Vervangen Cvketel door condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo Ik zou mijn staande cv-ketel Radson 26kW (1984) willen vervangen door een condensatieketel. Maar welk merk? Ik lees merk X is goed maar merk Y is ook goed.

Ik heb een aantal offertes bv. Daalderop ketel prijskaartje om en bij de 7000 euro, Vaillaint 4700 euro; beide offertes zijn compleet, van plaatsen ketel tot plaatsen van een nieuw rookkanaal.

Is de meerprijs voor de Daalderop verantwoord?

Hoe zit het met het rookkanaal: installateur van Daalderop zegt plastiek die overgaat in inox of aluminium, Vaillant inox.

 

Groeten Ludo

Reacties

Hallo,

 

Ik volg mee. Wij hebben dezelfde plannen, aangezien onze huidige ketel niet deftig gemaakt geraakt, en hij toch ook "al" bijna 14 jaar oud is.

Deze week stond in Test Aankoop een artikel mbt betrouwbaarheid en tevredenheid van gebruikers over hun verwarmingsketel. Uiteraard kan je er weinig zinnigs over zeggen, want veel hangt af van de leverancier/hersteller: één dag zonder CV/warm water is behoorlijk desastreus (zeker bij ons, 3 jonge kinderen).

Wij willen alleszins een combi condensatieketel (HR top). Maar welk merk? Welke installateur? Waar begin je? Wij hebben jammer genoeg niet de mogelijkheid om weken te wachten op offertes, omdat de kans erin zit dat de ketel het zeer binnenkort definitief laat afweten...

Wij twijfelen ook weer aan het vermogen van de ketel. Heeft iemand daar een zinnig antwoord op (graag gemiddeldes, ik heb niet zo erg veel zin om alles minitieus te gaan berekenen....).

Anomama

anomama

gemiddeldes is onzin, want je hebt dan 1 kans op de 100 dat je juist zit, en 50% kans dat je teveel hebt, of te weinig.  een beetje installateur kan wel aan de hand van je verbruik inschatten wat je aan vermogen nodig hebt, zolang je op dezelfde manier blijft verwarmen.  wat is je jaarverbruik nu?

hans d

 

 

 

Ik geloof dat ons verbruik 22.000 kWh is...

We hebben een halfopen bebouwing, houtskeletbouw (als ik de thermografie kan geloven goed geïsoleerd).

We verwarmen enkel met gas, koken is op inductie.

Heb je tips mbt merken?

Misschien niet onbelangrijk: gezin met 3 kleine kinderen (en de laatste jaren elke winter een baby bijgekomen, waardoor er elke dag verwarmd werd - omdat ik thuis was).

Wat je werkelijk nodig hebt is wat je hebt aan radiatoren.

Als je 16 kw hebt aan radiatoren moet de ketel dit aan kunnen. Googeltrucks met verbruik zou ik mezelf liever niet aan willen wagen.

Als je recente plannen hebt om uit te bouwen kun je deze mee nemen in de keuze van de ketel.

Onlangs een cursus gevolgd over verwarmingtechnieken. Volgens de theorie draait een ketel idealiter 1/3 van de tijd van een stookseizoen. Dit komt overeen met een continu draaien van de ketel op de koudste dag van het jaar.

Een stookseizoen is 5160 uren. Dus idealiter draait uw ketel 1720 uur, met een verbruik van 22.000 kWh per stookseizoen heeft u dus zo een 13 kW nodig.

Dit is theorie, het gaat ook om een andere manier van verwarmen, waarbij je je huis altijd op dezelfde temperatuur houdt. je kan dus wat meer vermogen nemen.

Je kan ook je warmteverliezen laten berekenen op de koudste dag van het jaar (vergeet ventilatie verliezen niet). Die verliezen zijn gelijk aan het vermogen van je ketel.

Maarten

Succes met het ten uitvoer brengen van die theorie en met het afhandelen van de klachten.

Uitbreiden zal er niet in zitten. Hoogstens zullen op termijn 5 volwassenen douchen (na elkaar) en alle kamers in huis verwarmd worden.

Onze huidige ketel heeft blijkbaar een vermogen van 24 kW, en doet het perfect (maar alle kamers worden nu dus niet verwarmd).

Ondertussen is er (weer) iemand komen kijken naar onze huidige ketel, is het weer gerepareerd (220 euro, dank u) en stel ik vast dat het probleem helemaal niet opeglost is...

makkelijk om iemand af te schieten als je zelf niet met een voorstel afkomt.

laat de betweters dan maar met iets afkomen gebaseerd op hun buikgevoel, en vooral overdimensioneren, zodat je rendement daalt.

onze cursist was iemand van een studieburo, dat niets anders doet dan dimensioneren van installaties; het bedrijf bestaat al lang en is succesvol.

Je kan altijd iets groters kopen en het vermogen lager instellen (dat horen installateurs graag).

Waarom moet je meer installeren dan het vermogen nodig voor het compenseren van je warmteverliezen?

 

Constructieve groeten

 

bij het bepalen van het vermogen bekijk je ook best de bereiding van het sanitair warm water. Als je een beetje comfort wil op het gebied van warm water is het handig om een ketel te hebben die voldoende piekvermogen heeft om snel veel warm water te maken. Soms is daar meer vermogen voor nodig dan voor de verwarming zelf.

Wij zelf hebben een ACV Prestige 32 ketel. Deze regelt zijn vermogen tussen 6-32KW.Voor verwarmen is dit teveel en draait hij niet op vol vermogen maar voor het bereiden van warm water kan hij dit wel gebruiken.

Vitale onderdelen zijn gemaakt uit Inox (lange levensduur) en is van belgische makelij. Tot nu toe zijn we er heel tevreden van. (1 jaar in gebruik)

Jo,

dit klopt,

tenzij je gaat voor een boiler en geen doorstromer

of als het warmwater onafhankelijk van de verwarming wordt opgewekt!

Maarten

Als ik dit allemaal lees, heb ik nog niet echt een antwoord op mijn vraag. Wel al een plaatje van het vermogen.

Dag Ludo9032,

Ga je mijn mening geven anders blijf je mis-tevreden... ;-) 

Indien je niet goed kan berekenen hoeveel je RADIATOREN samen aan vermogen vormen en je geen ander ADVIES krijgt van een specialist, dan zou ik starten bij het vermogen van je oude ketel (26kW volgens jou).   Als dit altijd al voldoende was tenminste.

Een nieuwe condensatieketel is zo-wie-zo een MODULERENDE ketel.  Afhankelijk van het merk dat je kiest zijn er waarschijnlijk enkele modellen die ze je aanbieden.

Deze zijn binnen één merk min-of-meer identiek, hebben enkel een verschillend vermogen.   Het verschil in PRIJS hiervan zal volgens mij niet echt heel groot zijn.  Kwa installatie maakt een iets zwaardere ketel niets uit tov een minder zware.  Het zal even-duur (goedkoop  ;-) zijn.

Als je van niemand andere TIPS krijgt is mijn advies om een vermogen te kiezen (binnen het aangeboden gamma van het gekozen merk) dat iets MINDER is dan je oude ketel maar niet al te veel minder.   Ik denk zo aan iets tussen de 16 en 22 (   +-18kW lijkt me billijk). 

De modulerende ketel zal een minimum vermogen hebben waarop hij kan werken en kan perfect, UREN AAN EEN STUK, aan dat lage vermogen draaien indien je woning op een bepaald moment weinig vraag heeft aan warmte.  Het VERBRUIK van de ketel is dan afhankelijk van het nodige vermogen dat je woning vraagt op dat moment en heeft NIETS te maken met de potentiele capaciteit van die ketel.  Een ketel van 16kw of een van 24kW gaat evenveel verbruiken indien het modulerende systeem zijn werk doet en de ketel bijvoorbeeld 8kW moet leveren aan je radiatoren.  Het absolute minimum vermogen gaat misschien iets verschillend zijn maar dat is echt weinig en, ... gaat je woning ooit zo weinig vragen?

Indien het echter eens echt GOED koud is buiten gedurende vele opeenvolgende dagen, dan is je ketel OOK in staat het vermogen te leveren wat je dan nodig hebt (aan zijn bovengrens), ook weer UREN aan een stuk.

Hij draait eigenlijk altijd NET op DAT vermogen wat NODIG is (tenminste als de installatie een beetje behoorlijk is uitgevoerd) voor je woning.

Als je een te laag vermogen van ketel neemt, dan ga je enkel op ECHT koude dagen mogelijks een beetje kou hebben.  Dit zijn zeker niet veel per jaar  ( komt misschien maar enkele malen voor op 5 jaar tijd ) .  Misschien is dat dan niet zo erg en kan je op dat moment, in dat noodgeval, een beetje elektrisch bij verwarmen !!??   .

Samengevat kwa ketel : Eigenlijk moet je ZELF kiezen.  Dus niet echt een goede tip maar dit is tenminste mijn stelling.

Ohh ja : Natuurlijk moet je isoleren, besparen enz... , dat is vanzelfsprekend maar dat WIST je reeds.

 

Rookkanaal : Daar is mijn mening dat dit zondermeer INOX moet zijn voor de rookgassen.

Kwa merk van toestel : Ik ben een voorstander van  .... , die ketel met vleugeltjes zoals engeltjes, maar in een blauwe kleur (hoop dat het "duidelijk" is)

Succes bij de "vervanging" van je ketel.

Walter

 

 

Ik denk dat dit laatste bericht veel goede raad geeft.

 

Gelijk reeds hoger gezegd geeft zulke ketel het voordeel dat er genoeg vermogen zal zijn om als doorstromer toch sterk genoeg te zijn om bijvoorbeeld een bad te vullen (al is het meer hedendaags om van douche te spreken!). Als ge dan een reservoir van een veertigtal lier neemt, dan hoeft de ketel niet bij elke afname vanuit de keuken aan te springen. En blijft het water in de leiding ook beter warm, wat met een zuivere doorstromer niet het geval is.

Hallo Walter

Heb met belangstelling je reactie gelezen, bedankt.

Vorige maand heb ik mijn dak geïsoleerd dus dit zit ook goed.

Nu nog de juiste keuze maken

Groeten

Ludo

 

 

 

Hallo,

Vrijdag 12/11 geeft onze Renova Bulex wandketel de geest gegeven, nu dringend op zoek naar een Condesatieketel , sanitair warm water + centrale verwarming.

Bestaande ketel had 29Kw.

Onze vraag is welke zijn prijs/kwaliteit goed , daar iedere installateur zijn eigen merk geeft is het voor ons moeilijk uit te maken.

Mvg

Kurt