vermogengrootte van een verwarmingsketel
Zoals in vele van de forums hebt ik vastgesteld dat het vermogen van een huis via een goede warmteverliesberekening wordt bepaalt. Dit vindt ik wel een goede methode echter ik stel me de vraag bij uitkomsten van bv 13 kW om een huis te verwarmen met een normale isolatie waarde. Het gaat mijn nu niet over het huis zelf maar over de grootte van dit vermogen. Wordt bij de berekening wel rekening gehouden met de opwarmtijd van de belangrijkste ruimtes na nachtverlaging van ongeveer 5°C. Omdat vele nog een kamerthermostaat hebben. Ook al is het vermogen dan groot genoeg om het huis op deze temperatuur te houden.
Want om de warmte uit de radiatoren (of convectoren enz.) te bekomen zal men te eerste de temperatuur van het water bv 70°c moeten bekomen. Hierbij is bv de water inhoud van de verwarming van belang want men moet eerst een hoeveelwarmte in het water stoppen om deze op te warmen tot de gewenste temperatuur.Want bij koudstart (ik bedoel als het water is afgekoelt tot op kamerthemperatuur.)zal bij klein vermogen het lang duren vooralleer het circulatiewater opwarmt dus ook de radiatoren warmte afgeven zeker in de winter. want ook al stel je dat de warmteverliesberekening doet tot -10°C en je radiatoren goed gedimensioneerd zijn.Bv de juiste hoeveelheid warmte afgeven bij bv ketelregime van 70/55°C. Dan gaat bij aan uit regeling (kamerthermostaat) een groot extra gedeelte nodig zijn om het circulatie water op een korte tijd omhoog te krijgen om de ruimte op te warmen. De mensen zullen niet tevreden zijn als ze smorgens lang moeten wachten tot de ruimte op temperatuur komt. Ook al vriest het in België niet zoveel dagen, je merkt het ook als de temperatuur rond het vriespunt is.
Hoe hoger de temperatuur hoe sneller het huis opwarmt door de overcapaciteit van de radiatoren op dat moment.
Wij stellen ook vast dat oude ketels veel te groot vermogen hebben.
Sorry voor de langdradige uitleg wil hiermee een discussie opstarten over het vermogen van de verwarmingketels.
Wordt er rekening gehouden met nachtverlaging, sturingen met kamerthermostaat(aan/uit), het bereiken van de ruimte temperatuur in een bepaalde tijdsspanne.
Want om een goede verliesberekening te doen moet men zeker de opwarmtijd van referentie ruimte in het oog houden.
BV de living na nachtverlaging (5°C lager) binnen 1 uur terug op comfort krijgen.