verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik ga een zonneboiler plaatsen van 800 liter een deel voor warm water,een deel van de warmte voor de vloerverwarming.voor het bij verwarmen wilde ik een warmtepompin de tuin plaatsen(lucht water).is dit een goed idee?ik heb geen aardgas en heb liever geen stookolie

Reacties

Hoe groot zijn je warmteverliezen?

Walter

mijn verliezen werden berekend op 12350 w

groeten

Bart

 

Bart,

12kW is best veel. Een goed geisoleerde woning heeft een maximum van een 30W/m2 of lager aan warmteverliezen.  Voor een gemiddelde woning tss 150m2 en 200m2 heb je dan een 4,5 en 6kW nodig; zowat het dubbele van wat je nu nodig hebt.

Vind je energiebesparing belangrijk, dan zou ik in de eerste plaats voor meer isolatie gaan (tenminste als je geen zeer grote woning plaatst). 

Zelf geloof denk ik dat verwarmingsondersteuning met zonnepanelen, zowat de laatste energiebesparende maatregels is die je moet nemen (lees investering voor veel geld die relatief weinig bespaard).  Maar als je al een zeer energiezuinige woning hebt en nog budget over hebt, is er niets tegen een dergelijke zonneboiler te plaatsen.  Al denk ik zelf dat 800l niet heel veel is om echt aan verwarmingsondersteuning te doen (zeker met jouw grote warmtevraag)..  

Je lucht warmtepomp zal technisch wel werken: maar als het je te doen is om energie te besparen stop je het budget voor warmtepomp en boiler beter in meer isolatie. 

Walter