verwarming en sww in nieuwbouw
Beste,
Ik ga binnenkort een halfopen nieuwbouwwoning in beton zetten (CCH) met leefkelder (120M), gelijksvloer(120m) en 1ste verdieping(108). Totale oppervlakte is 348m2 voor 4 bewoners (mss nog 5)
Volgens de berekening van de EPB komen we op volgende waarden.
K34 E62 netto-energiebehoefte: 45,39 kWh/m²
gemiddelde U-waarde: 0,38 W/m²K
verliesoppervlakte: 664.29 m²
Ik ga mijn huidige zonnepanelen meenemen en op suggestie van architect en epb
nog een aantal bijplaatsen waardoor ik onder E30 zou zitten.
Voorwaarde is wel dat ik dan een warmtepomp zou nemen voor de vloerverwarming.
Volgende vragen had ik nog:
- idee is om enkel vloerverwarming te voorzien op de gelijkvloer en de badkamer op de 1ste verdieping en geen verwarming te voorzien in kelder en in de slaapkamers op de 1ste verdieping. Iemand ervaring hiermee?
- ik denk erover om een douchewtw te plaatsen,maar dan enkel op de douche, aangezien technische ruimte in de kelder komt.
- voor de verwarming en SWW heb ik voorstel gekregen voor een luchtwarmptepomp van general van 13kw met boiler met elektrisch element van 2 kw
Van een ander firma heb ik dan weer een andere offerte gekregen van een daiking altherma warmtempomp van 6kw met boiler van 260 liter. Ik vind vooral het verschil in KW groot. Heeft iemand hiervooor een verklaring.
-een collega van mij deed de suggestie om een warmtepompboiler te plaatsen in de kelder omdat die dan in de zomer mijn kelder zou koelen.
- ik had ook nog interesse om een zonneboiler te installeren, maar als ik de info van het forum hier lees, is dit enkel ecologisch een meerwaarde voor een nieuwbouw.
Kortom ik weet niet goed welk systeem te kiezen, goede raad is dus welkom
ps: mijn bouwaanvraag is nog van voor 31/12/2013, dus ik kom nog in aanmerking voor een paar premies.
Reacties
Wat vind uw architect ervan om de K-peil te verlagen? Vb K25?
Dus met gasketel kom je uit op E62 en met warmtepomp+PV op E30... kwestie van investeringskosten en belastingvoordelen naast elkaar zetten. Qua energiezuinigheid en levensduurkosten maakt het weinig uit, op voorhand zou ik je aanbevelen om een gasketel te kiezen vanwege de hoge massa van de woning en het grote volume.
Met de gegeven netto energiebehoefte kom ik op een benodigd vermogen van zo'n 8,2 kW, die 13+2 van General lijkt mij dan ook wel erg hoog en de 6 kW van Daikin aan de lage kant. Gezien bouwmassa/volume zou je dan eerder voor de General moeten kiezen en dat is gelijk ook de reden waarom een gasketel in jouw situatie waarschijnlijk goedkoper uitpakt.
Er zijn toch enkele elementen die ik niet versta:
- Ge spreekt van een leefkelder, maar zonder verwarming? Wat bedoelt ge feiteljk met leefkelder?
- Een warmtepomp in de kelder zetten om deze in de zomer af te koelen zal enkel uw kelder afkoelen als de warmtepomp niet dient om het huis in de zomer af te koelen maar enkel om warm sanitair water te bereiden. Het zou mij verwonderen dat in de zomer een kelder moet afgekoeld worden.
- Op een andere site heb ik hier gelezen dat een warmtepomp met elektrische bijverwarming minder E-punten zou opleveren. Maar ik weet helemaal niet hoe de vork in de steel zit.
@Ingir: Waarom koppel je een hoge massa aan een hoger benodigd vermogen van verwarming? Lijkt me juist het tegengestelde: hoe hoger de massa van je huis, hoe lager het vermogen van je verwarming mag zijn!
Of ik lees iets totaal anders dan jij bedoelt...
Als de woning op temperatuur is heb je precies zoveel vermogen nodig om te compenseren voor het warmteverlies via transmissie en ventilatie. Als je het vermogen van de warmtepomp op alleen dat verlies afstemt (evt. met betafactor) dan kom je vermogen tekort als de massa is afgekoeld en weer opgewarmd moet worden. De woning zal dan (te) langzaam opwarmen...
Beste,
aangezien onze bouw start binnen een tweetal weken is veranderen naar K25 geen optie.
e62 berekening met HR gasketel was zonder rekening te houden met onze huidige pv installatie die we mee verhuizen.
Aangezien die meekomt kwamen we in de buurt van E30 mits we dan zouden kiezen voor warmtepomp en extra pv panelen.
Leefkelder word gezien als speelkamer, hobbykamer op lange termijn.
Het ventillatiesysteem is een D-systeem van bns, comfo D
mvg
Ben
ingir
in principe is dat eenmalig, eens je gebouw drooggestookt is (want daar heb je veel meer vermogen voor nodig dan de droge massa op te warmen), heb je dat extra vermogen niet meer nodig. in massieve passiefhuizen zou ik eerder pleiten om een tijdelijk extra verwarming toe te voegen. en zeker geen 13 kW warmtepomp zetten in een huis dat nog niet de helft nodig heeft eens het echt bewoond is.
@Ingir: dus voor die enkele keren dat je het huis hebt laten afkoelen (na een skivakantie bv.) ga je overdimensioneren om het snel warm te krijgen? Ik zou mijn trui wat langer aanhouden en kiezen voor een minder performante wp (of wat dan ook)...
waarom volg je reactie in "SWW en verwarming passief woning anno 2015" niet?
Ik denk dat je dit zeker ook met je epb-verslaggever eens moet opnemen. Dit omdat twee verschillende toestellen met een verschillend vermogen (en verschillende COP/SPF) hoogst waarschijnijk een verschillend resultaat in je epb gaan geven... Zeker als je net onder de E30 wil uitkomen is dit wel van belang.
Vraag dan ineens ook even na of hij de bouwknopen al in rekening gebracht heeft.
Gr, Toon