Vervangingsmateriaal kunststof

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bestaan er al vervangingsproducten voor kunststoffen buizen, die je zowat overal bij nieuwbouw of verbouwing nodig hebt? Afvoer, verwarming, ...

Als we niet meer afhankelijk willen zijn van olie, waaruit kunststoffen toch gemaakt zijn, zullen er toch vervangingsproducten op de markt moeten komen.  Bestaan deze producten al, zo ja waar zijn deze te vinden en hoeveel duurder zijn deze dan ?

 

Bart

 

Reacties

bart

afvoer: gres, gietijzer

cv: staal, koper, of passiefhuis, dan heb je geen buizen nodig :-)

hans d

Gres en gietijzer ? Zijn dit niet erg breekbare en weinig flexibele materialen ?

Indien we onafhankelijk willen worden van olie, zullen er toch praktische alternatieven moeten komen ter vervanging van kunststoffen gemaakt uit olie.  Ondertussen bestaan er toch al verpakkingsmaterialen uit biopolymeren.  Deze worden dan gebruikt in o.a. textiel, flessen, verpakkingen.  Ik dacht dat er misschien al sterkere biopolymeren op de markt waren, die dan gebruikt kunnen worden voor o.a. afvoerbuizen. Blijkbaar nog niet ?

 

bart

gres en gietijzer zijn inderdaad niet flexibel, maar is dat een probleem? het werkt misschien iets minder snel, maar is een perefect materiaal. de gresbuizen die bij de romeinen gebruikt werden, bestaan op sommige plaatsen nog en zijn nog altijd brubaar, gres is een materiaal met een bijna eeuwig leven, en ook de energieinput valt blijkbaar nogal mee in vergelijk met kunststofffen.

hans d