ingesteld op 30%.

Wou het toch even meegeven!

Gr. KVO10

Dat gaat ook niet lukken hoor. Zoals ik en iedereen hier dacht. Is ook weinig logisch. Wat wel kan helpen is de ketel totaal af zetten, bijv. 's nachts. En nog meer isoleren. Ook het SWW beperken. Maar dan is het comfort weg natuurlijk.

Persoonlijk heb ik het niet begrepen op buitenvoelers voor woningen (grote woningen/gebouwen is iets anders), zelfs niet op thermostatische kranen voor een kleine woning/installatie.

 

Geen buitenvoeler? Dacht wel dat het zuiniger is om te verwarmen met een lagere aanvoertemp. waar de buitenvoeler voor zorgt?

momenteel is mijn aanvoertemp. +/- 42graden. 

's nachts staat de ketel af.

 

 

KVO10,

 

Met een verbruik van 13 m³/maand voor SWW hebt ge u niets te verwijten. Dit is werkelijk weinig, en geeft geen ruimte om bijkomende investeringen te doen.

 

Hebben de thermostatische kranen in de ruimten buiten de living bij u wel zin? Als de thermostaat in de living uit is valt de ketel toch stil (zo veronderstel ik toch), behalve wanneer ge warm water nodig hebt. Maar dan werkt hij uitsluitend voor het SWW.

 

Volgens mij kunt ge enkel nog winnen op het uurschema wanneer de verwarming moet werken.

Beste Pierre Christiaens,

 

In de living staat een thermostaat die bij hoger draaien gelijk staat met een hogere aanvoertemperatuur.  Er is wel een temperatuurscompensatie voorzien.  De TRK staan in de woonkamer (= opstelling kamerthermstaat) volledig open.

Aan de uurschema kan ik niet meer wijzigen denk ik :

's morgens : verwarming van 06u10 - 07 u30 (staan op tegen 06u30 en gaan werken tegen 08u00)

's avonds :  verwarming van 16u00 - 22u00 ( iemand thuis vanaf 16u20 en tss 23u00 -00u00 gaan slapen).

Alvast bedankt voor uw opmerkingen!

KVO10