verwarmde kelder isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

onder onze nieuwbouwwoning komt een verwarmde kelderruimte (ca. 18-20°). De kelder wordt uitgevoerd in tpg beton, wanden en vloer 30 cm dikte. De kelder heeft een diepte van 2m40 en zit daardoor dus permanent in het grondwater.

Hoe isoleren we best? En hoe voorkomen we dat de isolatie permanent nat is?

Dank bij voorbaat,

Nele

Reacties

beste,

het beste is isoleren met cellenglas, gezien het grondwater. Deze isolatie neemt geen vocht op (op basis van glas). Is ook wel een duurste oplossing, maar gegarandeerd OK.

Andere mogelijkheden zijn om een waterdicht membraan tegen de goedkopere isolatie (bv. XPS) te plaatsen, eventueel gecombineerd met drainage.

mvg

ben

Ben, verliest XPS/EPS/PUR/PIR dan z'n isolatiewaarde onder vochtige opstandigheden?

beste,

allereerst excuses voor de merknamen.

volgens de vertegenwoordiger van recticel (PUR) zou het voor de toepassing van PUR ondergronds noodzakelijk zijn om een waterdicht membraan aan te brengen.

Voor XPS zou dit geen probleem mogen zijn volgens de vertegenwoordiger van styrodur.

zelf heb ik styrodur toegepast zonder membraan, maar ik heb geen last van grondwater (pas op 4m).

Misschien collegas die mij kunnen verbeteren.

ben

Ben, interessant maar merkwaardig: ik kan begrijpen dat je met een waterdichtingsmembraan het effect van koudebruggen bij plaatsingsfouten en naden sterk reduceert (je houdt het water met gigantisch veel hogere C van de kelder weg), maar waarom bij PUR wel en PS niet? PUR heeft toch evengoed gesloten cellen, is toch evengoed onrotbaar? Of zie ik iets over 't hoofd?

didier,

ik dacht dat sommige stoffen aanwezig in de grond het PUR zouden aantasten?

Ik ga de vertegenwoordiger nog eens bellen en hem de juiste toedracht vragen.

mvg
ben

Nele,

Ook een mogelijkheid bestaat erin eers een vijverfolie van redelijke dikte aan te brengen, daarop de vloerplaat en dan de wanden. Langs buitenkant met om het even wat isoleren, wordt ook niet nat zolang de vokverfolie heel blijft natuurlijk.

Wil je het goed kies dan voor cellenglas of foamglas.

Hans V.

Persoonlijk lijkt het me een beetje onzinnig om een kelder te gaan isoleren... (en hebben dit dan ook niet gedaan)

Vermits deze onder de grond ligt, zullen de wandtemperaturen nooit ver onder de 15°C dalen, want zo diep onder de grond vriest het toch niet in België.

Om die de warmteverliezen van die 3° à 5° temperatuursverschil te minimaliseren denk ik dat het sop de kool niet echt waard is.

Als je dan nog eens in ogenschouw neemt dat de warmte die in en door de wand gaat daar dan ook nog eens niet weg kan (volle grond versus open lucht met veel wind)...

Maar even wat huiswerk gedaan... beter gedaan voor mijn opmerking te posten

Heb de warmtedoorgangscoëfficiënten (kt) even bepaald voor onze situatie (ongeïsoleerd)... volgens de regels in "Bjorn zijn excel voor het bepalen van de K waarde van je huis) en valt me nogal tegen:

Voor de muren: 2,27
Voor de vloer: 1,12

Tegenover een standaard geïsoleerd raam: +- 1,5... dus raam naar buitelucht toe waar het -10° kan zijn is beter dan kelder???

Lijkt met toch eigenaardig... maar jah, ik zal ergens een denkfout maken. Hebben ruimte nog niet echt in gebruik genomen, dus kan niet zeggen hoe dramatisch het is...

In onderstaand document staat uitleg van hoe greenpeace het zou doen:

Als je je kelder volledig isoleert gebruik je je vloer en wanden als warmtebuffer, niet ?
Met direct contact met de ondergrond is het moeilijk de 15°C
zoals je aanhaalt, hoger te krijgen, mijn idee.
Wat doe je dan met condensatie als je steeds koude muren hebt ?

Ben ook van plan een geïsoleerde kelder onder ons huis te construeren

graag opbouwende krtiek
groetjes dirkk

Maar even wat huiswerk gedaan... beter gedaan voor mijn opmerking te posten

Heb de warmtedoorgangscoëfficiënten (kt) even bepaald voor onze situatie (ongeïsoleerd)... volgens de regels in "Bjorn zijn excel voor het bepalen van de K waarde van je huis) en valt me nogal tegen:

Voor de muren: 2,27
Voor de vloer: 1,12

Tegenover een standaard geïsoleerd raam: +- 1,5... dus raam naar buitelucht toe waar het -10° kan zijn is beter dan kelder???

Lijkt met toch eigenaardig... maar jah, ik zal ergens een denkfout maken. Hebben ruimte nog niet echt in gebruik genomen, dus kan niet zeggen hoe dramatisch het is...

In onderstaand document staat uitleg van hoe greenpeace het zou doen:

Met condensatie kan er geen probleem zijn denk ik... het temperatuursverschil tussen de muur en de lucht is daarvoor te klein (maximum 5 graden, in het geval de de muur NIETS zou opwarmen)

Heb net eens gevoeld aan raam (k=1,1) en qua gevoel komt het denk ik ten ene uit (kelder staat wel geen verwarming op)... maar het is nu dan ook al relatief koud buiten. Keldermuur gaat natuurlijk nooit kouder worden... maar ook nooit warmer, en dat is dan weer niet goed in zomer/tussenseizoen.

Vraag me af of het niet beter is om langs binnen te isoleren: geen last van vocht, en je moet geen 30 cm beton extra warm maken/houden... alleen een gyproc plaatje. (en veronderstel dat er toch geen vloerverwarming of zo komt)

In het geval van de kelder zou ik langs binnen isoleren. Want de wanden langsbuiten isoleren lukt nog, maar onder de kelderplaat? En je haalt je een hoop problemen op de hals, en je krijgt er een stevig prijskaartje bij.

Hans

De kelder isoleren langs binnen maakt het allemaal wel gemakkelijker. Maar hoe zit het dan met de overgang naar het gelijkvloers met de muuropbouw.
Je draagmuur zit dan aan de buitenkant of je moet een tweede muur in je kelder bouwen ??
Deze situatie zit me al een paar maanden dwars.
Ik wil namelijk onze toekomstige kelder gebruiken als leefruimte, maar wil het concept van LEW niet verzaken.
Als je de vloerplaat bovenop isoleert hoe krijg ik dan mijn steunmuur aan de binnenkant zonder koudebrug.
Je ziet dat er ergens een knoop zit die er uit moet.
Wie kan me een volledige opbouw aanbieden.

dank bij voorbaat dirkk

Dirkk,

Je kunt gaan isoleren met foamglas, zal uiteindelijk het enige materiaal worden omdat deze een zeer hoge druk kan verdragen afhankelijk van het type zijn er tot 70 ton/cm2

Maar zoals Hans als schreef, het kostenplaatje wordt duur.

Info kunt u inwinnen bij foamglas zelf.

Hans V.

DirkK

Lijkt me technisch gezien nochthans relatief eenvoudig:

Bovenop je keldermuren eerst een 10 cm van dat Foamglas waarop je een huis mag bouwen, dan pas de welfsels. Langs buitenkant uiteraard ook isoleren inclusief dit stuk Foamglas.
Alternatief voor (duur) foamglas lijkt me een laag van 30 cm Yton, zal minstens even goed isoleren (30 > 10 cm) en kan normaal ook tegen de druk.

Tegen de betonnen (buiten)muren én dat foamglas/Yton een 7,5 cm PS plakken. Dan keldervloer isoleren. Hierop Chappe en dan Gyproc tegen wanden. Ik heb vlug iets gekribbeld in Paint om het visueel voor te stellen (bijlage).

Als die Yton/Foamglas niet mogelijk is, kan je tenslotte nog opteren om de isolatie van de vloer van het gelijkvloers aan de onderkant van uw welfsels te hangen, dan los je je koudebrug voor je kelder op... maar blijft ze volgens mij bestaan voor het gelijkvloers .

Moet zo'n opbouw zoizo niet voor een LEW???

Gepainte bijlage vergeten

Pieter,

Neemt die yton geen vocht op daar hij toch in contact komt als buitenmuur ??
En waar komt mijn buitenmuur ?
Behoeft deze geen fundering ?

volgens mij voor vebetering vatbaar
maar toch bedankt voor de interesse

groetjes dirkk

Is er geen mogelijkheid om een (eigen) bericht te editeren??? Of weg te gooien?

In elk geval: inderdaad, was precies niet goed wakker toen ik aan het tekenen was... gelukkig dat ik wakkerder was bij het uittekenen van ons eigen huis

Uiteraard draagt de funderingsplaat maar +- tot in de helft van de betonnen muren van de kelder, en de gevelsteen op die buitenkant (met eerst nog een betonnen gedeelte van +- 50 cm tot je uit de grond bent, dat dan langs buiten gedicht moet worden zoat je isolatie niet té nat wordt).

Weet niet hoe je muuropbouw juist is op gelijkvloers, maar kan dan zijn dat je wat minder isolatie hebt dan voor de rest (bv. een 30cm - 9cm - 14cm = 7 cm), maar zal wel voldoende zijn zeker...

Neem mij overigens niet té serieus... ben maar hobbyist met veel fantasie, die zelf net gebouwd heeft en daarom toch af en toe iets weet.

P

Beste,

Ik heb even contact opgenomen met Foamglas. Het is mogelijk om perinsul op dergelijke manier toe te passen, maar dit is vrij moeilijk naar plaatsing van de welfsels toe. Op de perinsul zou je eerst een mortellaag moeten aanbrengen waarin de welfsels komen liggen.

Men verwijst zelf naar het isoleren van de kelder aan de buitenzijde. De overgang naar het gedeelte boven de grond gaat zoals in bijlage. De kelderplaat kan eveneens op cellenglas rusten.

In principe kan de kelderplaat, gezien de druk die overgebracht wordt op de grond wordt verdeeld, gestort worden op elke drukvaste en onrotbare isolatie. Zelf heb ik drukvaste XPS-isolatie toegepast onder mijn kelderplaat. Ter hoogte van een kolomzool in de kelderplaat, heb ik meer drukvaste isolatie toegepast. Dit alles eerst doorgesproken met mijn ingenieur en de firma van de isolatie.
De wanden heb ik eveneens aan de buitenzijde geisoleerd met XPS 10 cm gekleefd op de betonwand met een aangewezen produkt. De overgang naar de spouwisolatie gebeurt met perinsul.

Goede raad voor de kelderplaat: zet tevens de opstaande isolatie als verloren bekisting voor je kelderplaat. Het bespaart je veel werk achteraf en de vloerisolatie onder de plaat sluit beter aan met de opstaande isolatie.

mvg

ben theuwis

beste,

ik krijg blijkbaar de attachment niet gefixt. als je hem wil hebben stuur je maar een berichtje of laat je maar weten hoe je de jpg aan dit bericht vasthangt.

M.b.t. dikte van de isolatie: bv. betonwand kelder 30 cm wil niet zeggen dat de bovenstaande muur ook 30 cm moet zijn. Je kan ofwel aan de bovenzijde van de kelderwand een tand storten die het gevelmetselwerk draagt, maar je kan ook de binnenmuur wat naar binnen zetten (bv. 4 cm in mijn geval, spouwmuur 10cm gevelsteen, 10cm rostwol, 14cm snelbouw) en extra wapening in de randzone van de vloerplaat boven kelder steken (na studie ingenieur).

Vraag anders ja architect maar om raad.

mvg

ben

Bij mij was het een Gif... dat lukt misschien wel?

Indien je onder je kelder inderdaad gewoon drukvaste isolatie kan leggen is dit een propere oplossing! De Foamglas moet je dan onder je facadesteen plaatsen veronderstel ik...